Categorie: "Delicatessen"

Aan de wijn in Barcelona

MonvínicWijnliefhebbers die een bezoek brengen aan Barcelona mogen het hypermoderne wijncentrum Monvínic in de stad niet overslaan. Hier kun je wijnen proeven in de sala de catas, tafelen – uiteraard mét wijn – in het restaurant en intussen alle achtergrond over de wijn die je proeft opzoeken op de laptops in de verschillende ruimten. De sommeliers zijn stuk voor stuk gespecialiseerd in wijnen uit een bepaalde streek of land en bij Monvínic zit ook een wijninformatiecentrum, waar je in de wijncultuur kunt duiken. Het designcentrum werd dit jaar genomineerd voor de FAD-prijs voor Binnenhuisarchitectuur.

Monvínic, Carrer de Diputació 249, metro: Passeig de Gràcia.

Exclusief biertje in Barcelona

Rosita BlueRosita is een ambachtelijk biermerk uit het Catalaanse Tarragona en sinds kort beschikt Rosita ook over een exclusief biertje: Rosita Blue. Dit nieuwe biertje (witbier) is een eerbetoon aan het Catalaanse modernisme en wordt alleen in speciale gelegenheden geschonken. Het werd samengesteld in samenwerking met Hotel Arts in Barcelona, waar het drankje natuurlijk te krijgen is, en Hotel Miramar de Llançà. Ook restaurant El Bulli gaat volgens sommigen Rosita Blue serveren.

Casa Leopoldo

Casa LeopoldoRestaurant Casa Leopoldo in barrio El Raval is een van Barcelona’s meest emblematische restaurants. Van oudsher is het de plek waar schrijvers en intellectuelen zich verzamelen voor een uitgebreide maaltijd, waarbij de wijn rijkelijk vloeit. Er wordt wel gezegd dat het het allereerste restaurant van de stad is waar na de Spaanse Burgeroorlog de de steaks weer op tafel kwamen. De eigenaresse Rosa Gil is weduwe van een Portugese stierenvechter die gewond raakte in de arena Monumental van Barcelona. Menig schrijver heeft hier aan tafel gezeten, waaronder ook Nobelprijswinnaar Gabriel García Marquez, in de tijd dat Colombianen nog vrij naar Spanje konden reizen, want nadat die wet veranderd werd, weigerde Marquez ooit nog voet aan land te zetten in Spanje. Ook de Spaanse koningin heeft er weleens gegeten op aanraden van de Infanta Christina, die zich met haar Bask in Barcelona vestigde. Typisch Catalaanse keuken, maar het eten is er niet goedkoop voor Barceloneze begrippen. Je bent er gemiddeld zo’n zestig euro kwijt. Maar locals hebben de keuken hoog in het vaandel.

Casa Leopoldo, Carrer Sant Rafael 24, Metro: Liceo

Barcelona’s Bembi

BembiVoor lekkere en luxe Indiase gerechten zit je in Barcelona goed bij restaurant Bembi in de wijk Eixample. De menukaart is er niet zo uitgebreid als bij andere Indiase eettenten, maar de platos zijn dan ook een stuk innovatiever. Het maakt weinig uit wat je bestelt, want het is allemaal even smaakvol. Bembi is stijlvol ingericht met oosterse details. Sommige gerechten zijn wel wat aan de kleine kant. 

Bembi, C/Consell de Cent 377, metrohalte: Passeig de Gracia, Girona.

Delicatessen: Ottimo Gelats

De twee Italiaanse vrouwen, die de lekkerste ijsjes van Barcelona maakten, zijn met pensioen gegaan. Hun Italiaanse ijssalon op Plaça de Revolució bestaat nog steeds en er wordt nog steeds luchtig geklopt waterijs zonder melk en met veel fruitpuree gemaakt. Maar… it’s just not the same. Op Plaça Rius i Taulet – ik bedoel Plaça de la Vila – is sinds anderhalve maand echter een nieuwe Italiaanse ijssalon, Ottimo Gelats, geopend. En om de een of andere reden heb ik het gevoel dat hier de stoutste droom van de Italiaanse oma wordt verwezenlijkt en George Clooney plotseling de ijssalon binnen zal stappen. Misschien komt dat doordat de ijssalon net zo hip is als Nespresso.

