Boeken: Cult uit Barcelona

Het beste wat een croissant kan overkomenEen paar jaar geleden liep de halve stad (Barcelona) rond met het boek Lo mejor que le puede para a un cruasan, van Pablo Tusset. Zijn debuurtroman leverde Tusset in een keer de status als cultauteur op en, ik geef toe, zijn boek Het beste dat een croissant kan overkomen, leest als een trein. Het boek is inmiddels wereldwijd vertaald en ook in het Nederlands te krijgen. Het verhaal speelt zich af in Barcelona. Zijn status als cultauteur wordt overigens niet door iedereen beaamd en zelf vind ik dat zijn boek ook wel wat wegheeft van een mannelijke variant op de chicklit: het is vooral erg vermakelijk en extra leuk omdat het verhaal zich afspeelt in Barcelona. 

Het verhaal: 

‘Pablo ‘Baloe’ Miralles, een dikke, onbeholpen, dertigjarige nietsnut en het zwarte schaap van de familie – een rijke Catalaanse familie met aanzien om precies te zijn –, is frequent bezoeker van bordelen en in de virtuele wereld van internet een alom gerespecteerd filosoof. Als zijn geslaagde oudere broer die het steenrijke familiebedrijf runt op een dag spoorloos verdwijnt, gaat hij tegen wil en dank naar hem op zoek. De normaal zo luie, trage Pablo raakt verstrikt in een razend krankzinnig avontuur, om uiteindelijk een onzichtbare citadel in het hart van Barcelona te ontdekken.Een schelmenroman, een zwarte thriller en tegelijkertijd een zeer ironische sociologische studie van onze tijd.

Tusset: 

Pablo Tusset trekt met zijn onvergelijkbare antiheld alle registers van een detective open en vindt het genre opnieuw uit, zij het met een vette knipoog.Pablo Tusset werd in 1965 geboren in Barcelona. Tusset brak in één keer door met zijn debuutroman Het beste wat een croissant kan overkomen, en werd subiet tot cultauteur gebombardeerd. Zijn boek stond jarenlang op de Spaanse bestsellerlijsten en is ook verfilmd.

In 2009 verschijnt bij uitgeverij Signatuur ook In de naam van het varken.

In de pers: 

Buitengewoon onderhoudend.’ – Scotland on Sunday

‘Een dronkenmakende cocktail van Wilhelm Meister, The Matrix en Southpark: een grootse, Spaanse schelmenroman.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Tussets held, Pablo Miralles, is een opvallende creatie, een ‘falstaffiaanse’, ongedisciplineerde filosoof, de jongste zoon van een rijke familie die zich allang geen raad meer weet met hem.

(…) Bijzonder onderhoudend, exuberant, hilarisch en wellustig.’ – The Times

‘Umberto Eco in een zotte bui.’ – FT Weekend

Voor een kritische recensie klik hier.

En voor meer boeken over en uit Barcelona klik hier.  

Lees ook:Vlog: Het beste wat een croissant kan overkomen
Lees ook:Boeken: De kathedraal van de zee
Lees ook:Hofmann-La Seca voor lekkerbekken
Lees ook:BCN op het witte doek: Diario de una ninfómana
Lees ook:Boeken: Het Geluk

0 reacties op “Boeken: Cult uit Barcelona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.