Categorie: "Our Favorites"

Barcelona voor gevorderden

Barcelona voor gevorderden is de nieuwe stadsgids van de makers van het succesvolle Berlijn voor gevorderden. Uitgevers Jaco Boer en Bram Vermeer komen allebei al meer dan twintig jaar in de Catalaanse hoofdstad. De verhalen van hun goede vrienden die er wonen en hun eigen ervaringen vormden de basis voor deze gids die een ander beeld schetst van de mediterrane metropool, weg van de toeristische clichés en gebaande paden. Het is dus een gids voor de gevorderde reiziger, die de Rambla en Sagrada Família niet per se hoeven te zien, maar juist het andere Barcelona willen leren kennen. Dit aan de hand van diverse artikelen van zes Nederlandse journalisten en stadsgidsen die de stad in hun hart hebben gesloten. Bovendien neemt journalist Edwin Winkels je mee op de fiets over de Avinguda Diagonal, die diagonaal van west naar oost door Barcelona loopt, en stadsgids Ad van der Neut loopt een rondje om de Santa Maria del Mar, de kathedraal van de zee, in de wijk El Born. Verder biedt Barcelona voor gevorderden maar liefst 165 geheime tips in alle buurten én specifieke reistips voor gevorderden. Ik woon reeds acht jaar in Barcelona en heb dankzij deze unieke stadsgids weer heel wat bijgeleerd. Online bestellen voor € 22,50 kan via deze webwinkel. En te koop bij Super Lekker, de Nederlandse supermarkt in Barcelona.

Bijzondere fietsenwinkel in Barcelona

Bij El Ciclo ben je aan het goede adres voor een stalen ros. In de middeleeuwse ruimte, waar eeuwen geleden keramiek werd vervaardigd, zit tegenwoordig een bijzondere fietsenwinkel met verhuur. Eigenaar Ramiro weet zelf alles van fietsen in Barcelona en deelt zijn tips graag met je. Een fiets huren kan voor een paar uur, een dag of meerdere dagen.

El Ciclo: Carrer Nou de Sant Francesc 17, Metro: Drassanes

Nieuwe modernistische must-see: Hospital Sant Pau

Vlak bij Gaudí’s Sagrada Família ligt het Hospital de Santa Creu i Sant Pau, het grootste modernistische complex ter wereld. Ooit was dit een ziekenhuis, gebouwd door modernist Lluís Domènech i Montaner, een tijdgenoot van Gaudí. De afgelopen vier jaar werd er in en rond het complex gewerkt aan een grootschalige renovatie en vorige maand ging het oude ziekenhuis open voor het publiek. Het resultaat is verbluffend en Barcelona heeft er een modernistische must-visit bij gekregen. Je kunt ervoor kiezen om het complex op eigen gelegenheid (8 euro) te bezoeken, met toegang tot de prachtige binnenplaats, een van de vele ziekenzalen, de kerk en het gebouwtje dat als expositieruimte is ingericht, maar je kunt ook een tour onder begeleiding van een gids (16 euro) doen en daarmee heb je ook toegang tot het administratieve gebouw dat absoluut de moeite waard is.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, C/Sant Antoni Maria Claret 167, Eixample, metro: Hospital Sant Pau.

De hipste hostels van Barcelona

Deze maand hebben Annebeth en ik als stadskenners van de Catalaanse hoofdstad weer een artikel geschreven voor het nieuwe nummer van de Miniguide, een gratis pocket-size cultureel tijdschrift en gids in het Engels over alle ‘outs & abouts’ van Barcelona dat op meer dan 300 punten in de stad wordt verspreid. Lees hier het artikel over de hipste hostels van Barcelona.

Cupcake Top 5 in Barcelona

Na de homemade hamburgers en de gin tonics zijn cupcakes de nieuwste trend in Barcelona. De cupcake stores schieten als paddestoelen uit de grond. Maar waar kun je precies terecht voor die overheerlijke gebakjes? Barcelona.blog.nl heeft speciaal voor jou de beste 5 cupcake spots van de Catalaanse hoofdstad bij elkaar gebracht. Onze Cupcake Top 5 in Barcelona in willekeurige volgorde. We hebben alle locaties op een Google Maps kaartje gezet, zodat je na een vermoeiende dag op het strand en in de stad je rijkelijk versierde zoete cakeje snel kunt vinden.

