Categorie: "Vers van de markt"

En Ville: aangenaam en lekker eten in Barcelona

Het is najaar en dat is ook in Barcelona te voelen (november was volgens mijn eigen vochtmeter de natste maand ooit in de stad). De temperaturen dalen en op het terras is het allang niet meer aangenaam vertoeven. Dus dat wordt zoeken naar leuke eettentjes waar je binnen behaaglijk kunt zitten. Een van mijn favorietjes is En Ville, midden in de immigrantenwijk El Raval en om de hoek bij het museum voor hedendaagse kunst MACBA. En Ville is ingericht als Franse bistrot in een historische omgeving en die toonzetting zorgt er direct voor dat je je helemaal thuisvoelt. De zaak werd niet voor niets door de lokale krant La Vanguardia uitgeroepen tot een van de mooiste restaurants in de stad. De bediening is er aardig, wat niet altijd even vanzelfsprekend is in Barcelona en het middagmenu kost nog geen tientje. Daarvoor kun je kiezen uit verscheidene gerechten (drie gangen). Het eten is er lekker, hoewel ik ook wel eens van mening ben dat de kok zich er gemakkelijk vanaf heeft gemaakt. Maar voor die prijs en ambiance hoor je mij niet klagen.

En Ville, Carrer del Doctor Dou 15, El Raval, metro: Universitat/Liceu.

Marokkaanse sferen in Barcelona

Heel veel onvervalste Marokkaanse restaurants kent Barcelona bij mijn weten niet, maar bij La Tetería La Fíbula langs Carrer Blai zit je zeker goed als je van de Magrebkeuken houdt. De zaak kent een uitgebreide kaart, met natuurlijk couscousgerechten en tahines, maar ook citroenkip, voorgerechten als hummus en als dessert de befaamde baklava. Zoals de naam als doet vermoeden (tetería is Spaans voor theehuis) kun je er ook bijzondere soorten thee krijgen sinaasappelbloesem, pijnboompitten etc.). De aankleding is romantisch Arabisch, het personeel is bijzonder aardig en in de zomermaanden kun je er ook op het terras zitten.

La Fíbula, Carrer Blai 46, Poble Sec, metro: Poble Sec.

Lekkernijen op z’n Bulgaars

In mijn begintijd in de stad was het vinden van echt lekker brood een stuk problematischer dan tegenwoordig. Ik vermoedt dat het hoge aantal buitenlandse inwoners ervoor heeft gezorgd dat we daar inmiddels niet meer over kunnen klagen. Bij bakkerszaken als Reykjavik en Paul (bekend uit La France) kun je terecht voor lekkere broodjes en andere deegwaren. Pas ontdekte ik nog een ander tentje waar ambachtelijke bereiding hoog op het prioriteitenlijstje staat: Bànitsa. Ook hier krijg je eigengemaakte producten en dan vooral gebakjes en hartige taartjes. Bànitsa is niet geïnspireerd op Noord-Europese bakkerstechnieken, maar op Bulgaarse lekkernijen en die kun je er natuurlijk ook krijgen.

Bànitsa, Carrer de Diputación 188, Eixample Esquerra, metro: Urgell.

Enoteca: uiteten in Hotel Arts

In het luxe Hotel Arts, een van de meest befaamde accomodaties in de Catalaanse hoofdstad, zijn twee restaurants gevestigd. Een daarvan is Enoteca, waar chef Paco Pérez de scepter zwaait. Het restaurant beschikt over één Michelinster. Onlangs werd het restaurant verbouwd. Op de kaart vooral veel gerechten die geïnspireerd zijn op de zee en die bereid zijn volgens de innovatieve trends die zo typisch zijn voor de Catalaanse en Spaanse keuken. Je kunt er bovendien kiezen uit 350 verschillende soorten wijn.

De sjiekste hamburger van Barcelona

Ik ben er nog niet geweest, dus ik kan ook niet zeggen of het inderdaad een lekkere burger is, maar Barcelona’s nieuwste hamburgertent heeft alles in zich om de sjiekste hamburgers in town te serveren. De tent La Royale werd onlangs geopend in uptown Barcelona. Bij het recept voor de ‘royale’ burgers is niemand minder dan topchef Paco Pérez betrokken, die drie Michelinsterren op z’n naam heeft staan. Het interieur verdient ook een pluim: dat is het werk van de bekende Barcelonese interieurontwerper Toni Estruch die het voormalige restaurant Can Massana omtoverde tot hamburgertent met een vleugje safari. Reden genoeg om de burger binnenkort een uit te proberen!