Ottimo Gelats: Plaça de la Vila 15, Metro: Fontana.

Chocoladepep

Chocolade pepVier goals in 45 minuten. FC Barcelona was gisteren duidelijk weer in topconditie. En de fans zijn blij. Blij met hun spelers en natuurlijk blij met Pep. Een banketbakker in het nabijgelegen Pineda del Mar, was Pep Guardiola zelfs zo dankbaar voor zijn verdiensten dat hij de jaarlijkse chocolademona, die banketbakkers traditiegetrouw rond de paasdagen opbouwen, aan de trainer van zijn club opdroeg. Het kostte hem 1.500 uur om zeshonderd kilo chocolade om te bouwen tot een altaartje voor Guardiola.

Orígen 99,9%

Or�gen 99,9%Toen tapasbar Orígen 99,9% voor het eerst haar deuren in Barcelona opende, vroeg ik me af of al die uien ter decoratie langs de Paseo del Born een voorbode waren van de gerechten. Maar het bleek een gewone tapasbar. Hoewel, gewoon? Het leuke aan Orígen 99,9% is dat je de (in veel gevallen typische Catalaanse) produkten tijdens een etentje eerst uitgebreid kunt proeven om ze daarna ook zelf aan te schaffen. Een leuke souvenir! Inmiddels zijn er in de stad meerdere locaties geopend.

Orígen 99,9%, Calle Vidrieria 6/8, El Borne, Metro: Jaume I.

De mosselman uit Barcelona

mosselenOok zo gek op mosselen? Wist je dat Spanje nog voor Nederland het land is dat jaarlijks de meeste mosselen binnenhaalt? Ze komen uit Galisische wateren en hét seizoen is van oktober tot maart. Maar bij de Barcelonese mosselman La Muscleria, kun je ze het hele jaar krijgen, want ze halen ze ook uit Nederland, Frankrijk en België. En La Muscleria serveert ze niet zomaar! Je kunt er kiezen uit zeker dertig verschillende mosselgerechten, van extra pikant tot limestyle en van gedoopt in roquefortsaus tot geweekt in witte wijn. De zogenaamde Hollandse mossel is één van de specialiteiten, al begrijp ik persoonlijk niet helemaal waarom deze gevuld is met spinazie en pijnboompitten. En de Belgische frieten zijn dan misschien geen échte Vlaamse frieten, ze smaken heerlijk. Tip: als je ook van de voorgerechten wil genieten, maar geen grote eter bent, kun je ook samen twee keer een halve portie mosselen als hoofdgerecht bestellen. Zo kun je bovendien twee smaken combineren!

La Muscleria, C/Mallorca 307, metro: Verdaguer.

Kerst in Barcelona: Warme chocolademelk

ChocomelkIn Nederland hebben we Chocomel (de enige echte!), maar de Catalanen hebben hun eigen chocoladedrankje: Cacaolat. En wat is er nu lekkerder dan op een koude winterse dag na een strandwandeling in een bar neer te ploffen en een kop warme chocolademelk te kunnen bestellen?
Cacaolat bestaat al sinds 1931 en werd geïntroduceerd door Joan Viader, zoon van Marcos Viader, van het melkbedrijf Letona. Het werd eerst vooral verkocht in Barcelona en Catalonië en later breidde de verkoop uit naar de rest van Spanje. Catalanen lusten het graag bij de zoete churros. Denk dus niet dat ze in een zonnig land als Spanje vast geen warme chocomelk schenken en vraag er gerust een klodder nata (slagroom) in.

Romantisch taartje bij de koffie

HoffmanMey Hoffman, bekend van Barcelona´s hooggewaardeerde kookacademie met bijbehorend restaurant, opende onlangs in de hippe wijk El Borne een moderne banketbakkerij met romantische touch. Persoonlijk vind ik de koekjes en taartjes wel verdacht veel lijken op die van concurrent Bubó (maar dan dus verkocht in een romantische omgeving), maar ze zijn er niet minder lekker om. Dus heb je zin in een taartje bij de koffie, dan is Hoffman een aanrader.

Hoffman, Flassaders 44, El Borne, Metro: Jaume I.