Categorie: "Architectuur"

Zaligverklaring Antoni Gaudí verwacht in 2015

De beroemde Catalaanse architect Antoni Gaudí (1852-1926) wordt vrijwel zeker het komende jaar zalig verklaard. Op dit moment wordt een uitgebreide studie gedaan naar de architect waarin de heiligverklaring wordt gerechtvaardigd. Naar verwachting is die studie volgend voorjaar klaar. Dan ontbreekt alleen nog de handtekening van Paus Franciscus om de zaligverklaring officieel te maken.
De zaligverklaring van Gaudí is een proces dat al zo’n tien jaar in beslag neemt. Het voorstel werd in 2003 gepresenteerd bij het Vaticaan en sindsdien wordt er al gewerkt aan de uitgebreide studie. Het gaat om een document van honderden pagina’s met de biografie van de bouwmeester, zijn werk en de getuigenissen van personen die hem gekend hebben. Wanneer de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen en de Paus hun akkoord hebben gegeven, zal de zaligverklaring van Gaudí officieel zijn.

Opknapbeurt La Pedrera iedere tien jaar

Sommigen zien in de golvende voorgevel van Casa Milà een duinlandschap. Anderen herkennen er vanwege de balustrades die wel wat op zeewier lijken een koraalrif in. In de volksmond kreeg Casa Milà al snel de bijnaam La Pedrera (de steengroeve) vanwege de façade die is uitgehakt uit ruw kalksteen. Het door Gaudí gebruikte kalksteen is poreus en om scheuren en afvallende brokken te voorkomen besloot de modernistische architect dat de voorgevel verplicht iedere tien jaar een opknapbeurt moest krijgen. De huidige eigenaar, de Catalaanse bank Catalunya Caixa, heeft dit dan ook al twee keer gedaan in 1988 en 2001, en op dit moment wordt er weer aan de voorgevel gewerkt. De kosten: 750.000 euro. Verwachtte einddatum: kerst 2014.

Hoe oud is dit huis in Barcelona?

Benieuwd uit welk jaar jouw flat, vakantie appartement of hotel in Barcelona is? Surf dan naar bigtimebcn.300000kms.net of download de bijbehorende app Big Time BCN. De meer dan 70.000 gebouwen van Barcelona staan hier met hun bouwjaar vermeld. Hoe donkerder de kleur, des te ouder is het gebouw. En klik op een van de 3.000 gestreepte gebouwen voor gedetailleerde informatie uit de kadastrale archieven van de gemeente van Barcelona. De app is (helaas) alleen verkrijgbaar in de Google Play Store.

Nieuwe modernistische must-see: Hospital Sant Pau

Vlak bij Gaudí’s Sagrada Família ligt het Hospital de Santa Creu i Sant Pau, het grootste modernistische complex ter wereld. Ooit was dit een ziekenhuis, gebouwd door modernist Lluís Domènech i Montaner, een tijdgenoot van Gaudí. De afgelopen vier jaar werd er in en rond het complex gewerkt aan een grootschalige renovatie en vorige maand ging het oude ziekenhuis open voor het publiek. Het resultaat is verbluffend en Barcelona heeft er een modernistische must-visit bij gekregen. Je kunt ervoor kiezen om het complex op eigen gelegenheid (8 euro) te bezoeken, met toegang tot de prachtige binnenplaats, een van de vele ziekenzalen, de kerk en het gebouwtje dat als expositieruimte is ingericht, maar je kunt ook een tour onder begeleiding van een gids (16 euro) doen en daarmee heb je ook toegang tot het administratieve gebouw dat absoluut de moeite waard is.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, C/Sant Antoni Maria Claret 167, Eixample, metro: Hospital Sant Pau.

