Categorie: "Groen in Barcelona"

Het nieuwe groene hart van Barcelona

De rotonde met verhoogde autowegen, op de kruising van de drie belangrijkste verkeersaders van de stad: Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana en Gran Via de les Corts Catalanes, moet het nieuwe groene hart van de Catalaanse hoofdstad worden. De rotonde wordt afgebroken, het verkeer van Avinguda Diagonal gaat ondergronds en er komt een uitkijktoren met een panoramisch uitzicht van 360 graden. Vorige week is het sloopwerk begonnen en naar alle waarschijnlijkheid zal in 2018 het nieuwe plein klaar zijn. Het oorspronkelijke ontwerp was van Ildefons Cerdà om te dienen als stadscentrum in zijn originele stadsplan (Pla Cerdà), maar tegenwoordig heeft het een soort tweede positie.

Ook Barcelona wil spoorweg omtoveren tot stadspark

Krijgt Barcelona nu eindelijk zijn eigen High Line park? De ruim 700 meter lange spoorlijn die door het hart van de wijk Sants loopt moet een nieuw stadspark worden. Dat is althans al een tijdje de bedoeling. Dit traject werd met de komst van de hogesnelheidslijn in 2007 overdekt en toen ontstond het plan om de spoorweg te ontwikkelen tot een mooie groenstrook, vergelijkbaar met de High Line in New York en de Promenade Plantée in Parijs. Het project kost 7,8 miljoen euro en moet in februari 2014 klaar zijn.

Barcelona’s tuicentrum Hivernacle

Tuincentrum Hivernacle is een groene oase midden in de minder toeristische wijk Sants. In een fabriek, waar vroeger gasmeters werden vervaardigd, vind je nu een groot assortiment aan terras- en balkonplanten. In alle soorten en maten. Ze verkopen er ook Hollandse tulpenbollen en voor de kleintjes is er een speciale zandbak ingericht.

Hivernacle: Carrer Melcior de Palau 32-36, Metro: Plaça del Centre

Bijkomen in een Barcelonese binnentuin

De crisis in Spanje is nog niet voorbij en dat betekent dat ook in Barcelona veel inwoners op zoek zijn naar zomeractiviteiten die geen aanslag zijn op de portemonnee. Wie van lezen houdt zit daarvoor goed in de binnentuin van het oude ziekenhuis Hospital de la Santa Creu (het hospitaal waar architect Antoni Gaudí overleed in 1926, nadat hij door een tram was overreden) in de wijk El Raval. Tegenwoordig zitten hier een bibliotheek, onderwijsinstelling en een gezellig eettentje. In de tuin vind je bovendien een stalletje met boeken, waar je een boek mag meepakken of inruilen en tafeltjes om aan te lezen. De plek is ook uitstekend voor een picknick in hartje stad. Alleen alcoholische versnaperingen zijn verboden.

Picknick op de berg

Het is nog steeds zomer en dus is het warm in de stad. In de avonden is er voor mij geen betere plek om de hitte te ontvluchten dan Barcelona’s stadsberg de Montjuïc. Ik kom graag bij La Caseta voor een drankje of een barbecue, maar ook een leuk idee is om zelf een picknick te organiseren op de berg. Naast La Caseta kun je tussen de pijnbomen plaatsnemen aan een picknicktafel. Wat hapjes mee, een flesje wijn en het verkoelende windje en het uitzicht doen de rest.

De plek is helaas niet heel gemakkelijk te bereiken. Pak de kabeltram vanaf Paral•lel en volg daarna de wandelroute Camí del Mar langs het Kasteel van Montjuïc. Of pak bus 55 vanaf Plaça Espanya en loop daarna een klein stukje. Met je huurfiets of scooter kom je er natuurlijk ook.