Categorie: "Ravalejar"

Bijkomen in een Barcelonese binnentuin

De crisis in Spanje is nog niet voorbij en dat betekent dat ook in Barcelona veel inwoners op zoek zijn naar zomeractiviteiten die geen aanslag zijn op de portemonnee. Wie van lezen houdt zit daarvoor goed in de binnentuin van het oude ziekenhuis Hospital de la Santa Creu (het hospitaal waar architect Antoni Gaudí overleed in 1926, nadat hij door een tram was overreden) in de wijk El Raval. Tegenwoordig zitten hier een bibliotheek, onderwijsinstelling en een gezellig eettentje. In de tuin vind je bovendien een stalletje met boeken, waar je een boek mag meepakken of inruilen en tafeltjes om aan te lezen. De plek is ook uitstekend voor een picknick in hartje stad. Alleen alcoholische versnaperingen zijn verboden.

Retro-meubels bij Against

Bij de winkel Against – mid-century furniture in de wijk Raval kun je sinds 2000 terecht voor mooie meubeles uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig. Kekke lampen en stoelen en bijzondere retro-kasten. Eigenlijk hebben ze er van alles. De meeste meubels komen uit Italië, Frankrijk en Spanje en sommige zijn van de hand van niemand minder dan Louis Poulsen, Arne Jacobsen, Vitorio Nobili, Mario Botta, Frank Lloyd Wright, Gio Ponti en Emma Gismondi.

Against: Carrer de Notariat 9, Metro: Catalunya

Meer shoppen in Barcelona? Klik hier voor de meest opvallende, originele en trendy winkels in de Catalaanse hoofdstad.

Moritz is out, Alhambra is in

“Una cerveza, por favor?” is meestal één van de eerste zinnetjes Spaans, maar een biertje bestellen in Barcelona kan hipper. Drie jaar geleden schreef ik nog dat je naar een Moritz moest vragen en de desbetreffende ober je een goedkeurende blik zou geven. Anno 2011 bestel je in de Catalaanse hoofdstad een Alhambra. De geschiedenis van dit traditionele biermerk gaat terug naar het jaar 1925, toen Carlos Bouvard z´n eigen bier in Granada begon te brouwen. De jaren ’90 waren moeilijke tijden voor de Andalusische underdog onder de bieren, maar de jaren ’10 zien er glansrijk uit.

Multicultureel wijkfestival in Barcelona

Tot en met zondag 13 november is het feest in de Raval. Een van de hoogtepunten is de tapastour die je door deze multiculturele wijk kunt maken. Voor slechts 3 euro heb je een lekkere tapa plus drankje bij verschillende restaurants in de buurt. Morgen van vijf tot negen uur ‘s avonds wordt ter gelegenheid van het Festival Raval(s) een reeks concerten op de Rambla del Raval gehouden om de beentjes van de vloer te krijgen. Van traditionele Cubaanse muziek tot Indiase grooves uit de buurt. Verder worden er iedere dag verschillende workshops georganiseerd en theatervoorstellingen opgevoerd. Alle activiteiten zijn gratis. Klik hier voor het volledige programma.

Bar Raval in Berlijn

De Duitse acteur Daniel Brühl, vooral bekend door zijn hoofdrol in de film Good bye, Lenin!, is geen onbekende in de Catalaanse hoofdstad. Hoewel hij opgroeide in Keulen, is hij geboren in Barcelona en komt hij er regelmatig om de Catalaanse familie van zijn moeders kant op te zoeken. Hij is een grote liefhebber van de Spaanse keuken en afgelopen winter opende hij in Berlijn, in de hippe wijk Kreuzberg, het restaurant Raval. Vernoemd naar de multiculturele wijk in Barcelona is dit dé plek om tapas te scoren in de Duitse hoofdstad. Alles komt direct uit Spanje en de prijzen zijn geen eens zo hoog. Voor een portie patatas bravas ben je bijvoorbeeld 3,60 euro kwijt.

