Categorie: "Vers van de markt"

Puerto Madero: lekker vlees in Barcelona

Puerto Madera is een bekende haven met verstedelijkt gebied in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Je kunt er uitgaan, flaneren en lekker eten. Dat laatste kan ook bij restaurant Puerto Madero in Barcelona, een zaak met Argentijnse inslag, maar Catalaanse eigenaars. Op de kaart staan voornamelijk vleesgerechten. Entrecot, milanesas (een soort schnitzel) of een parrillada (verschillende vleesgerechten van de barbecue) om te delen. Maar op de kaart tref je ook groenten aan, risotto, pasta’s, salades en meer Spaanse platos. Het eten is er goed, de porties zijn er groot en de bediening is vriendelijk.

Carrer de Paris 175, Eixample, Metro Hospital Clínic.

Tip voor tapas: Amigó Cascarilles

Tapaszaak Amigó Cascarilles ging al heel wat jaren mee, maar werd vorig jaar opnieuw geopend als typisch Spaanse taverne, maar dan in een nieuw jasje. Bijzonder zijn de gerechten op basis van zogenoemde conserves, oftewel ingeblikte vis en schaaldieren van hoogstaande kwaliteit. Natuurlijk kom je op de kaart ook typisch Catalaanse tapas tegen, zoals pan amb tomaquet en inktvis (aanrader!), maar ook platitos die je niet zo snel ergens anders zult tegenkomen, zoals kikkerpootjes. Alleen een drankje doen? Bestel er dan chips met truffelsmaak bij. Binnen kun je prima zitten op een barkruk aan een tafel en ook op het terras is het goed vertoeven. Leuk in combinatie met de boekenmarkt op zondag in Sant Antoni.

Amigó Cascarilles, C/Tamarit 181, Sant Antoni, Metro: Sant Antoni.

Lik je vingers af in Barcelona

Het eten in Barcelona is redelijk goedkoop, mits je wegblijft uit de hoofdstraten en toeristengebieden. De maaltijden zijn redelijk vors, maar smakelijk.

Tapas
Tapas staan hier op de menukaart en is een fijne manier om kennis te maken met de specerijen, groenten en vlees- of visgerechten van deze overweldigende stad. Je hebt hier tapas bars, welke klein zijn opgezet, maar je smaakpapillen groots verwennen. De locals maken er ook een hobby van om in de avond van bar naar bar te gaan, om verschillende tapas te proeven. Eén van de favorieten waar je als toerist mee start is serrano ham.

Pasta eten bij Tucco

Tucco is een eettentje van Argentijnse makelij in een van de smalle straatjes in de barrio gótico in hartje Barcelona. Het concept is gebaseerd op verse pasta. Je kiest zelf of je gaat voor tallarines of spagetti of voor gevulde pasta (verschillende vullingen). Vervolgens kies je daarbij een van de sauzen op het menu en neem je plaats in de eetzaal. De menu’s worden geserveerd met een klein broodje en een drankje en voor wie geen trek heeft in pasta staan er ook empanadas of burgers op de kaart. Vers, niet duur en lekker. Wat wil je nog meer? Voor een menu met pasta ben je tussen de 6,60 en 8,50 euro kwijt.

Tucco, C/Codols 27, Barri Gòtic, metro: Drassanes.

De Catalaanse campo in hartje Barcelona

Sagàs is een Catalaanse gehucht nabij de Pyreneeën, waar de bevolking voornamelijk leeft van de landbouw en veehouderij. Zo ook bij Cal Rovira, waar duurzaamheid en kwaliteit de pijlers zijn. In hartje Barcelona kun je de producten van Cal Rovira proeven bij SAGÀS, Pagesos, Cuiners & Co, een origineel eetcafé met op de kaart een breed scala aan originele broodjes met de typisch Catalaanse botifarra, sobrassada, bacon, eieren, burgers of kaas. De porties zijn niet bijzonder groot, maar de bocadillos vallen bij fijnproevers zeker in de smaak. Op het plein voor de zaak kun je op het terras zitten.

SAGÀS, Pla de Palau 13, El Born, metro: Barceloneta.

