Categorie: "Boeken"

Winnaars van ‘Barcelona voor gevorderden’

Barcelona.blog.nl mag vijf gratis exemplaren weggeven van de handige stadsgids Barcelona voor gevorderden. Het goede antwoord op onze prijsvraag ‘Hoe heet de mascotte van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona?’ is ‘Cobi’. De gelukkige winnaars zijn: Ruud Balk, Berendina Jaasma, Marina de Graaf, Stefan van der Kooij en Ronald van Hest. Gefeliciteerd! Barcelona voor gevorderden zal zo spoedig mogelijk naar jullie thuis gestuurd worden, zodat deze stadsgids mee kan in de koffer dit voorjaar!

Prijsvraag: win ‘Barcelona voor gevorderden’

Barcelona.blog.nl mag vijf gratis exemplaren weggeven van de handige stadsgids Barcelona voor gevorderden, die sinds vorige maand in de winkel ligt. Barcelona voor gevorderden is een gids voor de gevorderde reiziger, die de Rambla en Sagrada Familia niet hoeven te zien, maar juist het andere Barcelona willen leren kennen. Om deze stadsgids te winnen, hoef je alleen maar een mailtje te sturen naar [email protected] met het antwoord op de volgende vraag: Hoe heet de mascotte van de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona? Vergeet niet je volledige adres erbij te zetten. De winnaars worden op vrijdag 9 mei bekendgemaakt, zodat deze gids mee kan in de koffer dit voorjaar!

Barcelona voor gevorderden

Barcelona voor gevorderden is de nieuwe stadsgids van de makers van het succesvolle Berlijn voor gevorderden. Uitgevers Jaco Boer en Bram Vermeer komen allebei al meer dan twintig jaar in de Catalaanse hoofdstad. De verhalen van hun goede vrienden die er wonen en hun eigen ervaringen vormden de basis voor deze gids die een ander beeld schetst van de mediterrane metropool, weg van de toeristische clichés en gebaande paden. Het is dus een gids voor de gevorderde reiziger, die de Rambla en Sagrada Família niet per se hoeven te zien, maar juist het andere Barcelona willen leren kennen. Dit aan de hand van diverse artikelen van zes Nederlandse journalisten en stadsgidsen die de stad in hun hart hebben gesloten. Bovendien neemt journalist Edwin Winkels je mee op de fiets over de Avinguda Diagonal, die diagonaal van west naar oost door Barcelona loopt, en stadsgids Ad van der Neut loopt een rondje om de Santa Maria del Mar, de kathedraal van de zee, in de wijk El Born. Verder biedt Barcelona voor gevorderden maar liefst 165 geheime tips in alle buurten én specifieke reistips voor gevorderden. Ik woon reeds acht jaar in Barcelona en heb dankzij deze unieke stadsgids weer heel wat bijgeleerd. Online bestellen voor € 22,50 kan via deze webwinkel. En te koop bij Super Lekker, de Nederlandse supermarkt in Barcelona.

100% Barcelona mét app nu verkrijgbaar

Vanaf februari 2014 zijn voortaan alle 100% stedengidsen van Mo’media voorzien van een navigatie-app, zo ook mijn eigen stadsgids 100% Barcelona. Dat betekent dat je tijdens je Spaanse stedentrip ook gebruik kunt maken van deze handige app (eveneens offline te gebruiken). Met de 100% navigatie-app kun je in een vreemde stad, via de gps-functie van je smartphone, zien waar je je bevindt en welke adressen uit de 100% stedengids in de buurt liggen. Je positie is op de digitale kaart aangegeven met een stipje dat realtime met je mee wandelt naar het adres van je keuze.

Ringo van Juan Marsé verschijnt in het Nederlands

Sinds deze week ligt de nieuwe roman van de Catalaanse auteur Juan Marsé, Ringo, in de Nederlandse boekhandels. In het werk vertelt de jongen die zichzelf Ringo noemt hoe hij in een republikeinse familie opgroeide tijdens de naoorlogse jaren in Barcelona. Van een onschuldige, onwetende en niet-begrijpende jongen wordt hij een jongeman aan wie veel van de geheimen van volwassenen geopenbaard worden, en die zich bewust wordt van zijn verlangen om schrijver te zijn.

Juan Marsé (1933, Barcelona) is zonder twijfel een van de belangrijkste auteurs van het Iberisch schiereiland van de laatste vijf decennia. De kroon op zijn werk kwam in 2008, toen hij de Premio Cervantes ontving voor zijn complete oeuvre.

