11 September: Vrijheidsdag in Catalonië

De datum 11/9 zal niet iedereen meteen associëren met een feestdag, maar 11/9 is de nationale feestdag van Catalonië, de Diada Nacional de Catalunya. Op 11 september 1714 vielen de troepen van koning Felipe V Barcelona binnen en veroverden ze de stad. Catalonië verloor vervolgens haar wettelijk en politiek statuut en de Catalaanse taal werd verboden. Ondanks het feit dat Catalonië haar onafhankelijkheid verloor, riep het Catalaanse parlement in 1980, na de dood van Franco, 11 september uit tot nationale feestdag. Het Feest der Vrijheid wordt net zoals voorgaande edities de hele dag door gevierd bij Arc del Triomf. Je kunt tevens de mis ter ere van de Diada bijwonen in de kathedraal Santa Maria del Mar in El Borne. Ook opent het Palau de la Generalitat, de zetel van het Catalaanse parlement, de hele dag zijn deuren.

Lees ook:11 september: Catalonië viert de vrijheid
Lees ook:Barcelona’s 11 september
Lees ook:11/9 Nationale feestdag
Lees ook:Menselijke ketting langs Barcelona’s hoogtepunten
Lees ook:Pep als boegbeeld van de Catalaanse waarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.