Hét stadsfeest van Barcelona

LaMercedLa Mercè is hét stadsfeest van Barcelona, dat deze maand groots gevierd wordt. Van oorsprong wordt tijdens de dag de patrones van de Catalaanse hoofdstad vereerd: Mare Déu de la Mercè, Moeder Gods van de Genade. Haar dag is 24 september, maar het feest duurt normaalgesproken meerdere dagen. Culturele hoogtepunten zijn de castellers (de menselijke torens van soms wel negen lagen) en de traditionele processies met levensgrote personages.

Tegenwoordig symboliseert La Mercè vooral het einde van de zomer, het is het laatste grote festival dat gedurende de broeierige zomermaanden plaatsvindt en voor jongeren uit de stad een prima aanleiding voor een lang weekend op grote schaal feestvieren. Overal in de stad zijn concerten en optredens te vinden, nachten worden doorgehaald.

La Orden de la Merced werd in 1218 opgericht, met als doel christenen van de Moren te bevrijden. Op 25 september 1687 werd Mare Déu de la Mercè tot stadspatrones van Barcelona gekozen. De verering was daarmee een feit. Tegenwoordig is La Mercè een perfect voorbeeld van een Spaans volksfeest dat op stedelijke wijze gevierd wordt.

De feesten van 2008 zijn gepland tussen 19 en 24 september. Hou Barcelona.blog.nl in de gaten voor het programma en meer details. 

Lees ook:Barcelona’s stadsreuzen in Maritiem Museum
Lees ook:La Mercè: de website
Lees ook:Inschrijving geopend Cursa de la Mercè
Lees ook:Deze week in Barcelona: La Mercè
Lees ook:Allerheiligen in Barcelona: concerten op de begraafplaats

0 reacties op “Hét stadsfeest van Barcelona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.