Oorlog tegen lawaai

Ook al zit ik thuis in de woonkamer met iemand aan de vaste telefoonlijn, ik krijg nog steeds de vraag: “Waar ben je?” Dan leg ik uit dat ik gewoon de balkondeuren open heb staan en dat dat geluid van de straat komt. Veel bewoners van Barcelona klagen dan ook over geluidsoverlast. De gemeente heeft na honderden geluidsmetingen een nieuwe lawaaikaart van de stad opgesteld. Hieruit blijkt dat bijna de helft van de stad in een gebied met hoge akoestische gevoeligheid – tussen de 45 en 60 decibel – ligt.

Volgend jaar komt er dan ook een nieuwe regulering dat voorziet in een verlaging van het toegestane geluidsniveau van motorfietsen (van 98 tot 91 decibel), controle op de installatie van airconditioners en het voorkomen dat bouwvakkers op zondag lawaai maken. Eén van de doelstellingen van deze "oorlog tegen lawaai" is dat de mate van geluiden die je huis binnenkomen van de huidige 30 tot 25 decibel wordt teruggedrongen.

Klik hier voor de lawaaikaart van Barcelona.

Lees ook:Mogelijk 18.000 euro boete voor U2
Lees ook:Inwoners Barcelona veel last van lawaai
Lees ook:Vijfhonderd Wi-Fi punten in Barcelona
Lees ook:Webcam volgt bewoners Sagrada Família
Lees ook:De gotische tuin van Barcelona

Eén reactie op “Oorlog tegen lawaai

  1. DenoX

    Er is een verschil tussen het verhaal en de plaatjes. Het verhaal gaat over het zogenaamde ‘binnenniveau’ en de geluidskaart gaat over het ‘buitenniveau’, ook wel gevelniveau genoemd.

    In Nederland geldt een binnenniveau in de nacht van 25 dB. Met een gevelniveau van 35 dB zal het binnenniveau niet overschreden worden. Zelf heb ik een jaar aan de Carrer Aragó gewoond en ik denk dat daar alleen tussen 02.00 en 06.00 bovengenoemde niveaus níet overschreden worden.

    Het is een mooi streven, en ik kan er veel over schrijven, maar we leven natuurlijk wel in een stad. Dat betekent veel sociale voorzieningen, maar ook een inherent hoog geluidsniveau.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.