Categorie: "Barrios"

24 uur in Gràcia

De gemiddelde toerist komt in de Barcelonese wijk Gràcia niet verder dan Parc Güell. Gek eigenlijk, want deze authentieke barrio kan de locals juist bekoren. De twee grootste pluspunten? De op-en-top relaxte sfeer en het feit dat de wijk nog niet wordt overstroomd door hordes toeristen. Speciaal voor hét Spanje-magazine España & más heeft Annebeth een artikel over Gràcia geschreven. Benieuwd? Haal dan het nieuwe nummer van España & más in huis. Nu in de winkel!

Levensgrote, interactieve stadskaart van Barcelona

Langs de Passeig de Lluís Companys is sinds gisteren een levensgrote stadskaart van Barcelona te vinden die de stad uit 1714 (het jaar dat deCatalonië de onafhankelijkheid verloor) vergelijkt met de huidige Catalaanse hoofdstad. Vanaf 1 oktober zal het project beschikbaar zijn als app voor Android en iPhone, waardoor voorbijgangers interactief met de kaart aan de slag kunnen. In de app is onder meer informatie beschikbaar over de strijd die in 1714 geleverd werd, aan de hand van de historische stadskaart. Volgend jaar is het precies 300 jaar geleden dat Catalonië definitief bij Spanje ging horen en het hele jaar vinden er activiteiten plaats om dat historische feit te herdenken.

De Chinese buurt van Barcelona

Zoals elke grote stad in de wereld heeft ook Barcelona haar eigen chinatown. Op dit moment wonen er zo’n 16.000 overzeese Chinezen in de Catalaanse hoofdstad en de meerderheid woont in de buurt die wordt begrensd door de straten Trafalgar, Gran Vía, Pau Claris en Passeig Sant Joan. Hier vindt je dus vele Aziatische restaurants, kledingwinkels, kappers en supermarkten.

Handige plattegrond van Barcelona’s wijk Poblenou

In een toeristische stad als Barcelona duiken er altijd gratis plattegrondjes op. De Barcelona Poblenou Map is er bijvoorbeeld eentje van. En het handige van deze kaart is dat er ook een online versie van bestaat, waar je alle plekjes in de hippe industriewijk Poblenou om te eten, te drinken, een ijsje te eten en schoenen te kopen makkelijk kunt vinden. De Raval-versie heb ik trouwens ook al gespot.

Verjaardag van een wijk: Vila Olímpica

Inmiddels is de buurt niet meer weg te denken uit de Catalaanse hoofdstad en dat geldt evenzeer voor het aangrenzende strand, maar Vila Olímpica was voor 1992 een grijs gebied in Barcelona. De wijk werd opgetrokken als Olympisch Dorp ter ere van de Zomerspelen die in 1992 in de stad werden georganiseerd. Ook de nieuwe haven bestond nog niet en natuurlijk de ‘Twin Towers’, die anno 2012 nog altijd beeldbepalend zijn voor de skyline van de stad. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de wijk is er door de bewoners een expositie samengesteld in het buurtcentrum Can Gili Nou (Carrer Taulat 3-5).

En de winnende straat is…

Wie nog geen kijkje heeft genomen bij het Festa Major de Gràcia, maar wel van plan is om te gaan, mag de Carrer Fraternitat de Baix niet overslaan. De straat won dit jaar de wedstrijd voor de mooist versierde straat van de authentieke volkswijk. Het thema? Peter Pan. Andere aanraders zijn dit jaar Carrer de Berga en Carrer de Mozart. De versierde straten en pleinen in Gràcia strijden elk jaar opnieuw met elkaar om de ereplaats van best gepimpte straat. De winnende carrer of plaça kan rekenen op een geldbedrag, waarmee de bewoners zich het daaropvolgende jaar nog eens extra kunnen uitleven. Thema’s als de tuin, het bos en de jungle komen jaarlijks terug. Datzelfde geldt voor horror en hel. Van levensgrote papiermachépoppen tot geïmproviseerde vijvers en spectaculaire verlichting: de bewoners laten hun creativiteit de vrije loop.

Barcelona in España & más

De nieuwe España & más ligt weer in de winkel en natuurlijk ook in dit derde nummer aandacht voor de Catalaanse hoofdstad. Deze keer een artikel over de wijk Poble Nou, geschreven door mijn collega-blogger Annebeth en mij. “Een stedelijk icoon in de vorm van een reusachtige fallus. Tot ateliers verbouwde fabriekshallen. Afterparties in leegstaande loodsen. Een museum voor Catalaans jong talent. Welkom in Poble Nou, met stip de hipste wijk in Barna.” Op het website van het reis- en cultuurmagazine over Spanje en Latijns-Amerika staat de Spaanse vertaling van het artikel. Veel leesplezier!

Wijkfeesten in Poble Sec

Vandaag beginnen de wijkfeesten in de barrì Poble Sec. De feesten zijn minder bekend dan die van Gràcia of van Sants, maar daardoor ook een stuk kleinschaliger én minstens zo gezellig. De hele week staat de wijk in het teken van concerten, optredens, toneel, kinderspelen en andere activiteiten. Van jazz tot karaoke en van barbecue tot vermout onder het genot van jazzmuziek. De activiteiten en optredens hebben plaats op diverse locaties in de wijk. Klik hier voor het volledige programma.

Open huis in Poble Nou

Poble Nou is met stip de wijk die in de afgelopen jaren en ook momenteel nog het meest verandert binnen het Barcelonese stadslandschap. Eens een echte industriewijk is Poble Nou (Nieuw Dorp) tegenwoordig een buurt vol constrasten. Moderne architectuur versus oude fabrieken en arbeiderswoningen. Maar ook het volkswijkgevoel, designerlofts en kunstenaarsnesten. Komend weekend zijn verschillende kunstenaarsateliers gratis geopend voor publiek. De perfecte gelegenheid om kunst kijken te combineren met een buurtwandeling. Voor meer informatie klik hier.

Flirten doe je niet hier

In de Guía del Ocio BCN staat deze week een leuk stuk, geschreven door Laura Conde, over flirten in de Catalaanse hoofdstad en waar je vooral niet naartoe moet gaan om een leuk iemand te ontmoeten. De drie wijken Raval, Borne en Gràcia zijn no-go. De dorpswijk Gràcia krijgt vooral veel kritiek van de uitagenda van Barcelona. Het is een wijk met een klein ons-kent-ons wereldje waar je niet snel in contact komt met een onbekend persoon. De straten en cafeetjes rond de bioscopen Verdi en Verdi Park zijn volgens de Guía del Ocio de minst lustopwekkende plekken van Barcelona. Ben je vrijgezel in Barcelona, zoek je heil dan ergens anders.