Categorie: "Eten & Drinken"

Nieuwe gastrobar in Barcelona

Op 50 meter afstand van Plaça Universitat heeft de 27-jarige Iván Castro uit Vall d’Aran een restaurant geopend. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar de Catalaanse foodbloggers zijn razend enthousiast. Op de menukaart staan tapas, maar dan wel in de postmoderne variant, dus innovatieve tapas bereid met nieuwe technieken. Een gastrobar wordt zo’n restaurant in Barcelona genoemd. Mont Bar is iedere dag geopend van 12 uur ‘s middags tot 12 uur ‘s avonds.

Mont Bar: Carrer Diputació 220, Metro: Universitat

Mijn nieuwe stamkroeg in Barcelona

Al weer een halfjaar heb ik Poble Sec verruild voor Nova Eixample Esquerra en ondanks dat ik twee straten verwijderd ben van Morro Fi (“Vermout drink je bij Morro Fi”) is Bodega Gracián mijn nieuwe stamkroeg geworden. Deze rustieke bar wordt gerund door Gracià Pedro, gitarist van de Catalaanse band Bremen, en zijn oom Santi. Met slechts vijf tafeltjes sta je al snel aan de bar of buiten op straat, maar dat is net zo gezellig. De patatas bravas zijn trouwens een aanrader.

Bodega Gracián: Carrer Rocafort 106, Metro: Rocafort

Latin vibes aan de boulevard van Barcelona

Voor degenen die mij kennen is het geen geheim dat ik niet alleen van Spanje hou, maar ook een echte Latijns-Amerikafan ben. En dus was is afgelopen week blij verrast bij de (her)opening van Foc Barrio Latino, dezelfde zaak, maar dan met een latin vibe. Het openingsfeestje belooft in ieder geval veel goeds voor de zomer. Dus heb je lekker een paar uur aan zee gelegen en zin in een exotische cocktail? Dan ben je hier aan het goede adres. De mojito’s en caipirinha’s zullen je vakantiegevoel alleen maar versterken. Je maag wil ook wat? Dit is je kans om tortilla’s, ceviche, arepa’s, patacones (mijn persoonlijke favoriet) en natuurlijk guacamole te bestellen. Kortom, het Copacabana-gevoel aan de boulevard van Barcelona.

Foc Barrio Latino, Passeig Joan de Borbón 66, Barceloneta, metro: Barceloneta.

Ferran Adrià wil Mexicaan openen in Barcelona

Hoewel het Japans-Peruaanse restaurant Pakta van de broertjes Adrià nog altijd niet geopend is, liggen er alweer plannen voor een volgende project. Dit keer betreft het een eetgelegenheid met Mexicaanse inslag: Yaguarcan (vrij te vertalen als ‘Huis van de jaguar’). Natuurlijk zal hij zijn moleculaire kennis loslaten op de traditioneel Mexicaanse keuken. De zaak wordt gevestigd in de wijk El Raval en gaat naar verwachting komende zomer open.

Waar Albert Adrià tapas eet

In de nieuwe gids Where Chefs Eat onthullen meer dan 400 topchefs hun favoriete eetadresjes. Albert Adrià, het jongere broertje van Ferran Adrià en chef van het restaurant Tickets, eet in Barcelona graag bij Comerç24 in de Eixample wijk en Bravo24 in het W Hotel aan de Middellandse Zee. Comerç24 wordt gerund door topkok Carles Abellán, die zestien jaar lang in de keuken van Ferran Adrià heeft gestaan. Tapas24 is gehuisvest in een kleine kelder en serveert tapas vanaf 2,50 euro, zoals Catalaanse viskroketten, bikinis (tosti ham kaas) gevuld met zwarte truffel en de McFoie Burger (een hamburger van rundvlees en foie gras paté). Kijk voor meer informatie op www.projectes24.com.

22.000 euro voor dineetje met Ferran Adrià

Een diner met topkok Ferran Adrià en zijn broer Albert is deze week voor een bedrag van ongeveer 22.000 euro geveild door veilinghuis Sotheby’s in Hongkong. De bieder had er 220.000 hongkongdollars voor over. Hij (of zij) mag drie personen meenemen naar het dineetje. Op 26 april wordt er door Sotheby’s in New York opnieuw een diner met de chef geveild. Overigens koken de koks niet zelf, maar hun gerechten en stijl zullen ongetwijfeld hét onderwerp van gesprek zijn.

Grand Café Ocaña in Barcelona

Vorige week eindigde ik een van mijn werkdagen in de tent Ocaña op Plaça Reial in hartje Barcelona, een van de weinige grand cafés in de stad. Een prachtige grote zaal, een fijn terras met uitzicht op het mooiste (en meest toeristische) plein van de stad en aardige bediening. Helaas waren de hapjes die we bestelden niet bepaald culinaire hoogstandjes (en zoals het een hippe club op een toplocatie betreft wel aan de prijzige kant voor Barcelonese begrippen), maar de ambiance maakt veel goed. Bovendien is Ocaña ook een nachtclub, in de kelder gaan later op de avond de voetjes van de vloer.

Ocaña, Plaça Reial 13-15, gotische wijk, Barcelona

Een stuk taart en een stuk quiche in Barcelona

Sinds 2008 runt het Franse stel Hugues & Philippe het restaurant Tarte & Quiche vlakbij Plaça Espanya. Iedere ochtend heeft Philippe minstens zes hartige taarten en tien zoete taarten bereid met fruit en groenten van het seizoen. Als lunch serveren de twee een stuk hartige taart met een lekkere salade, een drankje en een stuk zoete taart. En dit voor minder dan 10 euro. Nog niet overtuigd? Bekijk dan de foto’s op hun Facebook-pagina. Like & lekker!

Tarte & Quiche: Carrer Aragó 39, Metro: Plaça Espanya

De ‘Ruta del Bacalao’ in Barcelona

De zogenoemde ‘Ruta del Bacalao’ (lett. Route van de Stokvis) is oorspronkelijk een begrip uit het nachtleven in Valencia en bestond uit de belangrijkste beweging voor clubliefhebbers. Tegenwoordig wordt de naam ook gebruikt voor een meer gastronomische route en deze maand is de ‘Ruta del Bacallà’ (Catalaans) in Barcelona neergestreken. Nog tot eind maart kun je stokvisgerechten proeven in 30 restaurants in de stad en zeker 10 stokviswinkels. De route wordt gesponsord door biermerk Damm en dat betekent dat je er bier bij drinkt.

Sneeuwvlokje van witte chocolade

De Catalaanse chocolatier Enric Rovira heeft een chocoladeversie gemaakt van Copito de Nieve (Nederlands: Sneeuwvlokje, Catalaans: Floquet de Neu), de enige albino-gorilla ter wereld die in 2003 in de dierentuin van Barcelona stierf aan huidkanker. De chocoladeversie weegt 300 gram, is 20 centimeter hoog en bestaat uit 30 procent cacao. De vier kinderen van Copito de Nieve (Machinda, Virunga, Kena en Bindung) zijn ook verkrijgbaar en bestaan uit 70 procent cacao. Een perfect paascadeau (38 euro).

Enric Rovira: Avinguda de Josep Tarradellas 113, Metro: Entença