Categorie: "Delicatessen"

Barcelona Restaurant Week

Nog tot en met 24 november vindt in Barcelona de Barcelona Restaurant Week plaats. Dat betekent dat je de komende dagen in ruim dertig exclusieve restaurants (waar je normaliter tussen de 40 en 80 euro kwijt bent) in Barcelona een menu kunt boeken voor 25 euro. Voor ieder menu gaat er een euro naar het goede doel, dit keer de Movimiento por la Paz-MPDL, Holystic Pro. Je boekt je dineetje online en dat kan nu al. Op de lijst staan leuke locaties zoals Fonda España, Loidi en Torre d’Alta Mar.

Mallorcaanse delicatessen in Barcelona

Foodies in Barcelona met een voorkeur voor delicatessen uit de Balearen kunnen sinds kort hun hart ophalen bij Idò DO Balear. Deze delicatessenwinkel met een eigen bakkerij en eetcafé wordt gerund door drie jonge vrouwen uit Mallorca en Menorca, die de geuren uit grootmoeders keuken misten. Bij de toonbank van de bakkerij koop je heerlijke ensaïmades (Mallorca’s eigen croissant), hartige panades (kleine taartjes gevuld met gehakt) en zoete rubiols (gebakjes gevuld met jam). Binnen bestel je aan een van de tafels ‘pamboli’ (brood met olie), een typisch Mallorcaans gerecht, en proef je een van de vele geïmporteerde Mahón kazen en sobrassades (pittige worsten). En in de winkel vul je je boodschappentas met olijven, amandelen en wijn uit Mallorca, Menorca en Ibiza.

Idò DO Balear: Carrer Viladomat 43, Metro: Sant Antoni of Poble Sec

Spaans hamimperium wil de Ramblas veroveren

Enrique Tomás is een Spaanse winkelketen die zich volledig toelegt op de verkoop van Iberische ham. In Barcelona werden de afgelopen jaren verschillende zaken geopend, maar nu lijkt het moment aangebroken dat Enrique Tomás definitief dé referentie voor jamón ibérico in de Catalaanse hoofdstad wil worden. Langs de wereldberoemde Ramblas komt namelijk een Enrique Tomás-superstore, na de inauguratie dé plek om ham te proeven en te kopen in de stad. De precieze locatie is al bekend. De ‘hamhal’ moet in november dit jaar opengaan.

Met de fiets naar restaurant topkok Arola

Topkok Sergio Arola, een discipel van Ferran Adrià en bekend van zijn restaurant dat is gevestigd in Hotel Arts, komt met een bijzonder groen initiatief: Arola Biking. Mensen die een tafeltje reserveren in zijn restaurant kunnen een fiets bestellen die thuis wordt bezorgd en waarmee ze naar het hotel Arts kunnen fietsen, alwaar ze het stalen rad weer kunnen achterlaten.

IJsje van de Roca-broertjes in Barcelona

De gebroeders Roca zijn de trotste eigenaars van het beste restaurant ter wereld, El Celler de Can Roca. De jongste van het stel, Jordi, is er verantwoordelijk voor de desserts. Hij runt in Girona, waar het drietal is geboren en getogen, ook de ijssalon Rocambolesc. En vanaf dit seizoen zijn de ijsjes ook verkrijgbaar in hartje Barcelona en wel bij Hotel Omm. Eerder namen zij ook de keuken van het hotelrestaurant over. De ijsjes kun je bestellen op het dakterras, waar ook fingerfood van de beroemde broertjes wordt geserveerd.

Restaurant Moo, C/Rosselló 267, Eixample, metro: Diagonal.

Sneeuwvlokje van witte chocolade

De Catalaanse chocolatier Enric Rovira heeft een chocoladeversie gemaakt van Copito de Nieve (Nederlands: Sneeuwvlokje, Catalaans: Floquet de Neu), de enige albino-gorilla ter wereld die in 2003 in de dierentuin van Barcelona stierf aan huidkanker. De chocoladeversie weegt 300 gram, is 20 centimeter hoog en bestaat uit 30 procent cacao. De vier kinderen van Copito de Nieve (Machinda, Virunga, Kena en Bindung) zijn ook verkrijgbaar en bestaan uit 70 procent cacao. Een perfect paascadeau (38 euro).

Enric Rovira: Avinguda de Josep Tarradellas 113, Metro: Entença

Modernistische koffie met gebak in Barcelona

Geen zin in een hip koffietentje waar Barcelona’s hipsters chai latte en worteltaart bestellen? Stap dan binnen bij Pastisseries Mauri aan de Rambla de Catalunya. Deze banketbakker is sinds 1929 een begrip bij de upper class van Barcelona. In een modernistische omgeving krijg je lekker koffie, overheerlijke taartjes en verse jus d’orange geserveerd.

Pastisseries Mauri: Rambla de Catalunya 102, Metro: Diagonal

Broertjes Roca installeren zich in Barcelona

De creaties van de wereldberoemde broertjes Roca proberen in hartje Barcelona? Dat kan en wel bij restaurant Moo in het luxe designhotel Omm in de modernistische wijk Eixample. De Roca’s, bestaande uit Joan, Josep en Jordi Roca, respectievelijk verantwoordelijk voor de keuken, de wijnen en de desserts bij El Celler de Can Roca in Girona, hebben het restaurant van een nieuwe kaart voorzien. Je kunt kiezen uit drie menu’s, het menu Joan Roca, het seizoensmenu en het vegetarische menu. Ook de bar in de lobby is tegenwoordig van de Roca’s en heet ook simpelweg Bar Roca. Hier worden onder meer sandwiches en andere simpele gerechten geserveerd.

Restaurant Moo, C/Rosselló 267, Eixample, metro: Diagonal.

Hofmann-La Seca voor lekkerbekken

Wie gek is op zoetigheid is aan het goede adres bij Hofmann-La Seca, een theatertje in de wijk El Born van Barcelona, waar Mey Hofmann, bekend Barcelona’s meest bekende culinaire academie, sinds dit jaar het cafeetje draait. Voor de ingang staan een paar stoeltjes met tafeltjes, waar je leuk kunt zitten en wat je ook bestelt, het is er gegarandeerd lekker. Hofmanns croissant werd vorig jaar tot beste croissant van Spanje gekozen. Ik probeerde er onder meer de cakejes met bosbessen en die waren verrukkelijk.

Hofmann-La Seca, C/Flassaders 40, El Born, metro: Jaume I.

Kerstballen van Oriol Balaguer

Oriol Balaguer, met stip Barcelona’s meest beroemde én creatieve pâtissier, komt dit jaar met een wel heel bijzondere kersttraktatie: chocoladeballen. De kerstballen zijn gemaakt van pure chocolade (70%) en afgemaakt met verschillende kleuren. Ze zijn beschikbaar in het blauw, groen, rood en goud en worden individueel verpakt in een transparante doos verkocht. Per stuk kosten de ballen 29 euro.