Categorie: "Blogging Barcelona"

Als je in Barcelona woont…

Als je in Barcelona woont en je vrienden vragen of ze bier of wijn moeten meennemen naar je huisfeestje, geef je als antwoord:
De animated GIF is weer helemaal terug van weg geweest en op de Tumblr-blog When You Live In Barcelona vind je er nog veel meer met andere wijsheden uit de Catalaanse hoofdstad. De blog is trouwens geïnspireerd op When You Live in Berlin.

Blog over Catalonië

Marga Demmers heeft iets met Catalonië. Zij is niet alleen vertaler Nederlands-Catalaans (en tevens Spaans), maar het gaat verder dan dat. En vanuit haar liefde voor de regio, probeert ze de Catalaanse cultuur en literatuur onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen. Dat doet ze onder meer via de inspirerende blog catalonieweblog.wordpress.com. Met tips dus over (vertaalde) literatuur, maar ook bijzondere plekken, recepten, accommodatietips en andere typisch Catalaanse aangelegenheden. Voor iedereen die gek is op Catalonië.

Alle blogs over Barcelona bij elkaar

Barcelona.blog.nl maakt deel uit van het netwerk van professionele themablogs van Blog Online. Blog.nl is sinds de start in juni 2005 uitgegroeid tot het grootste Nederlandse netwerk van kwaliteitsblogs. Sinds april 2011 zijn er 80 themablogs, die 3,7 miljoen bezoekers per maand trekken. Sinds vorige week maakt Barcelona.blog.nl ook deel uit Barcelonasfera.cat, een netwerk van internationale blogs over Barcelona. Ongeveer 50 blogs, waaronder blogs van historici, fotologs en culturele agenda’s, geven ieder een ander perspectief op de Catalaanse hoofdstad. “Barcelona is een stad die qua omvang niet kan wedijveren met Europese steden als Berlijn, Londen en Parijs, maar op sociaal gebied gebeurt er heel veel”, aldus Daniel Cortijo, oprichter van Barcelonasfera.cat. De website trekt zo’n 500 unieke bezoekers per dag.

Com va això?

Ik woon al bijna tien jaar in Barcelona en nog altijd is het met mijn Catalaans niet bijster goed gesteld. Ik spreek het, maar zeker niet foutloos en waar ik niet op het juiste woord kan komen, grijp ik terug op het Spaans. Mijn vrienden zijn dan ook vooral buitenlanders en Spanjaarden van buiten Catalonië en in grotere gezelschappen stap je dan toch automatisch weer over op het castellano. Catalaanse les heb ik wel gehad, maar dat bleek erg tijdrovend. Eens in de paar weken spreek ik af met Sònia, zij is Catalaanse en helpt me mijn Catalaans op peil te houden. Ik heb haar leren kennen als vrijwilliger via het programma Voluntariat per la llengua. Binnen dit programma kun je een aanvraag indienen voor een vrijwilliger die gedurende tien weken op een vast tijdstip met je afspreekt om een uur Catalaans te praten. Voor mij dé manier om de taal te leren. Bovendien kun je zo’n vrijwilliger meteen alles vragen over de lokale gebruiken. Sònia leerde ik bijna twee jaar geleden kennen, er was een klik en we zien elkaar nog steeds. Zo kreeg ik bij mijn Catalaanse taalonderwijs meteen een Catalaanse vriendin. Maar je kunt na je eerste ervaring meteen een aanvraag indienen voor een tweede vrijwilliger. Wat mij betreft ook een aanrader voor wie nieuw is in de stad. Het programma wordt betaald door de Catalaanse overheid. Er is tevens een activiteitenprogramma. Een minimale kennis van het Catalaans is wel vereiste.

