Categorie: "Historisch Barcelona"

Santa Maria del Pi-kerk in Barcelona gaat open voor publiek

De basiliek Santa Maria del Pi in de gotische wijk in hartje Barcelona is afgelopen week geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen niet alleen de kerk bezichtigen, maar ook het dak en de klokkentoren. Een bezoekje aan het bouwwerk kost 5 euro en inclusief tour is dat 15 euro. Met de inkomsten hoopt de kerk de restauratiewerkzaamheden te kunnen bekostigen die de komende tien jaar zullen worden uitgevoerd en waarvan de kosten worden geschat op ongeveer een miljoen euro.

Teatre Principal: entertainment langs de Ramblas

Met de bouw van het Teatre Principal langs de Ramblas in Barcelona werd in 1597 begonnen. Jarenlang was het het belangrijkste theater in de stad. Tot 1729 was de structuur van hout, maar daarna werd deze vervangen door een stenen structuur, die 60 jaar later afbrandde. In 1788 heropende het theater en vanaf dat moment werden er ook de eerste opera’s vertoond, vooral Italiaanse opera’s. Vanaf de negentiende eeuw concurreerde het theater met operahuis Liceu even verderop. In 2006 sloten de deuren van het theater definitief  en de afgelopen jaren werd de zaal verbouwd en gemoderniseerd. Afgelopen week is het Teatre Principal opnieuw geopend als locatie voor cabaret, diner en show. De allereerste show die er wordt vertoond heet ‘Lio en la Rambla’, vrij te vertalen met ‘Gedoe op de Ramblas’. In het karakteristieke café voor in het theater kun je ook gewoon een drankje bestellen.

 

 

Wereldtentoonstelling Barcelona vandaag zichtbaar op Google

Wie vandaag gebruikmaakt van de Spaanse versie van de zoekmachine Google, ziet dat deze is opgedragen aan de Wereldexpositie van 1888 in Barcelona, precies 125 jaar geleden. Dit evenement was van groot belang voor de opkomst van het Catalaans modernisme, waarvan in de Catalaanse hoofdstad nog altijd topstukken te bewonderen zijn van architecten als Antoni Gaudí, Puig i Cadafalch en Domenech i Muntaner. Een bijzondere datum dus, en dat vond ook Google España.

Plattegrond van de Wereldtentoonstelling 1888

Barcelona’s Arc de Triomf werd gebouwd ter ere van de eerste Wereldtentoonstelling die in de Catalaanse hoofdstad plaasvond in 1888 en waarbij het Ciutadellapark het hoofdterrein vormde. De ark vormde de toegangspoort tot het terrein. Maar hoe zag het volledige terrein er 124 jaar geleden precies uit? Bekijk deze interactieve plattegrond gemaakt door de Harvard-universiteit. Staat daar nou een stierenvechtarena?

Archeologisch erfgoed in Barcelona online in kaart gebracht

Het komt regelmatig voor in Barcelona: er wordt ergens gegraven voor bouwwerkzaamheden en plots komt er uit de grond een archeologisch object tevoorschijn. Of zelfs de resten van een compleet bouwwerk. Op de nieuwe website cartaarqueológica.bcn.cat wordt het archeologische erfgoed van de stad in kaart gebracht. De website bevat alle 3.333 geregistreerde vondsten in de stad, vanaf de prehistorie tot aan de Romeinse tijd en de Burgeroorlog.

Barcelona & Winston Churchill

Artiest Pep Codó is de maker van een nieuw kunstwerk ter ere van de voormalige Britse premier Winston Churchill, dat sinds kort in Barcelona te bewonderen is (kruising Vía Augusto met General Mitre). Maar waarom eert de stad deze staatsman uit de 21ste eeuw eigenlijk? Dat heeft de maken met de speech die Churchill gaf in 1940, vlak na de Spaanse Burgeroorlog, waarin hij de bevolking van Barcelona moedig noemt. Eerder al werd een straat in de stad naar Churchill vernoemd. Hieronder zijn woorden.

I do not at all underrate the severity of the ordeal which lies before us; but I believe our countrymen will show themselves capable of standing up to it, like the brave men of Barcelona, and will be able to stand up to it, and carry on in spite of it, at least as well as any other people in the world. Much will depend upon this.

Foto: Wikipedia.

11 September: Vrijheidsdag in Catalonië

De datum 11/9 zal niet iedereen meteen associëren met een feestdag, maar 11/9 is de nationale feestdag van Catalonië, de Diada Nacional de Catalunya. Op 11 september 1714 vielen de troepen van koning Felipe V Barcelona binnen en veroverden ze de stad. Catalonië verloor vervolgens haar wettelijk en politiek statuut en de Catalaanse taal werd verboden. Ondanks het feit dat Catalonië haar onafhankelijkheid verloor, riep het Catalaanse parlement in 1980, na de dood van Franco, 11 september uit tot nationale feestdag. Het Feest der Vrijheid wordt net zoals voorgaande edities de hele dag door gevierd bij Arc del Triomf. Je kunt tevens de mis ter ere van de Diada bijwonen in de kathedraal Santa Maria del Mar in El Borne. Ook opent het Palau de la Generalitat, de zetel van het Catalaanse parlement, de hele dag zijn deuren.

Nieuw Hotel-Monument in Barcelona

Vanaf eind augustus beschikt Barcelona over een nieuw Hotel-Monument. Op 30 augustus wordt het Mercer Hotel Barcelona geopend in de Calle Lledó in het historische centrum in de stad. Het gaat om een van de belangrijkste nieuwe accommodaties in de stad, ondanks het feit dat het vijfsterrenhotel slechts over 28 kamers beschikt. Het gotisch-romaanse gebouw bevond zich enkele jaren geleden nog in erbarmelijke staat, maar moet vanaf september een oase van luxe zijn. Het hotel ligt deels op de Romeinse opgravingen uit de vroegere stad Barcino. Het terras zal tevens toegankelijk zijn voor toeristen en locals die niet in het hotel verblijven.

Schuilplaats uit de Burgeroorlog ontdekt

Bij werkzaamheden in de wijk Horta-Guinardó is een vluchtplaats uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) ontdekt. Honderdvijftig personen konden hier schuilen bij gevaar. Op de muren zijn nog altijd inscripties te vinden uit die tijd. De omwonenden willen dat het mogelijk wordt om de schuilplaats in kleine groepen te bezoeken.

(Bron: La Vanguardia)

Barcelona is…

Barcelona is…

 

anders, geen Catalonië, Cobí, passievol, modieus, slim shoppen in stijl, van iedereen, vies, lelijk, modern, oud, jong van geest, Shakira, ongezond, fijn, leuk, mooi, de ideale plek, van mij, gek, dol, Guardiola, een snelkookpan, spannend, meer, veilig, een kloppend hart, nooit af, van beton, palmbomen, strand, een wereldstad, Copito de Nieve, een roltrap in de openlucht, verrassend, gay, aantrekkelijk, hip, duurzaam, druk, lawaaierig, Miró, BCN, levendig, levend, toegankelijk, van de familie Güell, Barça, in trek, toeristisch, slim, compact, niet altijd eenvoudig, rijk aan bezienswaardigheden, Gaudí, modernisme, als geen ander, van iedereen, een uitdaging, niet vertrut, Ravalistan, compleet, van alle tijden, voetbal, Messi, wereldwijd bekend, Johan Cruijff, uniek, een speeltuin, een stad, een metropool, olympisch, cultureel, sociaal, mediterraan, catalaans, cava, crema catalana, heet, passievol, Moritz, pa amb tomaquet, Gràcia, Barna, bezeten, bruisend, prachtig, verliefd.