Barcelona volgens Le Corbusier

Architect en stedenbouwkundige Le Corbusier is beroemd (of liever berucht) vanwege zijn plan om een groot deel van Parijs plat te gooien en daar een nieuwe, rationele stad te bouwen. In 1934 had hij voor Barcelona een vergelijkbaar ontwerp. In het oude centrum, waar het ontbrak aan schone lucht, zonlicht en natuur, zouden drie grote, moderne flatgebouwen omringd door groen verrijzen. Bovendien zou de Ramblas tot aan het strand lopen. Tot en met 11 mei kun je in het CaixaForum Barcelona de tentoonstelling Le Corbusier bezichtigen.

Gaudí’s Casa Vicens gaat open voor publiek

Barcelona telt binnenkort nóg een hoogstandje van Gaudí dat door toeristen en locals te bezoeken is. Het gaat om Casa Vicens, dat jarenlang te koop heeft gestaan en nu is gekocht door MoraBanc met het doel er een museum van te maken.

Casa Vicens was Gaudí’s debuut. De jonge architect Antoni Gaudí had in 1878 nauwelijks zijn diploma op zak, of hij werd door tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner gevraagd om een zomerhuis neer te zetten in het toenmalige dorp Vila de Gràcia, dat even buiten Barcelona lag, maar tegenwoordig bij de stad hoort. Op dat moment had Gaudí nog geen ervaring met het bouwen van een woning en toen hij vijf jaar later ook daadwerkelijk aan de bouw begon – Vicens had niet direct geld voorhanden -, had hij die nog niet. Maar ook toen al liet hij zijn fantasie de vrije loop, zo bleek gauw genoeg. In 1883 nam de familie Vicens zijn intrek in Gaudí’s pompeuze eersteling.

Sinds 2005 staat Casa Vicens op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De woning was sinds 1899 in handen van de familie Herrero Jover, die Casa Vicens uiteindelijk verkocht aan MoraBanc.

Gaudí-stoel voor € 1.600

Casa Batlló heeft in samenwerking met ambachtelijke meubelmakers in Barcelona een stoel die in 1906 is ontworpen door de architect Antoni Gaudí weer op de markt gebracht. Gaudí ontwierp deze naaistoel speciaal voor Amalia Batlló, de vrouw des huizes, zodat zij en haar dochters op een comfortabele en elegante manier konden borduren. De Gaudí-stoel kost zo’n 1.600 euro en is te koop in de souvenirwinkel en webshop van Casa Batlló.

Bezoekers betalen vanaf vandaag voor Park Güell

Vanaf vandaag moeten toeristen entree betalen voor Park Güell. Ter plekke bedraagt de entree 8 euro en wie z’n kaartjes online bestelt, betaalt 7 euro. De gemeente speelt al langer met het plan om entreegeld te vragen om zo de enorme toeristenstromen in het park te beperken en om de onderhoudskosten te kunnen financieren. Ook wordt er een maximum ingesteld voor het aantal bezoekers. Per uur mogen vanaf oktober 2013 nog maar 800 bezoekers per uur het park binnen. Inwoners van de stad hoeven geen entree te betalen. Bewoners van de omringende wijken kunnen op de website van de gemeente een toegangskaart aanvragen en bewoners van andere wijken in de stad moeten zich inschrijven bij de club Gaudir+Barcelona. Na inschrijving krijg je een pasje, waarmee je Park Güell gratis in mag, mits je hebt gereserveerd. Maximaal 100 mensen per uur mogen met deze pas gratis naar binnen.

Open Huis Barcelona gedurende 48 uur

De Catalaanse hoofdstad houdt op 19 en 20 oktober Open Huis. Tijdens dit weekend is het voor iedereen mogelijk om onder begeleiding van een enthousiaste gids een kijkje te nemen achter deuren die normaal niet toegankelijk zijn. Meer dan 150 gebouwen, waaronder het Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum, Arc de Triomf, het nieuwe El Born Centre Cultural en de Mercabarna-­Flor, doen aan 48H Open House Barcelona mee. Kijk voor meer informatie op de website.