Categorie: "Dag in het leven"

Modernistische fietstour door Barcelona

Zondag 1 juni vindt er voor de vierde keer een modernistische fietstour plaats door Barcelona. De tour begint om 9.30 uur ‘s morgens bij het Hospital Sant Pau, het grootste modernistische complex van de stad. Daarvandaan gaat de route langs maar liefst 35 modernistische gebouwen en panden die te vinden zijn in Barcelona, met name in de woonwijk Eixample, het hart van het Catalaans modernisme. Halverwege de route wordt er kort gestopt bij het Museu del Modernisme Català de Barcelona, het Modernistisch Museum. Deelnemers kunnen zich ook via het museum opgeven ([email protected] of telefonisch 932.722.896). Het is wel de bedoeling dat de deelnemende fietser zich ook ‘modernistisch’ uitdossen.

De Catalaanse Dag van de Liefde

Sant JordiRozen en boeken. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van de Diada de Sant Jordi op 23 april, niet alleen de dag dat de Catalanen de dood van hun patroonheilige Sint-Joris herdenken, maar tevens de dag die in het teken staat van de liefde. Valentijnsdag op z’n Catalaans.

Wie morgen de Ramblas afstruint, kán er niet omheen: overal waar je kijkt worden rozen verkocht en liggen boeken uitgestald. En niet alleen het centrum van Barcelona is van de ene op de andere dag in beslag genomen door boekenverkopers, maar ook de rest van de stad. In alle vroegte worden duizenden kraampjes opgebouwd, want er gaan miljoenen rozen en honderdduizenden boeken doorheen. Geen straathoek zonder rode rozen en de nieuwste bestsellers. De rozen worden gekocht door de mannen, die ze vervolgens kado en aan hun geliefden, moeders of vrouwelijke collega’s. De vrouwen op hun beurt kopen een boek voor de mannen in hun leven. Op diverse locaties in de stad vinden optredens en andere activiteiten plaats.

Fietstours met El Ciclo door Barcelona

De lente is gearriveerd, het bruist in de stad, dus wat is er leuker dan Barcelona op de fiets te ontdekken? Bij El Ciclo kun je zelf een fiets huren en eropuit trekken, maar sinds kort biedt El Ciclo ook aan onder begeleiding van een persoonlijke gids. Langs de highlights of juist naar plekken waar je zelf misschien niet zo snel zou komen? Dat kan. Voor 35 euro per persoon ben je drie uur met je eigen local onderweg. Bij de tour zit de huur van de fiets al inbegrepen. El Ciclo biedt ook tours in de Nederlandse taal.

El Ciclo, C/Nou de Sant Francesc 17, Gótico, metro: Drassanes.

Komt de elektrische fiets ook naar Barcelona?

Het leenfietsensysteem Bicing in Barcelona werd in 2007 geïntroduceerd en het contract met de exploitant loopt over drie jaar af. Mogelijk zal Barcelona van de gelegenheid gebruikmaken om af te stappen van de gewone fiets en in plaats daarvan een systeem met elektrische fietsen te introduceren. Het idee past perfect in de lijn van de plannen van burgemeester Xavier Trias die van Barcelona de ‘smartest’ van alle ‘smart cities’ wil maken. Bovendien beschikt de Baskische badplaats San Sebastián ook reeds over een elektrische fietsensysteem en staat de Spaanse hoofdstad op het punt om het systeem Bicimad, dat eveneens elektrische fietsen biedt in plaats van traditionele fietsen, te inaugureren. Het avantgardistische Barcelona kan dus eigenlijk niet achterblijven. Wordt vervolgd.

Bijzondere fietsenwinkel in Barcelona

Bij El Ciclo ben je aan het goede adres voor een stalen ros. In de middeleeuwse ruimte, waar eeuwen geleden keramiek werd vervaardigd, zit tegenwoordig een bijzondere fietsenwinkel met verhuur. Eigenaar Ramiro weet zelf alles van fietsen in Barcelona en deelt zijn tips graag met je. Een fiets huren kan voor een paar uur, een dag of meerdere dagen.

El Ciclo: Carrer Nou de Sant Francesc 17, Metro: Drassanes

Vodafone sponsort leenfietsensysteem Barcelona

De rood-witte Bicingfietsen, die sinds 2007 het straatbeeld in Barcelona mede bepalen en door meer dan 100.000 stadsbewoners worden gebruikt, worden de komende drie jaar gesponsord door telecombedrijf Vodafone. Voor een bedrag van vier miljoen euro heet het leenfietsensysteem vanaf vandaag Vodafone Bicing en het logo van het telecombedrijf zal in Vodafone-rood verschijnen op het achterwiel van de 6.000 fietsen, de 420 fietsenstallingen, de website en de Bicing-app.

Betahaus: coworking in Barcelona

Het idee komt uit Berlijn, maar inmiddels beschikt Betahaus over coworking locaties in de Duitse hoofdstad, Sofia, Hamburg, Kopenhagen en dus ook Barcelona. Betahaus is een van de grotere coworkings in de Catalaanse hoofdstad, om precies te zijn in de gezellige wijk Gràcia. Meer dan 2000 vierkante meter, zes verdiepingen en vijf terrassen. Net als in Berlijn is de plek ook hier geliefd bij professionals als designers, programmeurs, ondernemers met startups etc. Vanaf 80 euro per maand beschik je hier over stroom, internet, een flexplek en een inspirerende omgeving. Bij Betahaus Barcelona kun je kiezen of je een plekje huurt op de benedenverdieping (de goedkoopste spots) waar ook het café zich bevindt of kun je gebruikmaken van een vaste plek op een van de hoger gelegen verdiepingen. Momenteel zijn ze bovendien druk bezig met het opbouwen van een expositieruimte en nog meer verdiepingen met werkplekken. Natuurlijk worden er ook netwerkevent en workshops georganiseerd. Nieuwsgierig? Je kunt er zelf een kijkje nemen op dinsdag om 18.00 uur en op donderdag om 11.30 als er speciaal voor geïnteresseerden tours worden gegeven.

Foto: Gabriele Merolli

Barcelona: Fiets & The City

Fietsen in Barcelona is populair en lijkt alleen maar populairder te worden. Ook onder toeristen. Het boekje Barcelona: Fiets & The City speelt in op die trend. Het is vanuit het Engels vertaald en verscheen onlangs in het Nederlands. Het boekje neemt je op een stalen ros mee de stad door. Onderweg bezoek je hippe tentjes en hotspots. Naast de routes vind je ook algemene informatie over fietsen in Barcelona. Kortom, huur een fiets (bijvoorbeeld bij El Ciclo), neem je eigen gids mee en ontdek Barcelona vanaf een tweewieler.

Barcelona: Fiets & The City kost 7,99 euro en in de reeks zijn tevens andere steden verschenen.