Categorie: "Specials"

Psychoanalyse van de zombie

Op het moment dat ik het script via een vriend in handen kreeg, wist ik dat mijn jongensdroom om te figureren in een zombiefilm werkelijkheid kon worden. [REC] Génesis is het tweede vervolg op de Spaanse horrorfilm [REC] van Jaume Balagueró en Paco Plaza. De eerste film, opgenomen in een gebouw aan de Rambla de Catalunya in Barcelona, werd bekroond met maar liefst zestien filmprijzen, waaronder de Silver Scream Award op het Amsterdam Fantastic Film Festival, en de filmmaatschappij Filmax besloot het succes nog verder uit te melken. Voor alle duidelijkheid: de zombies in [REC] zijn niet de typische huis-tuin-en-keuken zombies. Geen wegrottende lijken met een voorliefde voor menselijke hersenen, die zich op een langzame, schuifelende manier voortbewegen. Deze levende doden kunnen keihard rennen, waardoor het tijdens de opnames een rennen voor je leven is. Tussen de nachtelijke opnames door zaten ook veel dode momenten, waardoor ik mijn gedachten over de psychoanalyse van de zombie de vrije loop kon laten gaan.

Recensie Jandino Asporaat doet Barcelona

Op een regenachtige zaterdagavond was het weer zover. De vierde en voorlopig laatste editie van de Comedy Lounge Barcelona op 14 mei jl. werd verzorgd door de Curaçaose cabaretier Jandino Asporaat. Het optreden vond niet zoals gepland plaats in Club Fahrenheit, maar moest door onvoorziene omstandigheden uitwijken naar Taverna Amsterdam. Hierdoor moest het een en ander worden geïmproviseerd en stond Jandino zomaar op twee tafels. Met een deel van zijn nieuwe show Laat Ze Maar Komen zette hij deze bruine kroeg van Barcelona letterlijk op zijn kop.

Ondanks het ontbreken van een piano liet Jandino het publiek meteen al swingen. Jandino straalde, want hij had goed nieuws wat hij graag met alle Nederlanders in de Catalaanse hoofdstad wilde delen. Jandino en zijn vriendin Shirley zijn sinds kort de trotse ouders geworden van een zoon. Als trotse vader besprak hij vervolgens de do’s en dont’s van het vaderschap. Het publiek vroeg hij daarbij om tips. Wat doe je bijvoorbeeld als je dochter thuis komt met haar eerste vriendje? Wie heeft er ervaring en weet het antwoord? Hij was vastbesloten antwoord te krijgen op zijn vraag.

De multiculturele samenleving is een belangrijk onderwerp in Jandino’s show. Alle vooroordelen over Antillianen, Marokkanen en Polen komen voorbij. Vooral zijn moderne sprookje Hans en zijn Grietje laat je lachen tot je er spierpijn van in je buik krijgt. Tussen alle grappen door raakte Jandino het publiek met zijn mooie stem en gevoelige liedjes. Jandino was ook deze avond niet te stoppen en daagde alles en iedereen uit in Taverna Amsterdam. Maar misschien wel het meest zichzelf.

Recensie Roué Verveer doet Barcelona

In een weer goed gevulde Club Fahrenheit trad Roué Verveer op 25 maart jl. op tijdens de derde editie van de Comedy Lounge Barcelona. Ondanks dat de Surinaamse cabaretier al een maand lang last had van zijn stem en tijdens een ziekenhuisbezoek was gebleken dat een operatie aan de stembanden noodzakelijk is, stond hij op de planken. Hij verzette echter de operatiedatum om toch een deel van zijn upcoming show te vertonen voor het Nederlandse publiek in Barcelona.

Wat zijn echte mannendingen en wat niet. Dat is wat centraal staat in de vierde avondvullende voorstelling van Roué, die dan ook de treffende titel Mans Genoeg heeft. Nadat iedereen in de zaal de handen wapperend omhoog moest houden om ze vervolgens in het kruis van de buurman (of vrouw) te leggen, zat er meteen een flink tempo in. En op de momenten dat de voorstelling langdradig dreigde te worden, wist Roué door iemand in het publiek aan te spreken of snel over te schakelen naar een ander onderwerp de vaart er direct weer in te brengen.

Roué die beschikt over een uitstekend improvisatievermogen mag dan op sommige momenten clichématig uit de hoek komen, hij liet er in de Catalaanse hoofdstad ook geen misverstand over bestaan wie de touwtjes in handen heeft en wie de grappigste in de zaal was.

BCN Hamburger Top 5

100 % rundvlees met ketchup, mosterd, uitjes en augurk op een speciaal hamburgerbroodje. Barcelona.blog.nl heeft speciaal voor jou de beste 5 hamburgertentjes van de Catalaanse hoofdstad bij elkaar heeft gebracht. Onze top vijf hamburgers in willekeurige volgorde. We hebben alle locaties op een Google Maps kaartje gezet, zodat je je honger naar je hamburgerbroodje snel kunt stillen. En deel ook jouw favoriete hamburger in Barcelona in de reacties, dan zorg ik voor een update.

BCN Fastfood Top 10

McDonald’s, Burger King, KFC, Telepizza en Pans & Company. Over het algemeen worden deze fastfood restaurants als ongezond beschouwd, doordat het voedsel vaak te vet is en het weinig vitaminen en andere noodzakelijke stoffen bevat. Mocht je nu simpelweg lekkere trek hebben in een snelle en goedkope hap, check dan hieronder onze BCN Fastfood Top 10 met de beste fastfood tentjes in de Catalaanse hoofdstad. Dit keer hebben we alle locaties op een Google Maps kaartje gezet. Super size that! En deel ook jouw favoriete fastfood plek in de reacties, dan zorg ik voor een update.

