Categorie: "Musea"

Top 10 Bezienswaardigheden in Barcelona

Wat was in 2013 de meest bezochte highlight in Barcelona? Met andere woorden, waar stonden lange rijen toeristen voor de deur? Ook dit jaar is het de Sagrada Família, met zo’n 9.000 bezoekers per dag, 900 per uur. Opvallend is dat L’Aquàrium, Poble Espanyol en La Pedrera als enige attracties in deze top 10 meer bezoekers ontvingen dan het jaar daarvoor. CaixaForum, dat sinds vorig jaar geld rekent voor de exposities, verloor het grootste aantal bezoekers.

Het volledige overzicht:
1. Sagrada Familia 3.176.970 ↓ (-56.556)
2. L’Aquàrium 1.718.380 ↑ (+71.217)
3. Museu FC Barcelona 1.506.022 ↓ (-34.626)
4. Poble Espanyol 1.258.645 ↑ (+34.770)
5. Castell de Montjuïc 1.072.000 ↓ (-87.042)
6. Parc Zoològic 1.070.104 ↓ (-10.083)
7. La Pedrera 944.509 ↑ (+82.926)
8. Museu Picasso 915.226 ↓ (-33,643)
9. CosmoCaixa Barcelona 716.877 ↓ (-71.299)
10. CaixaForum Barcelona 686.151 ↓ (-284.950)

Filmdag in het cannabismuseum

Het Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum in Barcelona, ondergebracht in het fantastische modernistische paleis Palau Mornau, bestaat twee jaar en viert dat aankomende zaterdag met een speciale filmcyclus gewijd aan cannabis. Tussen 10.00 en 22.00 uur worden in het museum verschillende films vertoond, waaronder Mr. Nice (2010), Marihuana sin Chivos (2012, Uruguay), Hemp for Victory (1943) en Stoned Kids (2013).

Hash, Marihuana Cáñamo & Hemp Museum: Carrer Ample 35, Metro: Drassanes

Gratis: Barcelona’s Museumnacht

“Ik heb geen geld, ik heb geen tijd, niemand die met me mee wil gaan.” Er is altijd wel een excuus om niet naar het museum te gaan. Behalve zaterdagavond 17 mei: Museumnacht (Nit dels Museus). Van 19 tot 1 uur ‘s avonds openen meer dan 70 musea en expositiecentra van Barcelona, waaronder het MACBA, het Museu Picasso en La Pedrera, hun deuren voor iedereen. Ik ben fan van de Rotterdamse Museumnacht, omdat het een groot artistiek feest is met speciale activiteiten, concerten, rondleidingen etc. Zo ook in Barcelona. Alleen hier is het gratis.

Gratis naar het Picassomuseum in Barcelona?

Het Picassomuseum in Barcelona is een van de meest populaire bezienswaardigheden in de stad. Toeristen die deze en komende maand in de Catalaanse hoofdstad zijn kunnen het museum op donderdagavond gratis bezoeken tussen 19.00 uur en 21.30 uur. Ook daarna zal het museum op donderdagavond tot 21.30 geopend zijn en er komt een speciaal gereduceerd tarief voor de donderdagavond.

Museu Picasso, Carrer de Montcada 15-23, El Born, metro Jaume I.

Museum voor motorliefhebbers in Barcelona

Barcelona telt tientallen musea, waarvan ook een aantal minder bekende, zoals het Museu de la Moto, speciaal voor motorfans. Ondergebracht in een oud pandje in de gotische wijk in de stad, bevindt de museumcollectie van deze particuliere museumstichting zich op de begane grond. De permanente tentoonstelling bestaat uit een historisch overzicht van motors van Catalaanse bodem. Daarnaast worden er ook tijdelijke exposities gehouden. Het museum heeft ook nog een grotere broer: Museu de la Moto in het Catalaanse Lleida. De ruimte in Barcelona is zo’n 100 vierkante meter groot, maar in Lleida kunnen liefhebbers hun ogen uitkijken met maar liefst 1000 vierkante meter expositieruimte.

Museu de la Moto, Carrer de la Palla 10, Barri Gòtic, metro: Liceu.

Artiest Sean Scully krijgt mogelijk museum in Barcelona

De Amerikaanse artiest van Ierse afkomst Sean Scully krijgt wellicht een eigen museum in Barcelona. De kunstenaar zou hierover in gesprek zijn met de gemeente. Dagblad La Vanguardia noemt de Montjuïc als locatie voor het eventuele museum. Scully heeft al langer een sterke band met de Catalaanse hoofdstad, waar hij zowel een huis bezit als een atelier, beide in de wijk Eixample. In 2007 vond in het museum van de Fundació Joan Miró, eveneens te vinden op de Montjuïc, een grote expositie plaats met zijn werk. De werken van Scully zijn te vinden in prestigieuze musea in de hele wereld, maar hij beschikt niet over een eigen museum.

Uitkijkpunt CCCB in hartje Barcelona geopend voor publiek

Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat in Barcelona het CCCB, Centre de la Cultura Contemporànea de Barcelona, werd geopend en vanwege het vierde lustrum worden diverse activiteiten georganiseerd. Een daarvan is het uitkijkpunt in het gebouw dat voor het eerst voor publiek is geopend. Iedere eerste zondag van de maand kun je er gratis een kijkje nemen en genieten van het uitzicht op zee, de Tibidabo, de Montjuïc en de rest van de stad. De mirador is van 11.00 tot 20.00 uur geopend.

CCCB: Carrer de Montalegre 5, Metro: Universitat of Plaça Catalunya.

Vanaf deze maand betalen voor Castillo de Montjuïc

De toegang voor het kasteel boven op Barcelona’s stadsheuvel de Montjuïc is sinds deze week niet meer gratis. Bezoekers betalen 5 euro om er naar binnen te gaan. Het kasteel op de berg werd gebouwd in 1640. Tijdens de Spaanse Successieoorlog in de achttiende eeuw werd er flink gevochten. In 1963 werd het als wapenmuseum geopend door generaal Franco. Je kunt er diverse exposities bezichtigen en het kasteel en de omgeving bieden een mooi uitzicht op de stad. Met de inkomsten uit de entree wil de gemeente het onderhoud van het oude fort gaan bekostigen.

Fotosport: sportfoto’s in het Olympisch Museum in Barcelona

Nog tot en met 23 februari is in het Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de expositie Fotosport 2012 met de allerbeste sportfoto’s uit 2012 te bezichtigen. Het gaat om internationale sportfoto’s van gerenommeerde fotografen die deelnamen aan de wedstrijd Fotosport 2012, de sportieve variant op de World Press Photo. Meer dan 1500 foto’s werden ingestuurd door 248 fotografen uit 26 verschillende landen.

Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona: Avinguda de l’Estadi 60, Metro: Plaça Espanya

MNAC opent twee terrassen met uitzicht over Barcelona

Het MNAC, het museum voor Catalaanse kunst dat in het Nationale Paleis aan de voet van de berg de Montjuïc is gevestigd, heeft twee dakterrassen geopend die de bezoeker de mogelijkheid geven tot een bijzonder uitzicht op de stad. De terrassen bieden een 360º uitzicht. Ze zijn alleen toegankelijk voor degenen die het museum bezoeken. Er hoeft geen toeslag te worden betaald. Was je van plan om het MNAC te bezoeken, sla dan het dakterras dus niet over.

Museu Nacional d’Art de Catalunya: Parc de Montjuïc, Metro: Espanya