Categorie: "Biking Barcelona"

Modernistische fietstour door Barcelona

Zondag 1 juni vindt er voor de vierde keer een modernistische fietstour plaats door Barcelona. De tour begint om 9.30 uur ‘s morgens bij het Hospital Sant Pau, het grootste modernistische complex van de stad. Daarvandaan gaat de route langs maar liefst 35 modernistische gebouwen en panden die te vinden zijn in Barcelona, met name in de woonwijk Eixample, het hart van het Catalaans modernisme. Halverwege de route wordt er kort gestopt bij het Museu del Modernisme Català de Barcelona, het Modernistisch Museum. Deelnemers kunnen zich ook via het museum opgeven ([email protected] of telefonisch 932.722.896). Het is wel de bedoeling dat de deelnemende fietser zich ook ‘modernistisch’ uitdossen.

Fietstours met El Ciclo door Barcelona

De lente is gearriveerd, het bruist in de stad, dus wat is er leuker dan Barcelona op de fiets te ontdekken? Bij El Ciclo kun je zelf een fiets huren en eropuit trekken, maar sinds kort biedt El Ciclo ook aan onder begeleiding van een persoonlijke gids. Langs de highlights of juist naar plekken waar je zelf misschien niet zo snel zou komen? Dat kan. Voor 35 euro per persoon ben je drie uur met je eigen local onderweg. Bij de tour zit de huur van de fiets al inbegrepen. El Ciclo biedt ook tours in de Nederlandse taal.

El Ciclo, C/Nou de Sant Francesc 17, Gótico, metro: Drassanes.

Komt de elektrische fiets ook naar Barcelona?

Het leenfietsensysteem Bicing in Barcelona werd in 2007 geïntroduceerd en het contract met de exploitant loopt over drie jaar af. Mogelijk zal Barcelona van de gelegenheid gebruikmaken om af te stappen van de gewone fiets en in plaats daarvan een systeem met elektrische fietsen te introduceren. Het idee past perfect in de lijn van de plannen van burgemeester Xavier Trias die van Barcelona de ‘smartest’ van alle ‘smart cities’ wil maken. Bovendien beschikt de Baskische badplaats San Sebastián ook reeds over een elektrische fietsensysteem en staat de Spaanse hoofdstad op het punt om het systeem Bicimad, dat eveneens elektrische fietsen biedt in plaats van traditionele fietsen, te inaugureren. Het avantgardistische Barcelona kan dus eigenlijk niet achterblijven. Wordt vervolgd.

Bijzondere fietsenwinkel in Barcelona

Bij El Ciclo ben je aan het goede adres voor een stalen ros. In de middeleeuwse ruimte, waar eeuwen geleden keramiek werd vervaardigd, zit tegenwoordig een bijzondere fietsenwinkel met verhuur. Eigenaar Ramiro weet zelf alles van fietsen in Barcelona en deelt zijn tips graag met je. Een fiets huren kan voor een paar uur, een dag of meerdere dagen.

El Ciclo: Carrer Nou de Sant Francesc 17, Metro: Drassanes

Vodafone sponsort leenfietsensysteem Barcelona

De rood-witte Bicingfietsen, die sinds 2007 het straatbeeld in Barcelona mede bepalen en door meer dan 100.000 stadsbewoners worden gebruikt, worden de komende drie jaar gesponsord door telecombedrijf Vodafone. Voor een bedrag van vier miljoen euro heet het leenfietsensysteem vanaf vandaag Vodafone Bicing en het logo van het telecombedrijf zal in Vodafone-rood verschijnen op het achterwiel van de 6.000 fietsen, de 420 fietsenstallingen, de website en de Bicing-app.

Barcelona: Fiets & The City

Fietsen in Barcelona is populair en lijkt alleen maar populairder te worden. Ook onder toeristen. Het boekje Barcelona: Fiets & The City speelt in op die trend. Het is vanuit het Engels vertaald en verscheen onlangs in het Nederlands. Het boekje neemt je op een stalen ros mee de stad door. Onderweg bezoek je hippe tentjes en hotspots. Naast de routes vind je ook algemene informatie over fietsen in Barcelona. Kortom, huur een fiets (bijvoorbeeld bij El Ciclo), neem je eigen gids mee en ontdek Barcelona vanaf een tweewieler.

Barcelona: Fiets & The City kost 7,99 euro en in de reeks zijn tevens andere steden verschenen.

De Barcelona Brompton

De Barcelona Brompton-fiets werd ontworpen in samenwerking met designer David Torrents. Het is waarschijnlijk de meeste luidruchtige Brompton-fiets die  ooit werd gemaakt. Let op de patronen in de tas, die zijn duidelijk op de stad geïnspireerd en zijn het werk van Torrents.

Twee maanden gratis met Bicing door Barcelona

Deze hele week (22 t/m 29 september) wordt in Barcelona de Week van Duurzame en Veilige Mobiliteit gehouden. Voor degenen die nog geen abonnement hebben op het leenfietsensysteem Bicing, maar wel willen weten hoe het werkt of het eens willen uitproberen de uitgelezen kans: wie zich deze week inschrijft, mag Bicing gedurende twee maanden gratis proberen. Een jaarabonnement op het leenfietsensysteem kost 46 euro.

El Ciclo: fietsen in Barcelona

Degenen die mij persoonlijk kennen weten intussen wel waar ik de afgelopen maanden vanaf de zijlijn mee bezig bent geweest: El Ciclo. El Ciclo is de spiksplinternieuwe fietsenzaak van mijn vriend Ramiro. Het idee speelde al langer en een paar maanden geleden vond hij een bijzondere winkelruimte in de gotische wijk in Barcelona. Op een steenworp afstand van de Ramblas, natuurstenen muren, een originele indeling: direct was duidelijk dat het hier moest gaan gebeuren. En inmiddels is het zover. De eerste fietsen zijn reeds verhuurd, de eerste reparaties zijn gedaan. Aanstaande zondag vindt de officiële opening plaats. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en met ons te proosten! Bij El Ciclo kun je fietsen huren (dagprijs: 10 euro, ook per uur te huren), kopen of laten repareren.

El Ciclo, C/Nou de Sant Francesc 17, Barri Gòtic, metro: Drassanes.