Categorie: "Delicatessen"

Sampaka voor chocoholics

Voor de echte chocoladeverslaafde is er Cacao Sampaka in Barcelona. De winkel in de wijk Eixample werkt alleen met authentieke cacao en maakt chocolade met nieuwe en innovatieve technieken, die altijd hoge kwaliteit garanderen. Gefrituurde maïs met pure chocolade, gezouten amandelen met witte chocolade en chocoladerotsjes met gepofte rijst zijn nog maar een aantal van hun gevarieerde reeks aan meesterwerken. Maar eerlijk gezegd, maakt het bijna niet uit hoe de chocolade smaakt. De winkel, de bonbons, de verpakkingen, alles is erg aantrekkelijk.

Cacao Sampaka: Carrer de Consell de Cent 292, Metro: Passeig de Gràcia

Warme chocolademelk in Barcelona

In Nederland hebben we Chocomel, maar de Catalanen hebben hun eigen chocoladedrankje: Cacaolat. En wat is er nu lekkerder dan op een koude dag na een strandwandeling in een bar neer te ploffen en een kop warme chocolademelk te kunnen bestellen? Dit kan bij Granja Viader, sinds 1870 Barcelona’s oudste granja, net achter de Ramblas. In deze ouderwetse melkbar, waar vroeger de koeien in de kelder stonden, werd in 1931 de eerste Cacaolat bereid. Al 125 jaar komen hier Catalanen (warme) chocolademelk met een klodder nata (slagroom) drinken.

Granja Viader: Carrer de Xuclà 4, Metro: Liceu

Iberische ham in Barcelona

Liefhebbers van vleeswaren treffen in Spanje een waar walhalla aan ham. Jamón Serrano en Jamón Ibérico zijn daarbij favoriet. In de luxe ham-delicatassenzaak Enrique Tomas in het centrum van Barcelona kun je exclusieve ham inslaan om mee te nemen naar huis. Van hele poot (zoals ze hier in het kerstpakket gaan) tot vacuüm verpakte kleine porties. Eerste proeven kan en je kunt er tevens een broodje halen voor onderweg.

Enrique Tomas, Carrer de Ferran 55, Barri Gòtic, metro: Liceu.

Lekkernijen op z’n Bulgaars

In mijn begintijd in de stad was het vinden van echt lekker brood een stuk problematischer dan tegenwoordig. Ik vermoedt dat het hoge aantal buitenlandse inwoners ervoor heeft gezorgd dat we daar inmiddels niet meer over kunnen klagen. Bij bakkerszaken als Reykjavik en Paul (bekend uit La France) kun je terecht voor lekkere broodjes en andere deegwaren. Pas ontdekte ik nog een ander tentje waar ambachtelijke bereiding hoog op het prioriteitenlijstje staat: Bànitsa. Ook hier krijg je eigengemaakte producten en dan vooral gebakjes en hartige taartjes. Bànitsa is niet geïnspireerd op Noord-Europese bakkerstechnieken, maar op Bulgaarse lekkernijen en die kun je er natuurlijk ook krijgen.

Bànitsa, Carrer de Diputación 188, Eixample Esquerra, metro: Urgell.

Florentine Cupcakes & Cookies

Zoals ik al eerder meldde zijn cupcakes in Barcelona, net als in Nederland, aan flinke opmars begonnen. Onlangs ontdekte ik in El Born een bijzonder charmant tentje waar de rijkelijk versierde zoete cakejes verkrijgbaar zijn. Bij Florentine Cupcakes & Cookies kun je ze krijgen in alle soorten en maten. Florentine is een piepkleine zaak gehuld in pasteltinten. De cupcakes en koekjes variëren van vintage en romantisch tot origineel en met een flinke knipoog. Je kunt er terecht voor customized cupcakes voor verjaardagspartijtjes, maar ook voor authentieke bruidstaarten.

Florentine, Carrer Calders 3, El Born, metro: Jaume I.

Op culinaire tour door Barcelona

Aankomende week staat de Catalaanse hoofdstad in het teken van culinaire geneugten. Verrassende conferenties, creatieve workshops, exposities en gastronomische tours worden samengebracht in een vernieuwend en innovatief format dat foodlovers ongetwijfeld zal aanspreken. Diverse bekende en minder bekende chefs in Barcelona nemen deel aan de gastronomische week waarbij vernieuwde technieken, high-tech koken en design speerpunten zijn. Bovendien kun je deelnemen aan een culinaire tour langs verschillende innovatieve restaurants. Goedkoop is het niet (toegangskaarten kosten minstens 110 euro), maar oh!BCN ziet er veelbelovend uit. Het moet hét event worden voor ‘culi’ professionals. Oh!BCN vindt plaats van 17 tot en met 21 oktober.

Tip voor liefhebbers van zoet, zoet en nog eens zoet

Liefhebbers van zoete lekkernijen hebben aanstaande maandag een date. Dan wordt door Barcelona’s fameuze banketschool Espai Sucre de beste patissier van dit jaar gekozen. En dat is niet het enige. Nadat de winnaar bekend is gemaakt, kun je genieten van het buffet vol zoetigheden, bereid door leerlingen van de school. Foodlovers zijn hier zeker aan het goede adres. Espai Sucre is niet alleen een banketbakkersschool, maar tevens het enige echte dessertrestaurant in de stad. Bijna alles op de kaart is zoet. Kun je het buffet aanstaande maandag niet bijwonen, reserveer dan een tafeltje in het restaurant. Om je vingers bij af te likken.

Espai Sucre (school), Sant Pere Mès Alt 73, El Born (La Ribera), metro: Arc de Triomf.

Biologische ijsshop in Barcelona

Het is augustus en het is eindelijk echt zomer in Barcelona. En bij dat warme zomerweer hoort natuurlijk ijs. In de volkswijk Gràcia kun je sinds kort biologisch ijs krijgen bij Bodevici Bioconcept, de eerste 100% biologische ijstent in de stad. Niet alleen krijg je er bolletjes in alle soorten en smaken, maar je kunt er tevens terecht voor verse vruchtensappen, yoghurt of bijvoorbeeld horxata, een typisch Valenciaans drankje op basis van amandelen.

De lekkerste chocoladetaart van Barcelona

Ik geef het toe, ik ben geen chocolade-expert. Maar veel lezers van Barcelona.blog.nl alsmede blogger Ferenz Jacobs laten zich wel degelijk als chocoholic definiëren. Reden genoeg dus om een post te wijden aan de lekkerste chocoladetaart van Barcelona, althans volgens sommige doorgewinterde chocoladefans. Die kun je krijgen bij het veganistische adresje Gopal in de gotische wijk. Hier verkopen ze 100% veganistische burgers, cake en taart, waaronder dus de befaamde chocoladetaart en de variant met pindasmaak. Het schijnt dat de taart zo gewild is in de stad, dat de maker ervan plannen heeft om een eigen toko te openen.

Govinda Gopal, Carrer Codóls 9, Barrí Gòtic, metro: Drassanes.

Op chocoladetour door Barcelona

Droom jij nog altijd weg bij Sjakie en de Chocoladefabriek? Lekkerbekken zijn in Barcelona in ieder geval aan het goede adres. Barcelona Chocolate Tours biedt tours langs de allerbeste chocoladeshops in town en natuurlijk wordt ook het Museu de la Xocolata niet overgeslagen. Bovendien is er overal tijd om van de lekkernijen te proeven. Je kunt kiezen uit een downtown tour en een uptown tour. Ook is het mogelijk om een op maat gemaakte tour te doen. Een absolute aanrader voor Chocoholics.