La Royale, Pl del Camp 5, El Putxet (bereikbaasr met FGC).

Veertig jaar groenten en fruit

De meest voor de hand liggende toeristenattractie is het niet – hoewel in Japan de vismarkt natuurlijk ook talloze bezoekers trekt – maar voor wie bijvoorbeeld werkzaam is in de culinaire sector, kan een groente- en fruitmarkt in het buitenland een interessant uitstapje zijn. Barcelona’s groentemarkt was vroeger gevestigd in de wijk El Born, maar kreeg precies veertig jaar geleden een nieuwe locatie in Zona Franca, het industriële deel van de stad. De afgelopen veertig jaar werd de markt flink uitgebreid en inmiddels is Mercabarna een goed voorbeeld van een moderne, Europese groothandelsmarkt. De markt voorziet dagelijks 10 miljoen mensen binnen een straal van 300 kilometer van voedingsmiddelen. Er werken 25.000 mensen, per dag passeren er 15.000 voertuigen en op jaarbasis bedraagt de omzet 3 miljard euro.

Xemei: de gezelligste Italiaan van Barcelona

Eettenten zijn er genoeg in Barcelona, sommige supersjiek of ultratrendy en andere typisch Spaans compleet met tl-verlichting en zonder opsmuk. Een plek om gezellig te tafelen zoals wij Nederlanders dat kennen, is echter nog niet zo gemakkelijk gevonden. Waar ik vroeger in Amsterdam een willekeurig restaurant in de Jordaan of De Pijp kon binnenstappen, moet je in Barcelona echt je weg wel weten naar dit soort locaties. Ik was dan ook blij verrast toen bleek dat er bij mij in de buurt een Italiaan zit die wat mij betreft aan alle criteria voor een culinair topavondje met vrienden, familie of met geliefde, voldoet.

De gotische tuin van Barcelona

Verborgen in de gotische tuin van het oude Sante Creu-ziekenhuis vind je de tapasbar El Jardí. Eenmaal in de tuin, die omringd is door dikke stenen muren, is het lawaai van de stad plotseling verdwenen. De keuken is zeven dagen per week open en alles wordt tweemaal per dag vers van de Boqueria markt gehaald, die op een steenworp afstand ligt. Op het terras is het zowel in de zomer als in de winter heerlijk toeven en iedere dinsdag- en zondagavond is er bovendien live muziek.

El Jardí Barcelona: Carrer de l’ Hospital 56, Metro: Liceu

Tapas waar de locals ze eten

Belmonte is een gezellige tapasbar in de meeste toeristische wijk van Barcelona, de Barrí Gòtic, waar ook de locals graag komen. Sterker nog, ik ken locals die hun bezoekers uit het buitenland er standaard mee naartoe nemen. Op het menu staan traditionele Catalaanse hapjes en tapas. Probeer zeker de gegrilde groenten met romescosaus. Ook kun je er Catalaanse kazen en worst bestellen. De prijzen zijn er opvallend laag. Enige nadeel: de tent is ‘s avonds meestal dicht. Dus doe alsof het een Catalaanse zondag is, neem er ‘s middags plaats en bestel een glaasje vermouth met lekker hapjes.

Belmonte, Carrer de la Mercè 29, Barrí Gòtic, metro: Jaume I. Open tussen 13.00 en 17.00 uur.

Sardientjes & Rumba op de Berg

Van de makers van de succesvolle Picknick in de Lucht en Zwitserse Kaasfondue op Montjuïc komt nu Sardinas&Rumba op de Berg. Genieten van sardientjes en een biertje, terwijl je samen met je geliefde naar Catalaanse rumba luistert en een geweldig uitzicht over de stad hebt vanaf Montjuïc. Dit is nu mogelijk. La Caseta del Migdia, het terras van Montjuïc, organiseert in samenwerking met hip biermerk Moritz iedere woensdagavond tijdens de maanden juli, augustus en september een avondje sardientjes eten op de berg. Kaarten van 19 euro per persoon zijn te reserveren per e-mail [email protected] of via de telefoon: +34.93 432 54 34.

La Caseta del Migdia is niet heel gemakkelijk te bereiken. Pak de kabeltram vanaf Paral•lel en volg daarna de wandelroute Camí del Mar langs het Kasteel van Montjuïc. Of pak bus 55 vanaf Plaça Espanya en loop daarna een klein stukje.

La Caseta del Migdia: Mirador del Migdia, Metro: Paral•lel of Plaça Espanya