Categorie: "Expo"

Het Barcelona van Picasso

Het gezin waarin Pablo Picasso opgroeide arriveerde in 1895 in Barcelona. Picasso woonde er tot 1904. In die tijd maakte hij talloze werken van de stad. Een deel daarvan is momenteel in het Picassomuseum te bezichtigen. De expositie bestaat uit een dertigtal werken en een aantal foto’s van plekken in de stad die zijn aandacht trokken. Een bijzondere tentoonstelling voor liefhebbers van Picasso én Barcelona. De expo is nog tot en met 14 september te bezichtigen.

Museu Picasso, Carrer de Montcada 15-23, El Born, metro Jaume I.

Expo ‘Love Me’ stelt westers schoonheidsideaal aan de kaak

In Barcelona vindt momenteel het festival DOCfield>14 plaats, een festival voor documentaire-fotografie. Een van de 45 exposities is de expo ‘Love Me’ die momenteel te bezichtigen is in het Palau Robert. Fotograaf Zed Neldon presenteert een collectie foto’s die de obsessie van de samenleving met schoonheid en jeugdigheid onder de loep nemen. De expo bestaat uit 25 beelden die betrekking hebben op het westerse schoonheidsideaal en de schoonheidsindustrie. De expositie is nog tot en met 31 augustus gratis te bezichtigen.

Palau Robert: Passeig de Gràcia 107, Metro: Diagonal.

Gratis: Barcelona’s Museumnacht

“Ik heb geen geld, ik heb geen tijd, niemand die met me mee wil gaan.” Er is altijd wel een excuus om niet naar het museum te gaan. Behalve zaterdagavond 17 mei: Museumnacht (Nit dels Museus). Van 19 tot 1 uur ‘s avonds openen meer dan 70 musea en expositiecentra van Barcelona, waaronder het MACBA, het Museu Picasso en La Pedrera, hun deuren voor iedereen. Ik ben fan van de Rotterdamse Museumnacht, omdat het een groot artistiek feest is met speciale activiteiten, concerten, rondleidingen etc. Zo ook in Barcelona. Alleen hier is het gratis.

Human Bodies in Barcelona

Tot en met 12 oktober is in de koepel van het winkelcentrum Arenas de Barcelona de wereldberoemde tentoonstelling Human Bodies te zien, die de bezoeker inzicht biedt in het functioneren van het menselijk lichaam aan de hand van het menselijk lichaam zelf. De unieke tentoonstelling met 12 menselijke lichamen en 150 menselijke organen is mogelijk gemaakt vanwege een techniek die werd uitgevonden door de Chinese arts Hong-Jin Sui en waarbij lichaam aan het lichaam wordt onttrokken en vervangen door een vloeistof die ervoor zorgt dat het lichaam geconserveerd kan blijven.

Arenas de Barcelona: Gran Via de les Corts Catalanes 373-385, Metro: Espanya

Dingen die gebeuren in musea

Tot en met 2 mei kun je in de tentoonstellingsruimte van Sala Ciutat, om de hoek bij het gemeentehuis van Barcelona in de Gotische wijk, de expo Art & Part. Things that go on in Barcelona’s museums bezichtigen. Veertig foto’s van de Madrileense fotograaf Quillermo Cervera laten zien hoe een dialoog tussen bezoeker en tentoongesteld werk in enkele musea in Barcelona wordt gecreëerd. De toegang tot de tentoonstelling is volledig gratis.

Sala Ciutat: Carrer de la Ciutat 2, Metro: Jaume I

Boetiek hotel Mercer Art komt met kunstaanbod

Het prachtige boetiekhotel Mercer, gebouwd tegen de oude stadsmuren van Barcelona in de historische stad, komt met een eigen antwoord op het kunstaanbod in het prestigieuze Barcelonese Hotel Arts: Mercer Art. In het kader van het project worden in het hotel verschillende exposities georganiseerd, waarbij het etablissement zich ontpopt tot kunstgalerie. Ritmos Expandidos van beeldhouwer Jacinto Moros is de eerste in de reeks. Nog tot en met 31 maart zijn de werken van deze Spanjaard uit Zaragoza te bezichtigen.

Hotel Mercer, C/Dels Lledó 7, Gótico, metro: Jaume I.

CaixaForum komt met tentoonstelling Le Corbusier

Le Corbusier is veruit de beroemdste en volgens velen de meest belangrijke architect en stedenbouwkundige van de twintigste eeuw. In de tentoonstelling Le Corbusier presenteert het CaixaForum Barcelona alle fasen van de werken van de Frans-Zwitserse architect aan de hand van een uitgebreide collectie van tekeningen, schilderijen, architectonische projecten en maquettes. De expo is tot en met 11 mei te bezichtigen.

CaixaForum Barcelona: Avinguda del Marquès de Comillas 6-8, Metro: Plaça Espanya

Expo: uitvindingen in Caixaforum

Het gros van de uitvindingen wordt gedaan voor mensen die geld te besteden hebben. Juist in delen van de wereld waar armoede heerst, is er behoefte aan uitvindingen die het dagelijkse leven makkelijker, efficiënter en beter maken. In Caixaforum is op dit moment een bescheiden expositie te bezichtigen waarin deze bijzondere uitvindingen, vaak met minimale middelen en kosten, te zien zijn. De expo is ook in de maand februari nog gratis te bezoeken.

CaixaForum Barcelona: Avinguda del Marquès de Comillas 6-8, Metro: Plaça Espanya

Expositie bekende juwelier uit Barcelona

De Catalaanse firma Bagués-Masriera is de oudste juwelier van Spanje. Op dit moment viert het bedrijf het 175-jarig bestaan met een expositie in de zaak langs Passeig de Gràcia 41. De tentoonstelling bestaat uit de meest opvallende sieraden van het huis uit heden en verleden en is nog te bezichtigen tot eind maart 2014. Leuk voor wie gek is op sieraden en juwelen.

Fotosport: sportfoto’s in het Olympisch Museum in Barcelona

Nog tot en met 23 februari is in het Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de expositie Fotosport 2012 met de allerbeste sportfoto’s uit 2012 te bezichtigen. Het gaat om internationale sportfoto’s van gerenommeerde fotografen die deelnamen aan de wedstrijd Fotosport 2012, de sportieve variant op de World Press Photo. Meer dan 1500 foto’s werden ingestuurd door 248 fotografen uit 26 verschillende landen.

Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona: Avinguda de l’Estadi 60, Metro: Plaça Espanya