Chringuito op de berg: paella en vermout bij Martinez

Ik kom er regelmatig langs als ik ga hardlopen, maar vorig jaar was het hok met uitzicht op de industriële haven aan de voet van Hotel Miramar op de stadsheuvel de Montjuïc nog gewoon een hok: een beetje vies en populair onder tienerstelletjes die zich hier ver van de stad aan de ogen van volwassenen konden onttrekken. Maar deze zomer is het ‘hok’ omgetoverd tot keuken en werd er een vrolijk terras (Terraza Martinez) geïnstalleerd. Het resultaat is een fantastische spot waar je heerlijk kun eten terwijl de zeebries door je haar waait. De zaak is op en top Catalaans, je drinkt er vermout, op de kaart kom je paella en rijstgerechten tegen en het bier is van het lokale biermerk Moritz. Kortom, een echte hotspot op de heuvel en zelfs een stuk origineler dan het nabijgelegen terras van Miramar.

Terraza Martinez, Carretera de Miramar 38, Montjuïc.

Vers van de markt bij Mercat Princesa

Kun je het met je vrienden, parter of reisgenoten niet eens worden over wát je vandaag wilt eten? Ga dan naar de nieuwe Mercat Princesa, waar je voor ieder wat wils zult tegenkomen. De ‘markt’ bestaat uit een zestiental kraampjes waar steeds iets anders verkrijgbaar is, van Spaanse ham en kazen, tot Japanse sushi, Italiaanse hap, dim-sum, tapas, hamburgers en ga zo maar door. Op het menu staan originele gerechten (Catalaanse worst bereid met gin-tonic) en alles ziet er even lekker en vers uit en wordt ter plekke voor je bereid. Als je je keuze hebt gemaakt neem je plaats aan een van de tafels in het midden. Je kunt er ontbijten, lunchen, tapas eten of dineren.

Elsa y Fred: moderne tapas in Barcelona

Elsa y Fred is met stip een van de leukste tapasrestaurants die ik de afgelopen tijd hebt ontdekt. Geen traditionele Spaanse bar, maar een smaakvol ingerichte tent, zo eentje waar je de hele dag zou kunnen blijven hangen, met veel ruimte, een tikkeltje brocante en een rustgevende sfeer. Op de kaart staan tapas, maar dan wel in de moderne variant, dus innovatieve tapas geïnspireerd op keukens uit de hele wereld en bereid met nieuwe technieken. Een gastrobar wordt zo’n restaurant in Barcelona genoemd. En Elsa y Fred is een van de beste plekken om kennis te maken met het concept. Bovendien kun je er regelmatig live jazz muziek luisteren terwijl je eet.

Elsa y Fred, C/rec Comtal 11, El Born/La Ribera, metro: Arc de Triomf.

Culinair: Club 53

Voor culinaire hoogstandjes in plaats van doorsnee tapas gaan de inwoners van Barcelona tegenwoordig naar de ‘gastrobar’. Hoewel Club 53 zichzelf niet zo omschrijft, vallen de minigerechten die hier worden geserveerd precies in die categorie. Je kiest uit een menu (28 euro), waarbij verschillende gangen voorbijkomen, of je stelt een maaltijd samen. Bij Club 53 zijn verschillende koks aangesloten, die behalve het bereiden van innovatieve gerechten ook workshops geven. De invloeden zijn onmiskenbaar Braziliaans. Het tentje is bijzonder charmant qua uitstraling en leent zich uitstekend voor een intiem dineetje. Reserveren is wel aan te raden.

Club 53, Carrer de Tapioles 53, Poble Sec, metro: Paral.lel/Poble Sec.

Vis eten bij het Casino van Poble Nou

Toeristen gaan om vis te eten in Barcelona doorgaans naar de typische visserswijk Barceloneta. Maar onder de locals staat ook Poble Nou bekend als prima buurt voor een hapje uit zee. Een goed adresje is het authentieke Casino d’Aliança del Poble Nou. Op de kaart staan veel visgerechten, waaronder een heerlijke paella de mariscos of bonen met kleine inkstvisjes. Hou je niet van vis? Dan blijft er nog genoeg keuze over. Je zit er op het terras op de Rambla de Poble Nou, de hoofdpromenade van de buurt, waar de lokale bevolking ‘s avonds loopt te flaneren.

Casino d’Aliança del Poble Nou, Rambla de Poble Nou 42, Poble Nou, metro: Poble Nou.