Categorie: "Vamos a la Playa"

Barcelona: zon, zee & strand

“Het is een zwoele zomerdag en het is perfect weer voor een stranddag. Op naar Barceloneta, want achter deze leuke visserswijk begint de acht kilometer lange kustlijn van Barcelona. En volgens National Geographic is dit het beste stadsstrand ter wereld!” Speciaal voor hét Spanje-magazine España & más heeft Sophie Schiphorst, stagiaire bij Jacobs&Vis, een artikel geschreven over de stranden van Barcelona. Benieuwd? Haal dan het nieuwe nummer van España & más in huis. Nu in de winkel!

Openluchtbios op het strand

De avonden van Sala Montjuïc, Barcelona’s versie van de Pleinbioscoop op de stadsheuvel Montjuïc, zijn reeds begonnen en binnenkort worden er ook films op een groot scherm op het strand van Sant Sebastià vertoond. Ook al vind ik persoonlijk het zand van dit strand meer lijken op kattenbakvulling, het strand is ideaal voor een picknick met een filmpje. Donderdag 25 juli is de eerste filmvertoning.

Cinema Lliure a la Platja: Platja de Sant Sebastià, Metro: Barceloneta

De stad uit: de goudkust ten zuiden van Barcelona

Op vijftig minuten rijden van Barcelona vind je een kuststreek, die van de stad Calafell tot aan de delta van de rivier de Ebro loopt en haar toeristische benaming, Costa Dorada, aan de 216 kilometer goudkleurige zandstranden dankt. Deze goudgele stranden, palmboulevards zonder einde en de aangename temperaturen hebben ervoor gezorgd dat de goudkust tijdens de jaren zestig populair werd onder de bewoners van de Catalaanse hoofdstad. Niet lang daarna volgden de toeristen uit de rest van Spanje, Duitsland, Engeland en Nederland, die hun zomervakanties naar badplaatsen zoals Salou, Ampolla en Cambrils boeken. Naast zon, zee en strand biedt de Costa Dorada net als de stad Barcelona modernisme, Romeins erfgoed en leuke eettentjes. De kust inspireerde tijdens de zomermaanden artiesten uit Barcelona als Pablo Picasso en Joan Miró en was de geboortestreek van Antoni Gaudí, architect van markante gebouwen en objecten in Barcelona waarvan de Sagrada Família de bekendste is. Er staan in het gebied leuke vakantiehuizen in verschillende soorten en maten. Zo zijn er veel vakantiehuizen bij het strand, zodat je gemakkelijk vanuit je vakantiewoning het strand op kunt wandelen. Vanuit je vakantiehuis aan de Costa Dorada kun je ook gemakkelijk een uitstapje naar Barcelona maken. Pak de trein naar Barna, loop over de Ramblas en breng een bezoek aan het Picassomuseum. Je kunt ook bij de haven van Barceloneta met de kabelbaan de stadsberg Montjuïc op, waar onder andere het olympisch stadion en de Fundació Joan Miró liggen.

Aquarium maakt kwallengids

Afhankelijk van de tijd van het jaar, het weer en de zee kunnen er langs de Spaanse costas in groten getale kwallen aanspoelen. Of de kwallen ook werkelijk gevaarlijk zijn, hangt af van de soort. Het Aquarium van Barcelona stelde een online gids samen, waarin je kunt lezen welke kwallen koste wat het kost ontweken moeten worden en welke ongevaarlijk zijn. Je kunt de gids gratis downloaden.

Barcelona’s nieuwste strandpaviljoen

Boo is een nieuwe strandtent in Barcelona die het hele jaar geopend is. Dit strandrestaurant heeft niet alleen een sfeervolle inrichting, maar biedt ook een geweldig uitzicht over de Catalaanse hoofdstad en de Middellandse Zee. Het paviljoen heeft veel knusse zitjes en is speciaal verbouwd – ooit stond hier het restaurant La Oca Mar – voor strandfeestjes. Op zaterdagochtend om 10.30 uur kun je er ook terecht voor een sessie Kundalini Yoga, op zondagmiddag schuif je er vanaf 12 uur aan tafel voor een overheerlijke brunch en op zondagavond dans je op de beats van Mr. Sun, terwijl de zon in de zee verdwijnt.

Boo: Platja de la Nova Mar Bella s/n (Espigó de Bac de Roca 1), Metro: Poblenou

Openluchtbios op het strand

De avonden van Sala Montjuïc, Barcelona’s versie van de Pleinbioscoop op de berg Montjuïc, zijn afgelopen en even leek het erop dat iedereen, die in de maand augustus in Barcelona is, zonder openluchtbioscoop bleef te zitten. Gelukkig worden er gedurende deze maand films op een groot scherm op het strand van Sant Sebastià geprojecteerd. Ook al vind ik persoonlijk het zand van dit strand meer lijken op kattenbakvulling, het strand is ook ideaal voor een picknick met een filmpje.

Platja de Sant Sebastià, Metro: Barceloneta

Vamos a la Playa: Eixample

Rotterdam, Antwerpen en Parijs hebben tijdens de zomer een kunstmatig strand in de stad. Barcelona heeft sinds de Olympische Zomerspelen al een eigen stadsstrand, waar het heerlijk relaxen is. Maar genieten van het ultieme strandgevoel in hartje Barcelona kan nu ook. De gemeente heeft ook dit jaar een kunstmatig strand gecreëerd in één van de eilanden in de stad met zand, verkleedhokjes en douchjes. In tegenstelling tot de stranden aan de zee wordt er wel een toegangsprijs van 1,40 euro gevraagd. Een weekabonnement kost je 5,25 €. Het zwembad is tot en met 3 september te bezoeken.

Jardines de la Torre de les Aigües: Carrer de Roger de Llúria 56, Metro: Girona.

Voor meer playa in Barcelona klik hier.

Het laatste strand van Barcelona

Technisch gezien is Platja del Llevant, dat in 2006 werd aangelegd, het laatste strand aan de kustlijn van Barcelona. Maar net over de gemeentegrens en direct naast het Fórum bevindt zich Platja Parc del Litoral, het strand van de gemeente Sant Adrià de Besòs. 1.300 meter lang en met 38 meter voor Barcelonese begrippen een breed strand. Hier bevindt zich sindskort de Macarena Beach Club, waar je op witte matrassen kunt loungen met witte wijn en sushi of op house beats met je blote voeten kunt dansen. Een combinatie van palmbomen en fabriekspijpen op de achtergrond zorgt tegelijkertijd voor een ultiem Mediterranean urban vibe.

Voor meer playa in Barcelona klik hier.

Party all night long in Barcelona

Aanstaande woensdag is het weer tijd voor het Sint-Jansfeest. Tijdens de Nit de Sant Joan wordt de zomer officieel ingewijd in Barcelona en omstreken. De festiviteiten gaan gepaard met een groots vuurwerkspektakel op het strand. En natuurlijk wordt er overal in de stad flink gefeest. Iedere wijk heeft zo’n eigen programma en met name het vuurwerkspektakel in Barceloneta kan op de massale toestroom van nieuwsgierigen rekenen. Voor een compleet overzicht klik hier. Aanstaande donderdag is in de hele stad een feestdag.