Gaudí’s Casa Vicens gaat open voor publiek

Barcelona telt binnenkort nóg een hoogstandje van Gaudí dat door toeristen en locals te bezoeken is. Het gaat om Casa Vicens, dat jarenlang te koop heeft gestaan en nu is gekocht door MoraBanc met het doel er een museum van te maken.

Casa Vicens was Gaudí’s debuut. De jonge architect Antoni Gaudí had in 1878 nauwelijks zijn diploma op zak, of hij werd door tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner gevraagd om een zomerhuis neer te zetten in het toenmalige dorp Vila de Gràcia, dat even buiten Barcelona lag, maar tegenwoordig bij de stad hoort. Op dat moment had Gaudí nog geen ervaring met het bouwen van een woning en toen hij vijf jaar later ook daadwerkelijk aan de bouw begon – Vicens had niet direct geld voorhanden -, had hij die nog niet. Maar ook toen al liet hij zijn fantasie de vrije loop, zo bleek gauw genoeg. In 1883 nam de familie Vicens zijn intrek in Gaudí’s pompeuze eersteling.

Sinds 2005 staat Casa Vicens op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De woning was sinds 1899 in handen van de familie Herrero Jover, die Casa Vicens uiteindelijk verkocht aan MoraBanc.

Lees ook:Offsónar feestje bij Casa Vicens
Lees ook:Het mooiste werk van Gaudí
Lees ook:Hotel Casa Fuster genomineerd voor hotelprijs
Lees ook:Spot on: La Pedrera
Lees ook:Casa Ametller wordt museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.