Carlos Ruiz Zafóns ‘Marina’ in het Nederlands

Nog voordat bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón aan De schaduw van de wind begon, schreef hij de young adult-roman Marina over de vriendschap tussen de jonge Oscar Drai en het meisje Marina, dat samen met haar vader in een oude villa in Barcelona woont. Marina brengt Oscar op het spoor van een mysterieuze, in het zwart geklede dame en dat is het begin van een aaneenschakeling van spanning en avontuur tegen het decor van de Catalaanse hoofdstad. Net als de boeken die eerder van Zafón verschenen, leest ook Marina weer als een trein en is de manier waarop de auteur de stad opvoert in zijn vertellingen herkenbaar, met het verschil dat Marina zich afspeelt in de jaren tachtig van de twintigste eeuw en niet verder terug in het verleden. Bovendien is deze coming of age roman met magisch randje ook prima geschikt voor volwassenen. Marina ligt sinds deze maand in de boekhandel.

Door en door Barcelona

Afgelopen week ontving ik een exemplaar van de reisgids ‘Door & door Barcelona’. Ondanks dat ik een kritische lezer ben en de stad op mijn duimpje ken, was ik toch verrast door het boek. Nieuwe adresjes of tips zaten er voor mij persoonlijk niet bij, maar daar kan ik de gids natuurlijk niet op afrekenen. Door & door Barcelona is sowieso een boek dat niet bol staat van de tips, maar wel een mooi sfeerbeeld weet te schetsen van, in dit geval, mijn favoriete stad. Veel foto’s en wat minder teksten maken van deze reisgids tegelijkertijd een leuk boek om doorheen te bladeren en nog even (na) te genieten. Er staat een aantal wetenswaardigheden in over de stad, zonder dat je als lezer wordt bedolven onder de achtergrondinformatie en details. Achterin vind je de zogenoemde Yellow Pages, met een aantal adressen.

Cees Nooteboom presenteert boek in Barcelona

De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom is komende week in Barcelona voor de presentatie van het Spaanstalige boek Universo Nooteboom. De boekpresentatie vindt plaats in boekhandel Laie in het centrum van de stad op 25 september om 19.30 uur. Dit jaar viert Nooteboom zijn tachtigste verjaardag en dat wordt gevierd met de verschijning van het werk en een documentaire. Het project werd gecoördineerd door Erik Haasnoot en Astrid Roig. Zoals de titel al suggereert gaat het om een boek over de literaire loopbaan van Cees Nooteboom, die zelf eveneens een bijdrage leverden.

Boek: De wraak van de honden

Vorig jaar las ik het boek Dodelijke zomer van Antonio Hill en afgelopen week verslond ik het tweede deel in de detectiveserie, De wraak van de honden. Opnieuw komt de Barcelonese schrijver Hill met een spannend verhaal dat zich wederom afspeelt in de Catalaanse hoofdstad, alleen nu niet tijdens de zinderende zomer, maar in de ijzige winter. Hill wordt wel vergeleken met Stieg Larsson en die vergelijking is niet geheel onterecht, hoewel de boeken van Hill minder complex zijn. De wraak van de honden gaat over de vreemde zelfmoorden die worden gepleegd door de medewerkers van een cosmeticabedrijf. Opnieuw is het inspecteur Hector Salgado die op onderzoek uitgaat. Zijn eigen ex-vrouw Ruth is intussen nog altijd vermist. Opnieuw komt Hill met een zeer geslaagde thriller die wat mij betreft echt leest als een trein. Een prima vakantieboek voor aan het strand of ‘s avonds op de hotelkamer.

Boek: De sok van Tàpies

Reisjournalist Eric van den Berg komt al jaren in Barcelona, waar hij ook een tijdje heeft gewoond. De sok van Tàpies bestaat uit vijfendertig artikelen van zijn hand over de minder bekende kanten van de Catalaanse hoofdstad. Zo bestudeert hij de rekenkundige symbolen in de Sagrada Família, verplaatst hij zich in het buitenaardse wezen dat schrijver Eduardo Mendoza bedacht en neemt hij zijn intrek in een ‘bierbuik’ op het strand mét wow-gevoel. Ook neemt hij de lezer mee naar familiehuis La Ricarda – een pareltje naast het vliegveld – en krijgt hij les van Fernando over de échte stad, oftewel, Carcelona. De sok van Tàpies is buitengewoon prettig en vermakelijk geschreven en de onderwerpkeuze van Van den Berg is verrassend. Zelfs de echte kenners van Barcelona zullen er nog het een en ander van opsteken. Voor iedereen die de stad beter wil leren kennen of denkt alles al te weten.