Categorie: "BCN Bites"

Tapastour in Poble Sec

Iedere donderdagavond (van 19.00 tot 23.00 uur) tot en met 26 december kunnen inwoners en bezoekers van Barcelona deelnemen aan de tapastour “Ruta tapes del Poblesec” in de wijk Poble Sec. In totaal nemen 19 restaurants en tapasbar in wijk deel aan het initiatief en bieden een tapas of pincho plus een biertje of glas wijn voor een bedrag van 2 euro. Koska Taverna (Blai 8 ), Bar Tribal (Blai 29), Barramón (Blai 32), Tiel·la i Llibertat (Blai 35), Bar Zodiaco (Blai 39), Taberna La Bohême (Blai 65), El trenta36sis (Margarit 36), Gran bodega Saltó (Blesa 36), La Soleá (Plaça del Sortidor 14), Bar Domingo (Blasco de Garay 15), La Federica (Salvà 3), Bar Seco (Passeig Del Montjuic 74), Es Xibiu (Blai 48), La Tasqueta de la Sogra (Fontrodona 19), Abrevadero (Vila i Vila 79), La Bota (Fontrodona 23), El Chicle (França Xica 20), El Patán (Blai 33) en L’Angolino (Blai 15).

IJssalon Snömelk in Barcelona

Hoewel het officieel allang herfst is, schijnt in Barcelona op dit moment nog volop de zon. Prima ijsjesweer dus en de liefhebbers kunnen in El Born terecht bij ijssalon Snömelk, waar ambachtelijk ijs wordt verkocht. Het ijs wordt er dagelijks vers bereid naar Italiaans recept. Erg zichtbaar zijn de ijssoorten die ze er verkopen niet, want volgens de makers kan ijs beter afgesloten worden bewaard, zo blijft de smaak langer behouden.

Snömelk, Placeta d’En Marcus, El Born, metro: Barceloneta.

De beste croissant van Barcelona (en Spanje)

Een lekkere roombotercroissant vinden in Barcelona is nog een hele opgave, want de typisch Spaanse cruasán lijkt in niets op zijn Franse naamgenoot, waar ik al mijn hele leven groot fan van ben. Maar de stad is wel de thuisbasis van de allerbeste Spaanse roombotercroissant. Die wordt gemaakt door de Japanse banketbakker Ochiai. In deze video (Spaans) kun je zien wat zijn geheim is.

BCN Bites: La Chirusa

La Chirusa is Argentijns-Spaans voor ‘vulgaire vrouw’. Maar dit nieuwe café van drie Argentijnen in de wijk Sant Antoni, die steeds populairder lijkt te worden onder de hipsters van Barcelona, is verre van vulgair. Qua stijl doet La Chirusa aan Federal, Tarannà en Cometa denken, aangename plekken waar je niet door hebt hoe snel de tijd verstrijkt. Op de kaart staan broodjes, quiches en natuurlijk Argentijnse empanadas. Hun vier verschillende ontbijtcombi’s voor slechts € 3 zijn een aanrader.

La Chirusa: Carrer de Viladomat 23, Metro: Sant Antoni

Cocktails en latin vibes bij Rabipelao

Voor goede cocktails met een latin vibe, zoals mojito’s, caipirinha’s en margarita’s zit je goed bij Rabipelao, een tentje dat ik met dank aan een vriendin nog niet zo lang geleden ontdekte, nota bene in El Raval, toch een wijk die ik redelijk goed ken. De zaak zit in de straat Riera Alta, waar het aanbod aantrekkelijke bars de laatste jaren toch al lijkt toe te nemen. De cocktails waren heerlijk en het zat er al vroeg op de avond hartstikke vol. Een gezellige sfeer, prima bediening en ook de hapjes hebben een duidelijk Latijns-Amerikaanse (Venezolaanse zo heb ik me laten vertellen) inslag. Een aanrader dus.

Rabipelao Rawalistan, C/Riera Alta 50, El Raval, Metro Sant Antoni.

BCN Bites: Tonka

Een tijdje geleden schreef een vriendin op Facebook het volgende: “Poble Sec is het nieuwe Gràcia en Sant Antoni is het nieuwe Born.” Ik ben het volledig met haar eens en ik gaf haar statusupdate dan ook een dikke ‘like’. Beide wijken zitten tegenwoordig vol hippe koffie- en eettentjes. Mijn nieuwste ontdekking is Tonka. Een leuk tentje met een terras en binnentuin, waar je ecologische tapas kunt bestellen compleet met biologische wijn en toetjes.

Tonka Bar: Carrer del Marquès de Campo Sagrado 27, Metro: Parel·lel of Poble Sec

Gourmet burgers bij Bacoa

Bacoa blijft bij mij favoriet voor hamburgers in de Catalaanse hoofdstad. En ik ben niet de enige die z’n vingers bij Bacoa’s burgers aflikt. Doorgaans is het er druk. Niet verkeerd dus dat Bacoa recentelijk een tweede en tevens groter filiaal heeft geopend in Barcelona. Voortaan kun je de lekkere burgers dus ook krijgen in de buurt van de universiteit in de stad, langs de Ronda Universitat. Dezelfde kaart, dezelfde verse ingrediënten en dezelfde overheerlijke gourmet burgers.

Bacoa, Ronda Universitat 31, metro: Universitat/Catalunya.

Insider tip: tapas eten bij Cal Marino

Bodega Cal Marino in El Poble-sec is de perfecte plek om Spaanse en Catalaanse wijnen uit te proberen. De zaak beschikt over een ruim assortiment wijnen, cava’s en vermout en de eigenaars kunnen je tevens tips geven. Natuurlijk kun je er ook de nodige hapjes bij bestellen: de kaasplankjes zijn fantastisch en je kunt zelf aangeven waar je van houdt. Ook kun je er kiezen uit een breed scala kroketjes, bijvoorbeeld gevuld met gorgonzolakaas en aubergine, geitenkaas en peer en ga zo maar verder. De zogenoemde ‘papas arrugadas’ zijn een aanrader.

Celler Cal Marino, C/Margarit 54, Poble-sec, metro: Poble-sec.

Chringuito op de berg: paella en vermout bij Martinez

Ik kom er regelmatig langs als ik ga hardlopen, maar vorig jaar was het hok met uitzicht op de industriële haven aan de voet van Hotel Miramar op de stadsheuvel de Montjuïc nog gewoon een hok: een beetje vies en populair onder tienerstelletjes die zich hier ver van de stad aan de ogen van volwassenen konden onttrekken. Maar deze zomer is het ‘hok’ omgetoverd tot keuken en werd er een vrolijk terras (Terraza Martinez) geïnstalleerd. Het resultaat is een fantastische spot waar je heerlijk kun eten terwijl de zeebries door je haar waait. De zaak is op en top Catalaans, je drinkt er vermout, op de kaart kom je paella en rijstgerechten tegen en het bier is van het lokale biermerk Moritz. Kortom, een echte hotspot op de heuvel en zelfs een stuk origineler dan het nabijgelegen terras van Miramar.

Terraza Martinez, Carretera de Miramar 38, Montjuïc.