Categorie: "Delicatessen"

IJsje eten aan de Middellandse Zee

Op een dag zaten drie vrienden op het strand. Ze hadden het over gelukkig zijn, over doen wat je leuk vindt, over energie steken in de dingen die je plezier geven…
-”Laten we een ijsje aan zee eten. Dat maakt mij gelukkig!”
-”IJsjes maken je gelukkig? Je zou iets met ijsjes moeten doen.”
-”Serieus? Laten ze het dan samen doen!”
-”Zoals ik al zei tijdens het ontbijt: met wat wij weten over ijsjes, zouden we een ijstent moeten beginnen!”
-”Oké, onze voorouders maakten ambachtelijk ijs, laten wij ze hier ook maken!”

En zo begon Vioko. Bij deze hippe Argentijnse ijssalon vlakbij het strand van Barceloneta merk je dat bij veel Argentijnen Italiaans immigrantenbloed zit. Zij weten hoe je voortreffelijk ijs moet maken. En je kan er niet alleen ijs krijgen, maar ook overheerlijke chocolade en bitterkoekjes.

Vioko: Passeig de Joan de Borbó 55, Metro: Barceloneta

Chocolaatje van een couturier

oriol balaguerOriol Balaguer was pas 21 toen hij werd verkozen tot de beste pâtissier van Spanje. Wereldwijd staat hij bekend als de couturier onder de chocolatiers, want hij komt elk jaar met vier nieuwe bonboncollecties. Hij werkte zeven jaar in de keuken van Ferran Adrià’s El Bulli en opende zijn eerste winkel annex atelier in uptown Barcelona. De zaak doet denken aan een luxe juwelier, waar gebakjes en taarten als kroonjuwelen aan het publiek worden gepresenteerd. 

Oriol Balaguer, Plaça Sant Gregori Taumaturg 2, metro: L5 Hospital Clínic

Hongaarse paprikapoeder gaat EU veroveren

Paprika is het belangrijkste kruid van de Hongaarse keuken. Hier kwam ik afgelopen weekend achter tijdens mijn bezoek aan Parika Gourmet Hungarian Delicatessen om de hoek bij de Sagrada Familia. Dit is de eerste Hongaarse delicatessenwinkel van Spanje en het plan is om gedurende 2010 zo’n 100 tot 200 filialen in de EU te openen om Hongaarse producten, zoals paprikapoeder, wijn en marsepijn, weer bekendheid te geven. Begin vorige eeuw gold naast de Franse en Italiaanse de Hongaarse keuken namelijk als één van de beste keukens van Europa. Op de menukaarten van restaurants in de jaren twintig en dertig kwam je regelmatig Hongaarse gerechten tegen. Paprika Gourmet moet ervoor zorgen dat de culinaire specialiteiten uit Hongarije weer op de kaart worden gezet en bij jou thuis in de keuken terecht komen. Ik heb mijn blikje Hongaarse paprikapoeder al gekocht.

Paprika Gourmet: Carrer de Lepant 311, Metro: Sagrada Familia

Restaurant Week in Barcelona

GrescaGoedkoop uiteten is in Barcelona geen enkel probleem, maar er zijn ook genoeg restaurants waar de rekening wél hoog uitvalt, maar waar topkoks overheerlijke gerechten bereiden. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om hier geregeld binnen te stappen. Maar komende week hoef je er geen twee keer over na te denken, want dan wordt in de stad de zogenoemde Restaurant Week: gedurende negen dagen kun je in 33 restaurants in de stad een menu krijgen voor 25 euro. Restaurants die meedoen zijn onder meer het sterrenrestaurants Hofmann en Saüc, restaurant Blanc in Hotel Mandarin, bistronomische toppers zoals Gresca en Hisop en Barcelona’s befaamde visrestaurant Els Pescadors. De Restaurant Week begint vandaag en duurt tot en met 28 februari.

Vlezige voorkeuren

Bravo 24De Catalaanse chef Carles Abellán, die ervaring op deed bij Ferran Adrià’s El Bulli, runt in de Catalaanse hoofdstad twee restaurants, Commerç 24 (haute cuisine) en Tapas 24 (informeel). Bovendien opende de chef in het nu al legendarische Hotel W (La Vela) restaurant Bravo 24. Het strakke, elegante interieur is het werk van Sandra Tarruella van Grupo Tragaluz. Op de kaart staan simpele gerechten, waaruit direct Abelláns passie voor rundvlees blijkt. Zeker tien soorten rundvlees, maar dan van de beste soort, prijken op het menu. Vleeseters zijn hier dus aan het goede adres.

