Virtueel bezoekje aan de Pedrera van Gaudí

Altijd al Gaudí’s steengroeve van binnen willen zien, maar er nog niet de kans voor gehad? Breng dan een virtueel bezoekje aan Casa Milà langs de Passeig de Gràcia. Sommigen zien in de golvende poreuze voorgevel van Casa Milà een duinenlandschap of een zandstrand. Anderen herkennen er, vanwege de ballustrades die wel wat op zeewier lijken, een koraalrif in. ‘De Steengroeve’ zoals dit markante bouwwerk ook wel wordt genoemd, is architect Antoni Gaudí ten voeten uit: architectuur geïnspireerd op natuurlijke vormen.  In de volksmond kreeg Casa Milà al snel de bijnaam ‘La Pedrera’  (De Steengroeve) vanwege de golvende façade die is uitgehakt uit ruwe kalksteen. In Casa Milà is geen rechte muur te vinden en niets is gelijkvormig. Alle ruimten hebben verschillende vormen en hoogten. De welvingen en rondingen die overal te vinden zijn, zorgen voor bijzondere contrasten tussen licht en donker. Maar ondanks de soms surrealistische aangezichten liet Gaudí zich bij het ontwerp leiden door functionaliteit. Er wordt weleens beweerd dat onder Casa Milà de allereerste parkeergarage in de stad werd aangelegd en dat is gedeeltelijk waar. Antoni Gaudí ontwierp een ondergrondse ruimte die als de voorloper van de parkeergarage beschouwd zou kunnen worden.

Lees ook:Spot on: La Pedrera
Lees ook:Opknapbeurt La Pedrera iedere tien jaar
Lees ook:Gaudí’s wolkenkrabber
Lees ook:Fotohoppen: Gaudí’s Casa Calvet
Lees ook:De stoeptegel van Gaudí

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.