Categorie: "FUN"

Modernistische fietstour door Barcelona

Zondag 1 juni vindt er voor de vierde keer een modernistische fietstour plaats door Barcelona. De tour begint om 9.30 uur ‘s morgens bij het Hospital Sant Pau, het grootste modernistische complex van de stad. Daarvandaan gaat de route langs maar liefst 35 modernistische gebouwen en panden die te vinden zijn in Barcelona, met name in de woonwijk Eixample, het hart van het Catalaans modernisme. Halverwege de route wordt er kort gestopt bij het Museu del Modernisme Català de Barcelona, het Modernistisch Museum. Deelnemers kunnen zich ook via het museum opgeven ([email protected] of telefonisch 932.722.896). Het is wel de bedoeling dat de deelnemende fietser zich ook ‘modernistisch’ uitdossen.

Nieuw reuzenrad voor Tibidabo

Het oude reuzenrad dat op de berg de Tibidabo draaide werd in 2010 afgebroken en sinds vorige week beschikt het attractiepark op Barcelona’s hoogste heuvel over een nieuw exemplaar. Het reuzenrad heeft een doorsnede van 20 meter en telt in totaal 16 bakjes. Per uur kunnen er 750 personen in ronddraaien. Natuurlijk met een panoramisch uitzicht over de stad, want het reuzenrad bevindt zich op een hoogte van 500 meter boven de Barcelona.

Fietstours met El Ciclo door Barcelona

De lente is gearriveerd, het bruist in de stad, dus wat is er leuker dan Barcelona op de fiets te ontdekken? Bij El Ciclo kun je zelf een fiets huren en eropuit trekken, maar sinds kort biedt El Ciclo ook aan onder begeleiding van een persoonlijke gids. Langs de highlights of juist naar plekken waar je zelf misschien niet zo snel zou komen? Dat kan. Voor 35 euro per persoon ben je drie uur met je eigen local onderweg. Bij de tour zit de huur van de fiets al inbegrepen. El Ciclo biedt ook tours in de Nederlandse taal.

El Ciclo, C/Nou de Sant Francesc 17, Gótico, metro: Drassanes.

Laatste week: schaatsen in hartje Barcelona

Tot en met dinsdag 7 januari kun je op Plaza Catalunya in hartje Barcelona schaatsen op de ijsbaan Bargelona (‘gel’ is het Catalaanse woord voor ijs). De baan is 1.400 vierkante meter groot en je kunt er behalve rondjes maken op het ijs, ook wat drinken. Een halfuurtje schaatsen kost 7 euro en voor een uur betaal je 9 euro. Schaatsen en helm zijn bij de prijs inbegrepen, het gebruik van handschoenen is verplicht (voor 1 euro te koop bij de kassa).

Wedstrijd voor kleine uitvinders

Bij het Museu d’Idees i Invents de Barcelona (MiBa, Museum van Ideeën en Uitvindingen) is gevestigd in de Gotische wijk kun je op dit moment 9 uitvindingen van kinderen van 6 tot en met 12 jaar bekijken die een prijs van het museum hebben gewonnen voor de meest briljante uitvinding van een jong brein. De expo is tot en met 30 maart 2014 te bezichtigen. Maar niet alleen kun je uitvindingen bekijken, ben je zelf tussen de 6 en 12 jaar, dan kun je ook meedoen aan de wedstrijd van dit jaar. Iedere maand selecteert het museum de winnaars en maken professionals een prototype van de uitvinding. Aan het einde van het jaar worden de beste uitvindingen in het MiBa getoond.

MiBa: Carrer de la Ciutat 7, Metro: Jaume I

Teatre Principal: entertainment langs de Ramblas

Met de bouw van het Teatre Principal langs de Ramblas in Barcelona werd in 1597 begonnen. Jarenlang was het het belangrijkste theater in de stad. Tot 1729 was de structuur van hout, maar daarna werd deze vervangen door een stenen structuur, die 60 jaar later afbrandde. In 1788 heropende het theater en vanaf dat moment werden er ook de eerste opera’s vertoond, vooral Italiaanse opera’s. Vanaf de negentiende eeuw concurreerde het theater met operahuis Liceu even verderop. In 2006 sloten de deuren van het theater definitief  en de afgelopen jaren werd de zaal verbouwd en gemoderniseerd. Afgelopen week is het Teatre Principal opnieuw geopend als locatie voor cabaret, diner en show. De allereerste show die er wordt vertoond heet ‘Lio en la Rambla’, vrij te vertalen met ‘Gedoe op de Ramblas’. In het karakteristieke café voor in het theater kun je ook gewoon een drankje bestellen.

 

 

Mexicaans dodenaltaar in Barcelona

In Barcelona wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest. Dit gebeurt niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen, maar wel door Halloweenfeestjes. Zo kun je aanstaande donderdag bijvoorbeeld naar de winkel Fantastik gaan, waar vanaf 19.30 uur ‘s avonds gratis Moritz bier wordt geschonken en een speciaal altaar voor onlangs overleden Spaanse zangeres en actrice Sara Montiel is opgericht.

Fantastik: Carrer de Joaquim Costa 62, Metro: Universitat

Marlon Kicken treedt op tijdens Barcelona Comedy Festival

Op zaterdag 19 oktober geeft Marlon Kicken (winnaar Culture Comedy Award) een voorstelling in het Centre Artesà Tradicionarius tijdens het Barcelona Comedy Festival. Kaarten kosten 15 euro. Marlon Kicken werd geboren in Willemstad op Curaçao, maar hij groeide op in de pampa’s van Aarle-Rixtel, in Zuidoost-Brabant. Hij is een internationale jongen van de straat, die sinds enkele jaren furore maakt als stand-up comedian en daarnaast werkt aan een carrière als cabaretier, film- en toneelacteur. In 2009 won hij de comedy-award voor Nederland en Vlaanderen als de beste stand-up comedian. Als stand-up comedian treedt hij veelvuldig op in o.a. Toomler (Comedytrain in Amsterdam), in zalen elders in het land en ook in Vlaanderen. Samen met andere stand-up comedians verzorgt hij avondvullende programma’s en is hij bezig met een theaterproductie. In zijn eentje luistert hij bijeenkomsten van allerlei aard op.

Wijkfeest in Sants

De feesten van Gracia mogen dat wereldberoemd zijn in Barcelona, volgens sommigen is het buurtfeest in de onder toeristen minder bekende barrio Sants nóg beter. Volgens mij heeft elk wijkfeest zijn eigen charme, maar als je de feesten van Gràcia te druk vindt of er niet bij kunt zijn, dan kun je van 23 tot en met 30 augustus terecht in de woonwijk Sants, waar het voor de 26ste keer feest is dit jaar. Het principe is hetzelfde: verschillende straten nemen deel aan de wedstrijd ‘mooiste straat’ en zijn flink uitgedost. Vooral ‘s avonds zijn ze het toneel van een uitbundig straatfeest. Overdag worden er activiteiten en optredens verzorgd, maar het echte feest barst ‘s avonds los. De wijkfeesten beginnen vandaag.