Recensie Henry van Loon doet Barcelona

Op een regenachtige vrijdagavond was het zover. Stand-up comedian Henry van Loon verruilde op 28 januari 2011 zijn thuishonk Toomler in Amsterdam voor de planken van het Teatre Llantiol in de Catalaanse hoofdstad. Speciaal voor Comedy Lounge Barcelona bracht hij een deel van zijn eerste soloprogramma ‘De Henry van Loon Entertainment Show’ ten uitvoer. Henry van Loon werkt voor Henry van Loon Entertainment, een entertainmentbureau gevestigd te Oirschot, Noord-Brabant. Hij is zoon van zijn vader, ook uit de entertainment. Ook is hij zoon van zijn moeder: Wilma van Loon, van Wilma van Loon Entertainment. Na deze korte introductie volgde een geslaagde practical joke met een ballon in de vorm van een hondje. Deze grap werd gevolgd door een geslaagde practical joke met een ballon in de vorm met een hartje met twee tortelduifjes. De ballonnenact werd gevolgd door een minder geslaagde practical joke met een kapotte ballon. Henry is droog, melig en soms ronduit plat. Door onder andere voor te lezen uit zijn aparte moppenboekje, zijn cover van Kate Bush’s Wuthering Heights ten gehore te brengen en door de clichés van DWDD in drie minuten te verwoorden, kreeg hij het tot de nok gevulde theater voluit aan het lachen. Henry was absurd, grappig, raar en vooral leuk.

Top 10 Tapas in Barcelona

Het wordt ons vaak door familie en vrienden gevraagd: waar in Barcelona móeten we tapas eten? Vandaar dat Barcelona.blog.nl speciaal voor jou de beste 10 tapas restaurants van de Catalaanse hoofdstad bij elkaar heeft gebracht. Onze top tien tapas in willekeurige volgorde. We hebben alle locaties op een Google Maps kaartje gezet, zodat je je honger naar tapas snel kunt stillen. En deel ook jouw favoriete tapasbar in de reacties, dan zorg ik voor een update.

Cervecería Catalana
Bij de tapastent Cervecería Catalana in Eixample zijn de tapas werkelijk van uitstekende kwaliteit, de porties zijn goed en de prijzen zijn prima. Bij binnenkomst staan de fantatische hapjes je aan te staren, wat heel handig is voor mensen die de menukaart niet begrijpen, zo kun je ook gewoon aanwijzen wat je wilt hebben.
Cervecería Catalana, Carrer de Mallorca 236, Metro: Diagonal

Sagrada Familia: The Never Ending Story (Special)

Bijna negenduizend bezoekers doen dagelijks hun best om zich voor te stellen hoe het er zónder steigers uit zal zien. Dat hijskranen een prominente plek op hun vakantiekiekjes innemen, lijkt ze niet te deren. Geen bouwterrein zo populair als de Sagrada Familia, maar wanneer is Gaudí´s tempel nou eindelijk klaar?

De Sagrada Familia mag dan Gaudí´s meesterwerk zijn, of liever gezegd zijn levenswerk, zijn eigen idee was het allerminst. Het was de doodgewone boekhandelaar Joseph María Bocabella Verdaguer, die in 1866 vond dat de samenleving wel een religieuze vereniging tegen de ondergang van het katholieke geloof kon gebruiken. Met donaties van vrijgevige leden kocht hij vervolgens midden in de nieuwe Barcelonese wijk Eixample een lap grond van 12.800 vierkante meter. Hier kreeg de heilige familie een eigen optrekje: de Sagrada Familia.

Vijftig jaar likken en zuigen

Je kunt er aan likken, op zuigen of hem helemaal in je mond steken. Vijftig jaar geleden werd de ChupaChups geboren en dit geniale idee bleek wereldwijd een rage. Vanavond viert Chupa Chups in Barcelona een groots verjaardagsfeestje. De Abrahamstatus van een lollie.

Weleens een klein kind een snoepje zien eten? Precies: het snoepje zit overal, behalve in de mond. Kinderen zuigen er even aan, maar daarna willen ze de zoetigheid toch nader bestuderen, verstoppen ze het voor hun ouders of komen ze erachter dat het onhandig praat met zo´n zuurtje in de mond. Het gevolg: plakkerige handen en stroperige vlekken. Met de komst van de Chupa Chups in 1958 behoorde die kliederzooi tot de verleden tijd. Een idee waarvan je denkt 'ik had er zelf op kunnen komen', want voor de formule snoepje + stokje = lollie, die Chupa Chups met een knipoog gebruikt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan, heb je echt geen hogere wiskunde nodig. Maar er kan er natuurlijk maar een de eerste zijn en in dit geval was dat de Catalaanse snoepliefhebber Enric Bernat. Een halve eeuw later heeft ie-de-reen zijn zuigstokje weleens in de mond genomen.

Ravalejar: Schoenenimperium Camper

Het uit Mallorca afkomstige schoenenmerk Camper, dat Barcelona als thuishaven koos, maakte van Carrer Elisabets tussen het plein voor de Macba en de Ramblas, een soort Camper openluchtmuseum. Het straatje herbergde lang een zogenaamde walk-in-process Camper winkel, die volgens nieuw concept bewust niet-af was. De schoenen stonden in rijen naast elkaar op enorme tafelbladen, die ondersteund werden door Camper-schoenendozen. De muren beklad met graffiti. That's it. Het was zo, totdat ontwerpers het ontwerp voor een meer in het oog springend designfiliaal bedachten.