Categorie: "X-mas in Barcelona"

Nieuwjaarsduik in Barcelona

Net als in Nederland is het ook in Catalonië op diverse plekken traditie om het nieuwe jaar te begroeten met een frisse duik in zee. In Barcelona namen vandaag ongeveer honderd personen een nieuwjaarsduik op het strand van San Sebastián in de visserswijk Barceloneta. Gelukkig vallen de temperaturen in de Catalaanse hoofdstad meestal wel mee, maar het is en blijft natuurlijk winter en strandweer is het zeker niet. De duik in Barceloneta, waar men dus in de winterse kou een duik in de Middellandse Zee neemt, begon in 1995 op initiatief van Eva Nieves van de Zwemclub van Barceloneta – de hang-out van bruin gebronste bejaarden en gays. Wil je ook meedoen? Stuur dan een mailtje naar Eva: enieves[apenstaartje]cnab[punt]org. Inschrijven is gratis en mogelijk tot en met 1 januari. Wie o wie durft het aan?

Gaudiaanse kerstverlichting in Barcelona

Komende kerst zal de Passeig de Gràcia in Barcelona op Gaudiaanse wijze verlicht worden. De nieuwe kerstverlichting is ontworpen door design studio Emiliana en is gebaseerd op de kettinglijn die de architect Antoni Gaudí gebruikte bij de constructie van de Sagrada Família. De kosten van de kerstlampjes bedragen 115.000 euro, deels opgebracht door de gemeente en deels door de winkels langs de boulevard. Op dit moment worden de eerste lampjes opgehangen en vanaf 22 november is de Gaudiaanse verlichting ‘s avonds te bewonderen.

Cirque du Soleil weer in de stad

Cirque du Soleil zal in 2013 wederom z´n blauw en geel gestreepte circustent naast het sportpaleis Palau Sant Jordi in Barcelona opzetten, op de Montjuïc heuvel. De multinationale onderneming uit Canada met clowns uit Mongolië en acrobaten uit Rusland zal dit keer de show Alegría brengen. De voorstelling, waarvan de naam in het Spaans ‘vreugde’ betekent, heeft meerdere thema’s. Macht en de overgang van macht in de loop van de tijd, de overgang van oude monarchieën naar moderne democratieën, ouderdom, jeugd. De personages van Alegría geven je een kijkje in hun leven. Het universum wordt gevormd door narren, minstrelen, bedelaars, oude aristocraten en kinderen. Daartussendoor lopen de clowns, die als enige figuren in staat zijn om zich aan het verloop van de tijd en de daarbij behorende sociale veranderingen te onttrekken. Net zoals de andere shows van Cirque du Soleil bestaat deze voorstelling uit acrobatiek, zang en dans. De show duurt zo’n twee en een half uur en de prijzen variëren tussen de 37 en 87 euro. De eerste voorstelling wordt op woensdag 26 december gegeven.

SónarKids tijdens de kerstvakantie

Op 22 en 23 december wordt voor de vierde keer SónarKids georganiseerd. SónarKids is het kleine broertje van het elektronisch muziekfestival Sónar en speciaal bedacht voor ouders én kinderen. Dit jaar wordt SónarKids gehouden in het CosmoCaixa en de grote wenteltrap van dit wetenschapsmuseum wordt een grote muzikale ervaring. Volwassenen betalen 5 euro, kinderen tot 4 jaar zijn gratis, kinderen van 5 en 6 jaar betalen 1,50 euro en kinderen vanaf 7 jaar betalen 3,50 euro. Hier kun je je kaartjes kopen.

Barcelona’s kerststal

Op Plaça Sant Jaume, het politieke hart van de Catalaanse hoofdstad, is sinds een aantal dagen weer de jaarlijkse kerststal te bewonderen. Dit jaar is de kerststal geïnspireerd op de kijkkasten uit het begin van de vorige eeuw. Op dit moment staan er drie futuristische kijkkasten op het plein, waarbij Maria, Jozef, het kinneke Jezus en de drie Wijzen uit het Oosten zodanig staan opgesteld dat er een indruk van een mogelijke werkelijkheid wordt getoond. De Pessebre a la Plaça Sant Jaume is tot en met 6 januari 2013 te bezichtigen.

