Categorie: "BCN Bites"

Can Cisa in Barcelona: voor foodies en wijnliefhebbers

Ze schieten als paddestoelen uit de grond in Barcelona: moderne tapastenten die innovatieve gerechten serveren om samen met je tafelgenoten te delen en die een nieuwe betekenis geven aan het ouderwetse ‘bodegagevoel’. Een goed voorbeeld is Can Cisa van dezelfde eigenaars als het gerenommeerde Italiaanse restaurant Xemei. De zaak werd geopend langs de Carrer de Princesa in de trendy wijk El Born. Het idee? Een soort ‘neotaverne’, waar goede wijn en vermout wordt geschonken, maar waar je ook kwalitatief hoogstaande hapjes en gerechten kunt bestellen. Bijzondere smaakcombinaties, een uiterst vriendelijke bediening en een hippe setting. De wijnen zijn er bovendien organisch. Kortom, een aanrader. Het is ook aan te raden om de weekenden te reserveren als je verzekerd wilt zijn van een plekje.

Can Cisa, C/Princesa 14, El Born, metro: Jaume I.

Tapasroute in Sant Antoni

De wijk Sant Antoni wint nog steeds aan populariteit als barrio bij uitstek voor een drankje en een hapje. Vanaf vandaag kun je er iedere woensdag terecht voor de tapasroute Tapantoni. Voor schappelijke prijsjes uiteenlopend van 2,00 tot 2,90 euro bestel je een drankje en krijg je er een hapje bij. Het aanbod is bovendien heel divers: niet alleen een koud biertje met een hartige hap, maar ook een café con leche met een broodje of churros con chocolate behoren tot de mogelijkheden. Op de website kun je precies zien wat je waar kunt verwachten. (Op de foto: Bar Calders, een van mijn favorieten!)

BCN Bites: Bar Tarambana

De nieuwe, hippe eettentjes in Barcelona schieten nog steeds als paddestoelen uit de grond. Tarannà in de wijk Sant Antoni, Meatpacking Bistro in Gràcia en Cornelia and Co in Eixample Dreta, om zomaar een aantaal voorbeelden te geven. De linkerhelft van het Eixample district, Eixample Esquerra, heeft sinds vorig jaar december ook een hippe aanwinst, het stijlvol ingerichte Tarambana. Hier kun je terecht voor een kop koffie, vermout met wat olijfjes of een zakje chips met pikante saus, of uitstekende tapasgerechten of een lekker broodje bij meer trek. Door de grote partij ramen die heel veel lichtinval toelaten, geniet je altijd van wat zonnestralen op je bord.

Bar Tarambana: Carrer Borell 148-150, Metro: Urgell

Eten van de straat in Barcelona

Van Argentijnse empanadas en Colombiaanse arepas tot handgemaakte donuts uit Griekenland en gerechtjes uit Vietnam. Op zaterdag 12 april (van 14.00 tot 0.00 uur) krijgt de meest kosmopolitische stad van Spanje er een heleboel authentieke eetstalletjes bij. Tijdens het eetfestival Eat Street in een gerenoveerde oude fabrieksloods in de wijk Poble Sec kun je overheerlijke hapjes van maar liefst 21 nationale en internationale chefs proeven. Een aanrader voor lekkerbekken.

Crec: Carrer Blesa 29, Metro: Paral·lel

Brunchen bij Caravelle

Het eettentje Caravelle lijkt precies op z’n plek in de omgeving van het MACBA in de wijk El Raval. Laid-back, minimalistisch, urban en een groot aantal hipsters onder de vaste bezoekers: dat is Caravelle in een notendop. Maar het belangrijkste? Het eten. De menukaart is niet al te uitgebreid, maar staat vol originele gerechten met verse ingrediënten. Zo zijn de gepocheerde eieren met guacamole en gebakken tomaatjes een aanrader als brunchgerecht.

Caravelle, C/Pintor Fortuny 31, El Raval, metro: Universitat/Liceu.

Comaxurros, churros in een nieuw jasje

In de wintermaanden eten Barcelonezen churros, oliebolachtige deegstengels die zij bij hun plaatselijke churrería kopen. De uptown wijk Sant Gervasi is deze winter een nieuwe ‘churroboer’ rijker en niet zomaar eentje. Comaxurros: strak interieur, roze neonverlichting en verse churros met verschillende toppings en vullingen, allemaal even lekker. Probeer ook hun churrito bravo, een churro gebaseerd op het populaire tapasgerecht patatas bravas (gefrituurde aardappeltjes in pittige tomatensaus). Niet zout, maar heerlijk zoet.

Comaxurros: Muntaner 562, Metro: El Putxet

BCN Bites: Colmado

Colmado, met een terras op de hoek van Carrer Provença en de boomrijke Carrer d’Enric Granados, is een authentieke levensmiddelenzaak die is omgetoverd tot een gezellige bodega. De barman houdt je wijnglas gevuld en serveert tapas. Op zondag vanaf 12.00 uur drink je er de vermout van het huis en op dinsdagavond (vanaf 21.00 uur) bestel je er het oranje drankje spritz.

Colmado: Carrer Provença 236, Metro: Diagonal

27 Michelinsterren in Barcelona

De Michelinsterren zijn weer uitgereikt. Er kwam, tegen alle verwachtingen in, geen driesterrenrestaurant in Barcelona. 41º en Tickets van de broertjes Ferran en Albert Adrià kregen dit jaar allebei één ster. Op dit moment heeft de Catalaanse hoofdstad vier tweesterrenrestaurants (Abac van Jordi Cruz, Martín Berasategui’s Lasarte, Enoteca van Paco Pérez en Raül Balam’s Moments) en negentien restaurants met één Michelinster (41º, Tickets, Alkimia, Caelis, Cinc Sentits, Comerç 24, Dos Cielos in Hotel ME, Gaig, Hisop, Hofmann, Manairò, Moo in Hotel Omm, Neichel, Saüc, Via Veneto, L’Angle, Dos Palillos, Koy Shunka, Nectari), waardoor Barcelona in totaal 27 Michelinsterren telt.

TapAntoni: tapastour in Sant Antoni

Een hapje en een drankje voor de schappelijke prijs van 2 euro. In Barcelona kan het tegenwoordig steeds vaker. Na Poble Sec komt ook de wijk Sant Antoni met deze speciale crisisformule. In 34 tapastenten en restaurants in de wijk kun je de hele maand november de tapa van het huis met een biertje of een glas wijn bestellen voor 2 euro. Kijk voor meer informatie op de website.

Argentijnse hap bij El Santo del Born

“It’s hard to be a saint in this city”, zei Bruce Springsteen over New York, maar insiders weten dat die woorden net zo goed op Barcelona zouden kunnen slaan en de eigenaars van El Santo del Born, een relatief nieuw eettentje in het Soho van Barcelona El Born, weten dat ook.  In dit piepkleine restaurant zit je goed voor de Argentijnse hap. Snel, goed geprijsd en van uitstekende kwaliteit, zo laat het eten bij El Santo zich nog het best definiëren. Vlees is het heilige ingrediënt op de menukaart en bijna alle goed gevulde broodjes kunnen eveneens als gerecht worden besteld. De tapas komen alleen in XL-uitvoering en aanraders zijn de tabla del Santo en de tabla de milanesa, op en top Argentijns. En hoewel het in Barcelona eigenlijk not done is om sangria te bestellen, kun je je bij El Santo voor de verandering best een keer laten gaan. Het recept is geheim en ook de witte sangria is de moeite waard.

El Santo del Born, C/Pescateria 6, El Born, metro: Barceloneta.