Het mooiste werk van Gaudí

Barcelona is de stad van Gaudí. Overal waar je om je heen kijkt, zie je zijn werk. Veel architectuurliefhebbers reizen de hele wereld af om een kijkje te nemen in de stad van Antoni Gaudí. Het bijzondere aan Gaudí is, dat bijna honderd jaar na zijn dood zijn Sagrada Família nog niet af. In Barcelona leeft Gaudi dus nog steeds en dat maakt de Catalaanse hoofdstad zeker een bezoekje waard als je op autorondreis bent in Spanje.

Casa Milà
Dit gebouw is ontworpen voor Roser Segimon and Pere Milà. Pere was een opvallende verschijning in Barcelona en stond bekend om zijn liefde voor geld. Het gerucht ging dan ook dat hij getrouwd was met de rijke weduwe Roser omwille het geld, niet de liefde. Beiden wilden graag laten zien hoe goed ze het hadden en lieten een huis ontwerpen door Gaudí. Barcelona’s stadsarchitect ontwierp zowel het interieur als het exterieur van dit prachtige huis. Helaas was het stel niet tevreden, want er was geen rechte muur in het huis te vinden. “Waar moet ik de Steinway piano neerzetten?”, was de klacht van Roser. “Dan speel je toch viool”, gaf Gaudí antwoord. Na de dood van Gaudí is het huis dan ook flink verbouwd, waardoor er veel van het originele interieur verloren is gegaan. Desondanks blijft het een prachtig gebouw om te bezoeken.

Casa Batlló
Dit bijzondere huis is in het begin van de 20e eeuw verbouwd in opdracht van een textielmagnaat Josep Batlló. Gaudí heeft zich voor dit gebouw laten inspireren door de zee. Het huis ziet er dan ook uit alsof het de schubben van een vis heeft en bedekt is met de botten van zeedieren. In Barcelona kreeg dit huis dan ook de bijnaam ‘het huis der botten’. Inmiddels is het eigendom van de Bernat familie die het heeft opengesteld voor publiek.

Sagrada Família
Wat veel mensen niet weten is dat deze kerk een boetekerk is. Dat houdt in dat de kerk volledig gefinancierd wordt door giften, aalmoezen, erfenissen en toegangskaartjes. Er is nogal wat discussie over hoe de kerk na de dood van Gaudí verder wordt gebouwd. Veel bouwtekeningen zijn in de Spaanse Burgeroorlog verloren gegaan en daarbij hield Gaudí zich niet altijd aan zijn eigen tekeningen. Toch blijft het een van zijn meest bekende werken en eentje die je niet mag overslaan als je op autorondreis bent in Europa of Spanje.

Lees ook:Gaudí’s wolkenkrabber
Lees ook:Shoppen in Barcelona: Be House
Lees ook:Spot on: La Pedrera
Lees ook:Gaudí’s Casa Vicens gaat open voor publiek
Lees ook:BAR-celona: Copa Cafe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.