Kerstverlichting in Barcelona

Met de kerstverlichting, die sinds afgelopen donderdag de stad tijdens de avonduren (van 18.00 tot 23.00 uur) verlicht, verkeert Barcelona weer in de kerstsfeer. Maar liefst 390 straten in de Catalaanse hoofdstad zijn met lichtjes gedecoreerd, een totaal van 77 kilometer. Vorig jaar waren dat nog 300 straten met een totaal van 67 kilometer. De verlichting blijft tot Drie Koningen hangen.

Hou vanaf deze week Barcelona.blog.nl in de gaten voor de beste tips voor een vrolijke kerst in Barcelona!

BCN Christmas Shopping

Turisme de Barcelona is een online campagne begonnen om de Catalaanse hoofdstad als dé bestemming voor jouw kerstinkopen te promoten. De doelgroep van BCN Christmas Shopping bestaat uit mannen en vrouwen van boven de 30 jaar met een bovengemiddeld inkomen uit zeven verschillende landen. Dit zijn Nederland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland, België en Rusland. Turisme de Barcelona probeert via reclame op de websites Google, Yahoo, Yandez, Facebook en Instagram vooral Russen te trekken. Volgens de statistieken is er namelijk sprake van een duidelijke stijging van het aantal toeristen uit Rusland dat naar Barcelona komt om te shoppen.

Feestje op kerstavond

“Twas the night before Christmas,
And all through the town,
Bodies festive at Footloose,
And looking to get down.

Every creature was stirring,
Including the mouse,
To the sounds of the dj,
Rocking the house!”

Vier kerstavond in stijl op de zesde verdieping van Hotel ME. Van half een ‘s avonds tot en met half tien ’s ochtends kun je dansen op de beats van Tres Manos, Justin Blair en de Nederlandse dj Michal Rijnbout. Gratis toegang, dus zet je snel op de FB-gastenlijst. Ho ho ho!

6e verdieping ME Hotel: Pere IV 272, Metro: Poble Nou.

Catalaanse kerstsoep

Een pan soep op het vuur doet het altijd goed: als lichte lunch na een heerlijk kerstontbijt, als opwarmertje na een stevige kerstwandeling, als verfijnde prikkeling voor de smaakpapillen of gewoon als warm voorgerecht. Kerstsoep. In Barcelona is begin deze maand de kerstverlichting aangegaan en de gemeente heeft dit jaar ook weer 26 galets (soort pasta in de vorm van een schelp) over de stad verspreid, die van 6 tot 10 uur ‘s avonds de straten extra verlichten. Deze galets worden traditioneel gebruikt bij de bereiding van de Catalaanse Kerstsoep. Klik hier om te zien hoe Elisa deze soep maakt. Tip: Maak de soep nu, eventueel meerdere porties, en bewaar de soep in de diepvries.

Wecycle festival in Barcelona

Alles wat mensen niet meer willen, wordt in Barcelona bij de vuilnis gezet. Of het nou gaat om kleren, potten&pannen of complete bankstellen. Soms zijn die spullen nog in best goede staat en met een beetje aanleg voor pimpen kun je er zelfs kunst van maken. Dat doen ze bij non-profit organisatie Drap Art en ieder jaar, in de donkere maand december organiseren ze in het CCCB een festival. Leuk voor als je op zoek bent naar een apart kerstkado en zelf inspiratie wil opdoen voor een recycle kerstkadootje. Het festival is van 17 december tot en met 9 januari gratis te bezoeken. Wecycle in Barcelona!

Drap Art Festival: Carrer de Montalegre 5, Metro: Plaça Catalunya.