Cup & Cake
Bij Cup & Cake kun je ze in alle soorten en maten krijgen bij een bakje organische koffie. Je vindt Cup & Cake langs Carrer d’Enric Granados, een straat waar trends in de Catalaanse hoofdstad altijd als een van de eerste waarneembaar zijn, en binnenkort volgt de opening van een tweede zaak in de buurt van Plaça Universitat.
Cup & Cake: Carrer d’Enric Granados 145, Metro: Diagonal

Hidden Treasures in Barcelona

Veel stedentrippers willen niet alleen de absolute highlights zien (waar ze noodgedwongen plaatjes schieten met honderden toeristen op de achtergrond), maar gaan ook op zoek naar die onbekende, originele en bij locals geliefde spots. Natuurlijk besteden wij daar ook aandacht aan op onze blog, maar nog een leestip voor stedentrippers op zoek naar de geheime plekjes van Barcelona is Hidden Treasures. Op Facebook worden alle bijzondere adresjes verzameld, dus je hoeft de pagina alleen maar te ‘liken’ en je wordt op de hoogte gehouden van alle nieuwe ontdekkingen op cultureel, culinair en artistiek vlak! Je kunt Hidden Treasures BCN ook volgen op Twitter (@h-treasuresbcn).

Top 5 Gin Tonics in Barcelona

Wie in Barcelona bij het bestellen van een cocktail goed voor de dag wil komen, bestelt een gin tonic, want dat is hét drankje van dit moment. Maar waar kun je precies terecht voor een overheerlijke gin tonic? Barcelona.blog.nl heeft speciaal voor jou de beste 5 gin tonic bars van de Catalaanse hoofdstad bij elkaar gebracht. Onze Top 5 Gin Tonics in Barcelona in willekeurige volgorde. We hebben alle locaties op een Google Maps kaartje gezet, zodat je na een vermoeiende dag op het strand en in de stad je alcoholische versnapering snel kunt vinden.

Bar Xix
Op een hoek op de kruising Rocafort met Tamarit, met een logo (X) dat nodig aan verandering toe is, maar met gin tonics bereid met grapefruit, limoen, aardbei, kaneel – je kunt het zo gek niet bedenken of het is er mogelijk – neem je dat al snel op de koop toe. En je kunt kiezen uit maar liefst vier verschillende soorten tonics. De marmeren bar is meer dan honderd jaar oud, de bar heeft een sfeervolle uitstraling en achterin hebben ze meer ruimte.
Bar Xix: Carrer de Rocafort 19, Metro: Rocafort

Top 5 Hotel Barcelona

Wat is een leuk Barcelona boetiekhotel met vier of meer sterren? Waar kun je terecht voor een onvergetelijke overnachting? Barcelona.blog.nl heeft speciaal voor jou de beste 5 designhotels van de Catalaanse hoofdstad bij elkaar gebracht. Onze Top 5 Hotel Barcelona in willekeurige volgorde. We hebben alle locaties op een Google Maps kaartje gezet, zodat je na een vermoeiende dag op het strand en in de stad je king size bed snel kunt vinden.

Murmuri ****
Murmuri betekent gemompel in het Catalaans, maar over dit boetiekhotel aan de Rambla de Catalunya, dat is ontworpen door Nelly Hoppen – beter bekend door de first class cabine van BA en het huis van de Beckhams in LA – wordt meer dan gemompeld. Drie deuren leiden je tot de receptie, bar Marfil of het restaurant, waar de Thaise chef-kok Ian Chalermkittichai zijn liefde voor Barcelona uit door een paar keer per maand in te checken en de beste ingrediënten van Thailand en de Middellandse Zee samen te voegen.
Murmuri: Rambla de Catalunya 104, metro: Diagonal

Barcelona Top 10 Terrassen

In het tweede nummer van España & más komen Barcelona’s allerbeste zomerterrassen met uitzicht op zee aan bod. Om hip te tafelen, lekker te loungen of de stad juist even te ontvluchten. De Top 10 stelde ik samen in opdracht van España & más en op het website van het reis- en cultuurmagazine over Spanje en Latijns-Amerika staat een digitaal kaartje met alle terrassen, zodat jij deze zomer met een stralende zon op je gezicht uitkijkt over de Middellandse Zee.