Wine Pleasures in Barcelona

wijnWijnliefhebbers kunnen tussen 31 januari en 7 februari hun hart ophalen tijdens Wine Pleasures, het Internationale Congres voor Wijntoerisme, dat in Barcelona voor de tweede maal wordt gehouden. Een bezoek aan de bodega’s in de Penedes, het proeven van nieuwe combinaties, meer leren over traditionele wijnen en conferenties over wijn bijwonen. Demonstraties, proefcursussen en presentaties. Dé afspraak van het jaar voor wijnfanaten en ook leuk voor iedereen die eens iets dieper wil duiken in de wondere wereld der wijn. Proost!

 

Warm worden in Barcelona

la pallaresaHet is net als in een groot deel van Europa ook in Barcelona koud. Het sneeuwt er dan misschien niet, mutsen, handschoenen en andere winterkleding laten zich momenteel overal zien. En dat betekent dat het ook weer de tijd is voor de Spaanse variant op chocolademelk met apfelstrüdel: de churros con chocolate. De churros worden bereid met bloem, olie, suiker en zout en doen qua smaak denken aan een oliebol of een donut. De warme chocolade dient om de churros in te dopen. Je kunt ze onder meer bestellen in de typisch Spaanse granjas, oftewel chocoladerestaurants. La Pallaresa is een klassieker onder de granjas in Barcelona. Verwacht geen hip, gezellig café, want de plek heeft met de plastic tafels en neonverlichting nog het meest weg van een sportkantine, maar kwaliteit is gegarandeerd. Andere typisch Catalaanse lekkernijen die je hier kunt bestellen zijn crema catalana, die doet denken aan crème brûlee, en Catalaanse flan.

Granja La Pallaresa, Carrer de Petritxol 11, Barrio Gótico, Metro: Liceu.

Barcelona’s topkoks gaan lowcost

GrescaNa een dag lang shoppen, strand en Gaudi’s meesterwerken wil je in Barcelona natuurlijk maar één ding: écht lekker eten en het liefst voor een leuk prijsje. Goed nieuws, want het kan. Schuif aan bij Catalaanse topkoks, maar hou het lowcost.

Een doodgewone hamburger met friet, maar dan wel van de beste kok ter wereld. Kwaliteitstapas in een modern jasje. Of een traditioneel Catalaans menuutje dat eigenlijk best een ster zou verdienen. In Barcelona hoef je voor haute cuisine niet langer diep in de buidel te tasten. Dus laat de reisgidsen voor wat ze zijn – toeristisch is niet per definitie ook lekker – en ontdek de nieuwste culinaire trend in de populaire stad. Goed en goedkoop.

Restaurant Gresca is waarschijnlijk het beste voorbeeld om mee te beginnen. Lowcost blijkt vooral de decoratie: de onopvallende voorgevel loop je gemakkelijk voorbij en binnenin is de enige opsmuk is een sober schilderij met de naam Gresca, vast een geschenk ter ere van de opening. De wijnglazen op tafel geven eigenlijk nog de meeste sfeer. De ruimte is zo klein dat het lijkt alsof de échte eetzaal nog moet komen. Maar nee hoor, that’s it. Je komt hier tenslotte om te eten.

Verleidingen uit het klooster

De Moren brachten de kunst van de bereiding van zoetigheid naar Spanje. Daarbij speelde ook de wijn een grote rol in de geschiedenis van al die lekkernijen uit de kloosters. Men gebruikte vroeger namelijk geklopt eiwit voor het klaren van Sherry en wijn. De dooiers gingen als aalmoes naar de kloosters en hier werden door de nonnnen lekkere zoete gebakjes van gemaakt. Deze gebakjes werden te koop aangeboden en zo konden de kloosters in hun eigen onderhoud voorzien. In Caelum in de Gotische Wijk kun je nog steeds allerlei delicatessen, gemaakt door mannen en vrouwen in dienst van God, kopen. Bovendien kun je er ook terecht voor een kopje koffie. Een echte aanrader, als je even bij wilt komen van het shoppen in de kleine, drukke straatjes van deze wijk.

Caelum: Carrer de la Palla 8, Metro: Jaume I

Wijn proeven in El Born

wijn proevenOp verschillende plekken in trendy wijk El Born kun je morgenmiddag vanaf 17.00 wijn proeven. De nieuwe wijnen van 2009 zijn gearriveerd en dus is het tijd voor bodega’s om ze te promoten. Voor vier e-tjes krijg je een glas en mag je verschillende wijnen proeven. De straten waar de deelnemende adresjes zitten zijn C/Agullers, C/Consellers en C/Canvis Vells. De deelnemers zijn Bar Agullers, Bubó, Cal Pep, Comerç 24, Escuela de Hostelería Hofmann, Forn Vilamala, Fruits secs Gispert, Kannon Gyo, La Coronela, La Vinya del Senyor, Olis Bargalló, Passadís del Pep, Petra, Sagardi, Serralleria Alfons, Triciclo, Aigües del Montseny y Vila Viniteca. Salud!