Categorie: "Op het witte doek"

Nieuwe megabioscoop voor Barcelona

Barcelona krijgt een nieuwe bioscoop: Balmes Multicines, gesitueerd in uptown Barcelona tussen de wijken Sant Gervasi en El Putxet. Het complex gaat aankomende week open op 20 december. Helaas is de promotie om op de eerste dag een film te bekijken voor één euro reeds uitverkocht. Er is echter goed nieuws voor de buitenlanders (en Spanjaarden) die een hekel hebben aan nagesynchroniseerde films: Balmes Multicines is gespecialiseerd in commerciële pelis in de originele taal mét ondertiteling. De bioscoop beschikt over twaalf zalen die allemaal zijn uitgerust met digitale technologie en 3D.

Barcelona op 10.000 kilometer afstand

Zoals ik al al eerder schreef, Barcelona is ‘film friendly’. Op dit moment vinden in de Catalaanse hoofdstad de opnames plaats van 10.000 KM. Deze film van de Catalaanse regisseur Carlos Marques-Marcet gaat over een lange afstandsrelatie tussen Alexandra (Natalia Tena, bekend van drie Harry Potter-films en de televisieserie Game of Thrones) in Los Angeles en Sergio (David Verdageur) in Barcelona, die gebruik maken van nieuwe technologiën als Whatsapp en Skype om contact te houden. Houdt de liefde stand op een afstand van 10.000 kilometer?

Korte films kijken in de openlucht

Ook in de maand augustus kun je naar de open air sessies van Mecal, hét short film festival van Barcelona. De maximale lengte van een korte film wordt meestal gesteld op 30 minuten, dus als je een korte film niet zo leuk vindt, hoef je niet al te lang te wachten op de volgende. Entree is € 6,50 en met de flyer, die je kunt downloaden op de website, slechts € 2,80. De deuren gaan iedere vrijdag open om 20.00 uur en blijven open tot 24.00 uur. Vanavond draaien alle korte films om grote lullen en volgende week zijn de korte films met zombies aan de beurt.

Mecal Air: Plaça del Baluard, Poble Espanyol, Avinguda Marquès de Comillas 13, Metro: Plaça Espanya

Laatste week bergbios in Barcelona

Volgende week is alweer de laatste week van de openluchtbioscoop Sala Montjuïc op Barcelona’s heuvel de Montjuïc. Als je nog een filmavondje in de natuur wil meepakken kan dat maandagavond 5 augustus met de film Donnie Darko en woensdag 7 augustus met de ‘verrassingsfilm’. De films beginnen zoals gewoonlijk om 22.00 uur en worden op een groot scherm geprojecteerd. Het gras is ideaal voor een picknick. Entree is 6 euro en je kan een ligstoel huren voor 3 euro. Vergeet trouwens niet om een trui mee te nemen, want ’s avonds kan het door de zeewind behoorlijk fris zijn op de berg.

Zombies op weg naar de Sagrada Família?

De Spaanse horrorfilm [REC], die qua stijl veel weg heeft van films zoals The Blair Witch Project en My Little Eye, speelt zich af in een oud gebouw aan de Rambla de Catalunya. Het is een zombie film met nagelbijtende momenten en een hoog zweetgehalte. Wegens het succes van deel 1, 2 en 3 zijn de regisseurs op dit moment bezig met een vervolg, [REC]4 Apocalipsis. Zal in het vierde en laatste deel de straten van Barcelona onveilig worden gemaakt door zombies? Zullen de overlevenden van de virusuitbraak hun toevlucht zoeken in de Sagrada Família? Het vierde deel komt pas in de herfst van 2014 uit, dus we zullen nog even moeten wachten. Bekijk hieronder alvast een eerste teaser-trailer.

Joodse films in Barcelona

Tot en met zondag 16 juni wordt in de filmzaal van het Institut Français, in de Filmoteca de Catalunya en in de openlucht op het plein Plaça Sant Felip Neri in de Gotische Wijk de 15e editie van het Barcelonese Joods Film Festival georganiseerd. Het festival biedt een unieke kans om films te zien die veelal niet eerder in Barcelona zijn vertoond en die een kleurrijk beeld geven van het joodse familieleven in al zijn aspecten. De films in de openlucht kun je gratis bekijken. Voor het Institut Français en de Filmoteca de Catalunya geldt 4,50 euro per filmvertoning.

Sagrada Família verwoest door zombies

Deze zomer draait de film World War Z van regisseur Marc Forster in de bioscoop. In deze zombiefilm, een verfilming van Max Brooks’ boek World War Z: An Oral History of the Zombie War, komt ook de Sagrada Família in vuur en vlam te staan, nadat Barcelona wordt overspoeld door een razende horde van duizenden zombies. Klik op de foto voor een beter beeld.

Barcelona 1714, de film

De Duits-Catalaanse producer Heiko Kraft draait komende zomermaanden een film in Barcelona in samenwerking met de Catalaanse regisseur Anna Bofarull over het jaar 1714 in Barcelona. In 1714 kwam er een einde aan de Spaanse Successieoorlog en werd Barcelona bezet. Jaarlijks herdenken de Catalanen het einde van de vrijheid op 11 september. De film zal het verhaal vertellen van een meisje dat opgroeit in een stad in oorlog. De film moet in 2014 klaar zijn.

Mecal: Short Film Festival in Barcelona

Vorige week is in Barcelona het Internationale Short Film Festival Mecal begonnen. In bioscopen en culturele centra in de stad worden tot en met 28 april verschillende korte films uit de hele wereld getoond. Thema’s als sex, zombies en Franse videoclips passeren zoals traditiegetrouw de revue, maar er is ook een speciaal programma samengesteld met filmpjes uit Londen (London Calling) en Finland. Een sessie kost 4,50 euro, een abonnement 25 euro. Klik hier voor een volledig overzicht van alle korte films en het programma.

Een lange avond in juli

In het Olympisch Museum van de Catalaanse hoofdstad wordt volgende week donderdag 4 april om 19.00 uur de Spaanse thriller “Larga noche de julio” uit 1974 vertoond met in de hoofdrollen Simón Andreu, een jonge Marisa Paredes en Eusebio Poncela. Het verhaal van “Larga noche de julio” (Lange avond in juli) blijkt niet heel bijzonder te zijn, maar de beelden van 24 Horas de Montjuïc, het motorcircuit op de stadsheuvel Montjuïc, moeten erg spectaculair zijn. Entree is gratis, de film duurt 87 minuten en je zitplaats kun je reserveren door een mailtje te sturen naar [email protected]

Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona: Avinguda de l’Estadi 60, Metro: Plaça Espanya