Categorie: "Op de Ramblas"

Facelift op de Ramblas

De Ramblas krijgt een nieuwe look. Althans de terassen op de Ramblas. Het is de bedoeling dat de bestrating ook wordt vernieuwd, maar de terrashouders willen met de niet gedaantewisseling wachten tot die plannen uit de koelkast worden gehaald en hebben besloten dat het nieuwe imago -marine versus mediterraan – vanaf 2011 een feit moet zijn. Het project is inmiddels goedgekeurd en wie volgend jaar in Barcelona is, kan dus slenteren over de gemoderniseerde Ramblas.

Koffietip langs de Ramblas

Tegenover het Gran Teatre del Liceu, aan de andere kant van de Ramblas, bevindt zich het elegante Café de L’Opera, waar artiesten en publiek van het Liceutheater zich gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw veelal verzamelden. Tegenwoordig komen er veel toeristen, maar het blijkt een charmante plek voor een kop koffie op een historische locatie.

Café de L’Opera, La Rambla 74, metro: L3 Liceu.

Geheimen op de Ramblas


Benieuwd naar de Ramblas in andere tijden? Of de Ramblas in boeken, films en in de media? Vanaf aanstaande donderdag kun je in La Virreina Centra de la Imatge (langs de Ramblas) de expositie Guia Secreta de la Rambla bezoeken. De expo bestaat uit beelden afkomstig uit verschillende archieven en richt zich juist niet op de geschiedenis van de nostalgische Ramblas, maar op de ‘andere kant’ van de beroemdste straat van Spanje. 

La Virreina Centra de la Imatge, La Rambla 99, metro: Liceu.

Nostalgie op de Ramblas

Wie deze maand de wereldberoemde Ramblas afstruint zal onderweg een feesttent tegenkomen die plek biedt voor zo’n 400 bezoekers. De tent is bedoeld voor de zogenoemde Rambleros. Eens was deze wandelpromenade namelijk niet het terrein van kuddes toeristen, maar het culturele broeinest van de stad. Aan het einde van de dictatuur en het begin van de democratie, de jaren die de Spaanse geschiedenisboeken ingingen als de Transición, verzamelden zich hier artiesten, intellectuelen en voorstanders van nieuwe politieke en sociale vrijheden om hun revolutionaire ideeën met elkaar te delen en te verkondigen. Deze maand wordt die tijd herbeleefd in de tent die van tien uur ‘s morgens tot twaalf uur ‘s nachts geopend is en waar voorstellingen, exposities en concerten zullen plaatsvinden. Bij het project zijn ook Rambleros uit die nostalgische periode betrokken. Voor meer informatie klik hier.

Zware klap voor prostitutienetwerk op de Rambla

Wie weleens in de avonduurtjes langs de Ramblas heeft gewandeld zal het ongetwijfeld zijn opgevallen: zodra de nacht valt verandert Spanje’s meest beroemde promenade in een ‘vleesmarkt’ waar met name Nigeriaanse prostituees hun best doen om klanten binnen te halen, die op verborgen plekken in de buurt worden afgewerkt. Veel van deze vrouwen verkopen hun lichaam niet uit vrije wil, maar worden gecontroleerd door een bende vrouwensmokkelaars, die ze uit Nigeria naar Spanje haalden met seksuele uitbuiting tot doel. Eén van de vrouwen, ‘Diana’, durfde onlangs – ondanks bedreigingen – naar de politie te stappen. Dat heeft afgelopen week geleid tot de arrestatie van negen verdachten die vermoedelijk vijftig vrouwen uitbuitten.

De Ramblas op de Werelderfgoedlijst?

