Categorie: "Zeven kunsten"

Zaligverklaring Antoni Gaudí verwacht in 2015

De beroemde Catalaanse architect Antoni Gaudí (1852-1926) wordt vrijwel zeker het komende jaar zalig verklaard. Op dit moment wordt een uitgebreide studie gedaan naar de architect waarin de heiligverklaring wordt gerechtvaardigd. Naar verwachting is die studie volgend voorjaar klaar. Dan ontbreekt alleen nog de handtekening van Paus Franciscus om de zaligverklaring officieel te maken.
De zaligverklaring van Gaudí is een proces dat al zo’n tien jaar in beslag neemt. Het voorstel werd in 2003 gepresenteerd bij het Vaticaan en sindsdien wordt er al gewerkt aan de uitgebreide studie. Het gaat om een document van honderden pagina’s met de biografie van de bouwmeester, zijn werk en de getuigenissen van personen die hem gekend hebben. Wanneer de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen en de Paus hun akkoord hebben gegeven, zal de zaligverklaring van Gaudí officieel zijn.

Lost & Found: vlooienmarkt aan zee


Vintageshoppers kunnen zondag 15 juni hun hart ophalen tijdens Lost&Found, de vlooienmarkt in de wijk Barceloneta, op Plaça del Mar tegenover het strand. Stadsbewoners bieden hun oude spullen, rommel en collectors’ items aan tussen 11.00 uur en 20.00 uur. Toegang is gratis. Voor meer informatie en een plekje om je waar uit te stallen (kosten 40 euro), kijk op de website. Bekijk het filmpje hierboven voor een indruk van vorig jaar.

Lost & Found Market (17): Plaça del Mar, Metro: Barceloneta

Barcelona’s luchthaven van boven

Ontwerpster Lauren O’Neill is van jongs af aan gefascineerd door vliegvelden. Gebruikmakend van Google Maps verzamelde ze prachtige screenshots van diverse vliegvelden over de hele wereld, zo ook van Terminal 2 van de luchthaven Barcelona-El Prat. Bekijk haar blog voor meer vliegvelden.

Opknapbeurt La Pedrera iedere tien jaar

Sommigen zien in de golvende voorgevel van Casa Milà een duinlandschap. Anderen herkennen er vanwege de balustrades die wel wat op zeewier lijken een koraalrif in. In de volksmond kreeg Casa Milà al snel de bijnaam La Pedrera (de steengroeve) vanwege de façade die is uitgehakt uit ruw kalksteen. Het door Gaudí gebruikte kalksteen is poreus en om scheuren en afvallende brokken te voorkomen besloot de modernistische architect dat de voorgevel verplicht iedere tien jaar een opknapbeurt moest krijgen. De huidige eigenaar, de Catalaanse bank Catalunya Caixa, heeft dit dan ook al twee keer gedaan in 1988 en 2001, en op dit moment wordt er weer aan de voorgevel gewerkt. De kosten: 750.000 euro. Verwachtte einddatum: kerst 2014.

Hoe oud is dit huis in Barcelona?

Benieuwd uit welk jaar jouw flat, vakantie appartement of hotel in Barcelona is? Surf dan naar bigtimebcn.300000kms.net of download de bijbehorende app Big Time BCN. De meer dan 70.000 gebouwen van Barcelona staan hier met hun bouwjaar vermeld. Hoe donkerder de kleur, des te ouder is het gebouw. En klik op een van de 3.000 gestreepte gebouwen voor gedetailleerde informatie uit de kadastrale archieven van de gemeente van Barcelona. De app is (helaas) alleen verkrijgbaar in de Google Play Store.

Winnaars van ‘Barcelona voor gevorderden’

Barcelona.blog.nl mag vijf gratis exemplaren weggeven van de handige stadsgids Barcelona voor gevorderden. Het goede antwoord op onze prijsvraag ‘Hoe heet de mascotte van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona?’ is ‘Cobi’. De gelukkige winnaars zijn: Ruud Balk, Berendina Jaasma, Marina de Graaf, Stefan van der Kooij en Ronald van Hest. Gefeliciteerd! Barcelona voor gevorderden zal zo spoedig mogelijk naar jullie thuis gestuurd worden, zodat deze stadsgids mee kan in de koffer dit voorjaar!

Prijsvraag: win ‘Barcelona voor gevorderden’

Barcelona.blog.nl mag vijf gratis exemplaren weggeven van de handige stadsgids Barcelona voor gevorderden, die sinds vorige maand in de winkel ligt. Barcelona voor gevorderden is een gids voor de gevorderde reiziger, die de Rambla en Sagrada Familia niet hoeven te zien, maar juist het andere Barcelona willen leren kennen. Om deze stadsgids te winnen, hoef je alleen maar een mailtje te sturen naar [email protected] met het antwoord op de volgende vraag: Hoe heet de mascotte van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona? Vergeet niet je volledige adres erbij te zetten. De winnaars worden op vrijdag 9 mei bekendgemaakt, zodat deze gids mee kan in de koffer dit voorjaar!

Barcelona voor gevorderden

Barcelona voor gevorderden is de nieuwe stadsgids van de makers van het succesvolle Berlijn voor gevorderden. Uitgevers Jaco Boer en Bram Vermeer komen allebei al meer dan twintig jaar in de Catalaanse hoofdstad. De verhalen van hun goede vrienden die er wonen en hun eigen ervaringen vormden de basis voor deze gids die een ander beeld schetst van de mediterrane metropool, weg van de toeristische clichés en gebaande paden. Het is dus een gids voor de gevorderde reiziger, die de Rambla en Sagrada Família niet per se hoeven te zien, maar juist het andere Barcelona willen leren kennen. Dit aan de hand van diverse artikelen van zes Nederlandse journalisten en stadsgidsen die de stad in hun hart hebben gesloten. Bovendien neemt journalist Edwin Winkels je mee op de fiets over de Avinguda Diagonal, die diagonaal van west naar oost door Barcelona loopt, en stadsgids Ad van der Neut loopt een rondje om de Santa Maria del Mar, de kathedraal van de zee, in de wijk El Born. Verder biedt Barcelona voor gevorderden maar liefst 165 geheime tips in alle buurten én specifieke reistips voor gevorderden. Ik woon reeds acht jaar in Barcelona en heb dankzij deze unieke stadsgids weer heel wat bijgeleerd. Online bestellen voor € 22,50 kan via deze webwinkel. En te koop bij Super Lekker, de Nederlandse supermarkt in Barcelona.