Bar Raval: Lübbener Straße 1 / Berlijn, U-Bhf: Schlesisches Tor

Overheerlijke tapas in de Raval

Het aantal stijlvolle bars en restaurants in de wijk Raval blijft groeien. Wil je echter genieten van een eenvoudige maaltijd, een drankje of een café con leche in een authentieke Spaanse bar met een modernistische touch, dan is Resolís jouw kroeg. Hoewel het meer een bar dan een restaurant is, heeft Resolís ook een goede en eenvoudige kaart met overheerlijke tapas en mediterrane gerechten. Of je nu een drankje aan de lange bar bij de ingang bestelt, binnen zetelt aan een houten tafel of buiten op het terras met uitzicht op Riera Baixa – dé vintage straat van Barcelona – gaat zitten, je zult zeker blij verrast zijn door de old school charme van dit lokaal.

Bar Resolís: Carrer de Riera Baixa 22, Metro: Liceu

Tequila shots in La Bata

Leg twee euro op de bar, doe vervolgens wat zout op je hand en lik dat op, drink een shot tequila en zuig dan op een citroen. Goedkope tequila shots in La Bata de Boatiné in de wijk Raval. In dit dranklokaal met een lang, smal gangpand naar een kleine dansvloer verzamelen zich in het weekend iets te veel mensen per vierkante meter, zodat je je haast niet meer kan bewegen. Desalniettemin blijft het altijd gezellig en de muziek is net zo divers en opgewekt als de stamgasten.

La Bata de Boatiné: Carrer de Robador 23, Metro: Liceu

BAR-celona: Negroni

Dani Gómez maakte zijn eerste cocktail toen hij 17 jaar oud was. Net afgestudeerd aan de horeca vakschool, begon hij zijn cocktail carrière bij bar Belvedere aan de Passatge Mercader 3. Al snel kreeg hij een baan aangeboden als barman bij de mythische cocktailbar Boadas in Carrer de Tallers. Hier werkte hij gedurende vijf jaar schouder aan schouder samen met eigenares Maria Dolors Boadas om vervolgens een eigen cocktailbar te beginnen in de Joaquín Costa-straat. Bij nummer 46 kun je sinds een aantal jaar terecht voor de beste cocktails van de Catalaanse hoofdstad in een minimalistische sfeer van rood en zwart. De gin tonic en de vodka collins zijn echte aanraders.

Negroni: Carrer de Joaquín Costa 46, Metro: Universitat

Polaroid-films te koop bij Chandal

Polaroid stopte in 2008 met de productie van zijn bekende films, die vooral geliefd zijn bij kunstenaars en ontwerpers. Nieuwe rolletjes voor de oude instantcamera’s zijn sinds een kleine maand toch weer in de verkoop gegaan dankzij een groep Nederlandse Polaroid-fans. Het Enschedese bedrijf The Impossible Project is erin geslaagd de fabriek voor Polaroid-films weer op gang te krijgen. De nieuwe pakjes, de PX 100 en 600, kosten circa 20 euro en zijn in Barcelona te verkrijgen bij Chandal in de wijk Raval. Deze hippe winkel met veel meer retro-spulletjes is de enige partner van The Impossible Project in Spanje, dus zeker een bezoekje waard.

Chandal: Carrer de Valldonzella 29, Metro: Universitat

Meer shoppen in Barcelona? Klik hier voor de meest opvallende, originele en trendy winkels in de Catalaanse hoofdstad.

Fusta’m: opgeknapte en gepimpte meubels

De Joaquín Costa-straat is hip. Deze straat in de wijk Raval had al een aantal hippe winkels en cafe’s, zoals Fantastik, Tahiti en Wilde Vintage, en sinds kort is hier Fusta’m bij gekomen. Hier kun je terecht voor mooie meubeltjes uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Kekke lampen en stoelen en bijzondere retro-kastjes. Eigenlijk hebben ze er van alles. De eigenaars Lídia Matos en Oriol Viñas hebben ze allemaal piekfijn opgeknapt en gepimpt.

Fusta’m: Carrer de Joaquín Costa 62, Metro: Universitat

Meer shoppen in Barcelona? Klik hier voor de meest opvallende, originele en trendy winkels in de Catalaanse hoofdstad.