Video’s uit Barcelona

Meet Gina, een goedgebekt Catalaans meisje uit Barcelona dat dol op haar eigen stad is. En deze passie voor Barcelona deelt ze graag met alle bezoekers en fans van de stad (in het Engels). Via haar Videos from Barcelona geeft ze iedereen een kans om Barcelona op een spontane en visuele manier te leren kennen. Haar eigen favoriete plekjes in de stad zijn trouwens de Puríssima Concepció kerk (Carrer de Llúria met Carrer d’Aragó), Jamboree op Plaça Reial, het MNAC en het strand. Bekijk hier de video’s van Gina.

Nieuw jasje voor BarcelonaTips.nl

Infomatie en inspiratie nodig voor een weekendje Barcelona? BarcelonaTips.nl is een prima Nederlandse reisgids, weblog en wegwijzer over de Catalaanse hoofdstad. Hier lees je alles over waar je het lekkerst kunt eten, welke musea de moeite waard zijn en hoe je goedkope tickets kunt vinden. Samen met collegablogger Annebeth heb ik een aantal teksten verzorgd voor de categorie DOEN, dus bekijk hier de website die sinds kort een volledig nieuwe uitstraling heeft gekregen.

Barcelonesa in Nederland vertelt over BCN

Een tijdje geleden kwam ik de blog HolaBarcelona.nl tegen. Deze Nederlandstalige weblog wordt geschreven door de 24-jarige Marta, geboren en getogen in de Catalaanse hoofdstad, en is ontstaan als gevolg van alle vragen die mensen haar over Barcelona stelden: Weet je een leuk hotel in de stad? Waar kun je nou lekker en goedkoop eten? Hoe is het weer daar? HolaBarcelona.nl is zo een samenvatting van haar persoonlijke tips om de lezer het échte Barcelona te leren ontdekken. Sinds juli 2008 woont Marta in Nederland, in het centrum van Arnhem. Haar favoriete plekken in Barcelona zijn het strand (Ciutadella en Port Olimpic), Montjuic, de wijk Gràcia en La Rambla de Catalunya.

Ansichtkaarten uit Barcelona

Tijdens een sessie doelloos surfen kwam ik de nieuwe weblog Postcards from Barcelona tegen. Deze blog brengt om de zoveel tijd een aantal “ansichtkaarten” uit de Catalaanse hoofdstad. Zoals staat vermeld, is deze blog een liefdesbrief aan de stad aan de Middellandse Zee. Mooie foto’s van kleine details met een retro-look.

Wraak op de Ramblas

Schrijver Raymond van de Klundert (1964), kortweg Kluun, spreekt zich op zijn weblog en in zijn columns stevig uit over vrouwen, voetbal, seks, Brabant, Ibiza, euthanasie en andere belangwekkende aardse zaken. Al weer een tijd terug schreef hij een column over een Baja Bikes-tocht door Barcelona met de titel “Wraak op de Ramblas”. Deze column verscheen eerder in het AD en is hier terug te lezen.

Blogging from Barcelona: Tom Lievens

Sinds de economische crisis is begonnen, heb ik het gevoel dat de liefde ook in een crisis verkeert. In mijn omgeving komen er steeds meer singles bij en de houdbaarheidsdatum van relaties lijkt alsmaar korter te worden. Ik vraag me echt af of de langlopende relatie z’n beste tijd gehad heeft en ik mijn romantisch denkbeeld drastisch moet wijzigen. Gisteren kwam ik de blog van Tom Lievens, met de ondertitel “wie schrijft, krijgt kramp in zijn poten”, tegen. In het jaar 1991 liep deze Gentse klaploper een Spaanse Erasmus-studente Germaanse filologie tegen het lijf. De vonken sloegen over en na 8 dagen gingen ze samenwonen. Van de 18 jaar samen brengen ze er al 16 door in Barcelona. Hij lijkt de ideale relatie te hebben en schrijft vanuit de Catalaanse hoofdstad ook voor VPRO’s Virtuele Café de Liefde. Een opsteker voor iedereen die “down with love” is.