Torre Agbar wordt luxe hotel

De Torre Agbar, een van Barcelona’s architectonische hoogstandjes, wordt een luxe hotel. De Grupo Agbar verkoopt het gebouw aan hotelketen Hyatt voor een slordige 150 miljoen euro. Er worden een hotel en een aantal restaurants en mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding ingebouwd.

De 142 meter hoge Torre Agbar werd ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel, een exponent van het supermodernisme, een stroming die in de laatste jaren van de twintigste eeuw opkwam en zich kenmerkt door gladde oppervlakken en (semi-)transparente façades. Het gebouw werd in 2005 in gebruik genomen. Nouvel won in 2008 de Pritzkerprijs, de meest prestigieuze onderscheiding in de architectuurwereld. De wolkenkrabber telt 4.400 ramen en 59.619 glazen luifels. De blauw-en roodgekleurde zonweringen weerkaatsen overdag het zonlicht en worden ‘s nachts verlicht door ledlampen.

‘Barcelona heeft de grootste…’, wordt weleens gekscherend geroepen. Ook aliassen als ‘dildo’ en ‘penis’ doen het goed onder zowel inwoners als toeristen. En inderdaad, bezoekers kunnen er niet omheen: de Torre Agbar heeft onmiskenbaar de vorm van een reusachtig fallussymbool. De naam van de wolkenkrabber is afgeleid van het stedelijk waterbedrijf Aguas de Barcelona, dat in het bouwwerk is gevestigd. Na de ‘twin towers’ in de strandwijk Vila Olímpica is de Torre Agbar met 32 verdiepingen het derde hoogste gebouw in Barcelona, De kolos is gesitueerd langs Plaça de les Glòries Catalanes en markeert het beginpunt van het nieuwe technologische district [email protected]

Lees ook:Tentoonstelling ‘Agua, Aguas’ in Torre Agbar
Lees ook:Hotel Torre Agbar krijgt uitkijkpunt en congrescentrum
Lees ook:Forum Barcelona krijgt megadiscotheek Jean Nouvel
Lees ook:Vier Nieuwjaar bij de Torre Agbar
Lees ook:Vier Nieuwjaar bij de Torre Agbar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.