Het stadsbestuur van Barcelona heeft de wereldberoemde Ramblas in 2007 al voorgesteld voor een plek op de lijst met Werelderfgoed van Unesco. Het kan jaren duren voordat een voorgestelde plek ook inderdaad op de lijst komt te staan en in die tijd moeten steden ervoor zorgen dat de locaties in topvorm zijn en een beetje campagne voeren hoort er ook bij. Vandaar dat designacademie Elisava, die zich aan het eind van de Ramblas bevindt, een litografie aan het stadsbestuur heeft overhandigd, die gebruikt zou kunnen worden ter promotie van de beroemdste straat van Spanje. Het resultaat is te zien op de afbeelding bij dit bericht. Herken de zuil met daarop ontdekkingsreiziger Columbus, de oh-zo-typische kiosken, de vis van de Boquería, de bloemen die verwijzen naar de bloemenstalletjes, palmbomen, slenterende mensen en het Café L’Opera, tegenover het theater Liceu.

Adéu dierenkraampjes op de Ramblas

Straatartiesten, schilders, kioskhouders, Pakistaanse bierverkopers, prostituees: je komt ze allemaal tegen als de beroemdste straat ter wereld afstruint. Maar één ding stuit voorbijgangers dikwijls tegen de borst: de dierenzaken langs de promenade. Kinderen mogen het dan fantastisch vinden en kijken hun ogen uit bij de vogeltjes en konijnen, veel mensen vinden het (vanwege ruimtegebrek) vooral heel zielig en spreken zelfs van dierenmishandeling. Dat vindt het stadsbestuur ook, want de dierenstands blijken in strijd met de dierenwetgeving en moeten verdwijnen. Slechts één mag er blijven, uit nostalgische overwegingen.

Versmarkt verandert in tippelzone

In Barcelona proberen tippelaarsters voornamelijk in de nachtelijke uren hun schaars geklede lichaam aan mannelijke voorbijgangers te verkopen rond Camp Nou. De versmakrt Boqueria, tussen de Romeinse zuilen en de vrachtwagens op Plaça de la Gardunya, verandert ’s avonds ook in een tippelzone. Hier bieden Afrikaanse vrouwen en Latijns-Amerikaaanse travesties hun lichaam voor slechts 20 euro aan. De politie probeert de straatprostitutie te bestrijden, omdat de dames van lichte zeden voor veel overlast zorgen bij omwonenden en marktplaatshouders. Boetes van 300 tot 3.000 euro blijken echter niet effectief te zijn. Een oplossing zou zijn dat de tippelaarsters van de Boqueria uit het circuit worden gehaald door hulpverleners of dat de straatprostitutie wordt geregulariseerd, maar hier bestaat politieke onenigheid over. De gemeente heeft besloten het probleem aan te pakken als het plein achter de markt volgend jaar op de schop gaat. Tot die tijd moeten de marktplaatshouders ‘s ochtendsvroeg de rondslingerende condooms opruimen.

bron: El País / foto: Edu Bayer

Poezentuin in hartje Barcelona

In Barcelona wonen naar schatting 80.000 straatkatten. Midden in immigrantenwijk El Raval, achter de versmarkt Boqueria, ligt El Jardinet dels Gats, waar deze katten en poezen een onderdak vinden, te eten krijgen en naar hartelust kunnen luieren. Niet iedereen is blij met de aanwezigheid van deze dieren in hartje stad en het ziet ernaar uit dat de poezentuin het veld moet ruimen. Daarom is de stichting een handtekeningenactie begonnen voor het behoud van de tuin. Op dit moment kun je de katten en poezen nog wel zien rondhangen.

El Jardinet dels Gats, tussen de parkeerplaats achter de Boqueria en Carrer de l’Hospital, metro Liceu.

Moonwalk op de Ramblas

Op 25 juni, heel vroeg in de morgen, kreeg ik een sms-je met de mededeling dat Michael Jackson was overleden. Een maand later is iedereen nog steeds van de kaart door de plotselinge dood van de King of Pop. Aanstaande zondag organiseren guerrilla marketingbedrijf Poko Frekuente en Complot een massale moonwalk op de Ramblas. Om 5 uur ’s middags verzamelen bij Portal de la Pau (standbeeld van Columbus) om het beroemdste danspasje op de aarde gezamelijk te beoefenen als een eerbetoon aan Michael. Let op: de typische achterwaartse danspas is niet echt handig op slippers. Klik hier voor een snelle tutorial.